fbpx

Anketa: Delo vlade podpira manj kot tretjina vprašanih, SDS ohranja vodstvo

Foto: STA

Vlado Mira Cerarja sodeč po anketi POP TV podpira slaba tretjina vprašanih, še vedno pa skoraj 60 odstotkov vprašanih meni, da ne dela dobro. Med strankami vodi SDS, sledita ji SMC in NSi. Neopredeljenih je bilo več kot 9 odstotkov vprašanih.

Po izsledkih ankete vlado podpira 30,8 odstotka vprašanih, 59,6 odstotka jih meni, da vlada ne dela dobro, 9,6 odstotka anketiranih pa je bilo neopredeljenih.

Med strankami ostaja prva SDS, a z nekoliko nižjo podporo kot januarja. Če bi bile volitve v nedeljo, bi jo volilo 13,4 odstotka volivcev. Druga je Cerarjeva SMC z 8,6-odstotno, tretja pa NSi s 4,4-odstotno podporo.

Četrta ostaja Združena levica s 3,8-odstotno, na peto mesto pa je zdrsnila SD s 3,1-odstotno podporo. Sledita DeSUS (2,5 odstotka) in SLS (1,6 odstotka).

Število neopredeljenih narašča
Znova je naraslo število neopredeljenih. Dobra desetina državljanov (11,4 odstotka) se volitev ne bi udeležila. Vsak četrti vprašani (natanko 25 odstotkov) ne ve, koga bi izbral, vsak peti (22,1 odstotka) pa ne bi izbral nobene od obstoječih strank.

Po priljubljenosti med politiki ostaja prvi predsednik države Borut Pahor. Druga je evropska komisarka Violeta Bulc, tretja evropska poslanka Tanja Fajon, sledi predsednik njene stranke Dejan Židan, peti je evropski poslanec Lojze Peterle, šesti predsednik DZ Milan Brglez, sedma predsednica NSi Ljudmila Novak, osmi pa je premier Miro Cerar.

Anketo je za POP TV na vzorcu 710 državljanov opravila Mediana Pulse.

N. K., STA