fbpx

Andrej Šiško razkriva, kako ga je POP TV šikaniral v predvolilnih soočenjih: “Njihov izvršni producent se je norčeval iz mene in me ni želel spustiti v dvorano!”

Predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško.

Predsedniškemu kandidatu Andreju Šišku so javnomnenjske raziskave, ki so jih v tednih pred volitvami objavljali največji slovenski mediji, predvsem nacionalna televizija in obe veliki komercialni televiziji, POP TV in Planet TV, kazale izjemno slab rezultat, če ne kar najslabšega. Na koncu je Šiško zasedel peto mesto, za obema kandidatoma levice in kandidatkama tako imenovane desnice. Z drugimi besedami, dosegel je petkrat boljši rezultat, kot so mu ga napovedovali mediji, čeprav je v času predsedniške tekme lahko sodeloval le v redkih televizijskih soočenjih. Eno takšnih je bilo na Novi24TV. Ostali so ga namreč preprosto izločili. Šiška smo v ponedeljek obiskali na njegovem domu v Mariboru, kjer je za našo televizijo prvič razkril, kako grdo so ga diskriminirali na POP TV, kjer ga izvršni producent ni želel spustiti v dvorano v Stegnah – iz njega se je celo norčeval. Šiško nam je tudi razkril, kakšni so njegovi nadaljnji načrti in zakaj verjame, da bo na državnozborskih volitvah uspel prestopiti parlamentarni prag. Prispevek je bil objavljen v torkovi oddaji Drugorazredni.

Naj spomnimo. Andrej Šiško je sodeloval zgolj v dveh televizijskih soočenjih na Televiziji Slovenija, ki jo obvezuje zakon, da na soočenje povabi vse kandidate (v tem primeru jih je bilo devet), in na televiziji Nova24TV, kjer je v razpravi sodelovalo osem kandidatov, saj je Maja Makovec Brenčič tik pred zdajci sodelovanje odpovedala zaradi seje vlade. Šiško pa je bil lahko izjemno razočaran tudi nad lokalno podporo, saj ga na soočenje ni povabil niti mariborski časnik Večer, kjer je sodelovalo zgolj šest kandidatov.

Predsednik Zedinjene Slovenije trdi, da ni mogel enakovredno sodelovati v predsedniški tekmi, kar je ne nazadnje vplivalo tudi na končni rezultat. Prepričan je celo, da je PRO Plus odkrito navijal za aktualnega slovenskega predsednika. Zmotil ga je predvsem letošnji logotip volilnih soočenj na največji komercialni televiziji. “To si lahko pogleda vsak, saj je logotip še vedno dostopen na njihovi spletni strani. V rdeče je obarvana črka i, zraven nje pa še rdeča sedmica, ki naj bi predstavljala T,” opozarja Šiško, ki meni, da pri črki i manjka kljun, da bi lahko verjeli, da gre za enico. “Tako pa je izpadlo dobesedno tako, kot da POP TV sporoča volivcem, naj volijo 7, torej Boruta Pahorja!”

Njegovi volivci so želeli, da se vseeno udeleži soočenja na POP TV
Našega sogovornika, ki smo ga obiskali na njegovem domu, je težko zgrešiti. Že zunaj njegove hiše visijo slovenske zastave, njegova dnevna soba je opremljena z domoljubnimi simboli, na vsakem koraku človek lahko vidi karantanskega panterja. Zagotovo so ga vsi dobro poznali, ko je zadnji petek pred volitvami prišel pred dvorano v Stegnah, kjer je svoje zadnje predvolilno soočenje pripravil PRO Plus.

Foto: Nova24TV. Ekipa Drugorazredni na obisku pri predsedniškem kandidatu Andreju Šišku.

Čeprav je istega dne v oddaji Svet na Kanalu A napovedal, da bo v razpravi sodelovalo vseh devet kandidatov, je bila to laž, saj POP TV na soočenje Šiška in kandidatke SLS Suzane Lare Krause ni povabil. Šiško je vseeno prišel, saj so to od njega želeli njegovi volivci, a ga visok moški ni spustil v dvorano in se je iz njega celo norčeval, češ, za koga med sedmimi kandidati bo volil. “Jaz tega nisem vedel, šele pozneje, ker smo zadevo posneli, smo ugotovili, da je šlo v bistvu za njihovega izvršnega producenta, Dragana Kneževiča!”

Pahorju ni želel seči v roko, saj je narodni izdajalec in bi moral biti v zaporu
Predsednik Zedinjene Slovenije meni, da so volitve neligitimne, saj je POP TV ne spremljal, temveč vodil letošnjo volilno kampanjo. “Drugega kroga zato sploh ne bi smelo biti,” pravi Šiško, ki na nobenem od soočenj, ko se je srečal z Borutom Pahorjem, aktualnemu predsedniku ni želel seči v roko. “In sem mu tudi povedal zakaj. Ker bi moral biti v zaporu. On je z arbitražnim sporazumom izdal slovenski narod,” je še povedal Andrej Šiško.

Foto: Nova24TV. Izvršni direktor Nova24TV Boris Tomašič trdi, da si nihče ne sme vzeti pravice, da bi delal razliko med kandidati.

Šiška na soočenje niso povabili niti na Planet TV, kjer so pozneje razložili, da je bila dvorana v Cankarjevem domu premajhna za vseh devet kandidatov. A takšen izgovor ne pije vode, saj je v precej manjši dvorani kot POP TV in Planet TV, na sedežu VSO, svoje soočenje pripravila tudi Nova24TV. Izvršni direktor Boris Tomašič pravi, da je bilo vabilo za vseh devet kandidatov edina logična poteza. “Mi si nismo želeli vzeti pravice, da bi nekoga izločili, saj bi tako neenakopravno obravnavali vse kandidate in smo povabili vse. Na koncu se je to izkazalo za pravilno odločitev, kajti če si pogledamo primer Andreja Šiška, druge komercialne televizije ga niso vabile na soočenja, pa je bil vseeno peti,” je povedal Tomašič.

Tomšič: Mediji so se obnašali enako kot zadnjih nekaj volitev v Sloveniji
Za političnega analitika in profesorja Matevža Tomšiča takšno obnašanje komercialnih medijev ni nobeno presenečenje. “Nikoli nimajo vsi predsedniški kandidati enakih možnosti. Vedno je aktualni predsednik v prednosti, saj se lahko promovira zaradi svoje funkcije tudi mimo teh tako imenovanih predvolilnih soočenj. Prav tako so v prednosti kandidati, za katerimi stojijo močne in uveljavljene stranke,” je povedal Tomšič. Največji slovenski mediji so tisti, ki ustvarjajo javno mnenje, prikimava: “Dejstvo je, da ti največji mediji ne samo, da spremljajo volitve, temveč ustvarjajo mnenje. To ni nič posebnega. V tej predvolilni kampanji se mediji niso obnašali nič drugače kot ob zadnjih nekaj volitvah v Sloveniji!”

Foto: Nova24TV. Za Matevža Tomšiča obnašanje medijev v letošnji predsedniški tekmi ni bilo nobeno presenečenje.

Za pojasnilo, zakaj so si drznili Andreja Šiška samovoljno izločiti iz predvolilnega soočenja, smo pobarali PRO Plus, pa so nam odgovorili, da so se tako bojda odločili na podlagi anket. Namreč, da je Šišku kazalo preslabo. A Šiško trdi, da so te ankete tako ali tako naročene in so ustvarjale javno mnenje, saj so spletne raziskave kazale povsem drugačno podobo. “V eni izmed spletnih anket sem dolgo časa celo vodil,” opozarja šef Zedinjene Slovenije, ki gre zdaj na parlamentarne volitve, prepričan, da bo prestopil parlamentarni prag. Pa četudi se zaveda, da bo tudi na naslednjih predvolilnih soočenjih diskriminiran, drugorazreden. Tolaži se vsaj s tem, da ga bo zagotovo povabila Nova24TV, ki ne izloča kandidatov in priložnost daje vsem. “In zato bi se rad vaši televiziji še enkrat iskreno zahvalil. Tu ste se v tej predsedniški tekmi razlikovali od vseh ostalih medijev. Vsem kandidatom ste dali enake možnosti!”

Povezava do videoprispevka:

Psi lajajo, karavana gre dalje. V drugem krogu za predsednika se bosta pomerila Borut Pahor in Marjan Šarec. Pa čeprav bi bilo, glede na izbiro, ki je na voljo, tako meni šef opozicije Janez Janša, bolje, da ga sploh ne bi bilo.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]