fbpx

Anketa: Zagovorniki otrokovih pravic trenutno v manjši prednosti

Foto: Zavod Ž!VIM

Med verjetnimi udeleženci prihajajočega referenduma imajo trenutno manjšo prednost zagovorniki otrok, ki se zavzemajo za ohranitev zakonske zveze moža in žene. Tokratna anketa časnika Delo je pokazala, da novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih podpira 42 odstotkov vprašanih, proti uveljavitvi zakonske zveze dveh oseb pa je trenutno 53 odstotkov vprašanih.

Meritev, ki se nanaša na celotno populacijo, kaže, da 42 odstotkov anketirancev podpira novelo zakona, ki ukinja zakonsko zvezo moža in žene, medtem ko jih je okoli 41 odstotkov proti njeni uveljavitvi. Slaba petina se ni znala opredeliti, kar kaže, da bodo na referendumu najbrž dokončno odločali prav tisti volivci, ki so danes še neopredeljeni.

Najodločnejši podporniki novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so po rezultatih Delove ankete podporniki ZL, saj omenjeno stranko podpira skoraj 70 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi. Med njenimi podporniki so ljudje v starostni skupini od 18 do 25 let, študentje in ženske.

PROTI ukinitvi zakonske zveze moža in žene bodo glasovali podporniki SDS (76 odstotkov sodelujočih v anketi), prav tako večina podpornikov SMC (53 odstotkov vseh sodelujočih v anketi), med njimi ljudje z osnovnošolsko izobrazbo, starejši od 50 let (polovica sodelujočih), upokojenci in moški.

Samo 28 odstotkov vprašanih že ve, da gre na referendum
Gotovost udeležbe na referendumu je napovedalo 28 odstotkov vprašanih, verjetnost pa še dodatnih 15 odstotkov, kar po rezultatih Delove ankete pomeni skupno 43-odstotno volilno udeležbo. 37 odstotkov vprašanih se je opredelilo, da jih na referendum zagotovo ne bo, še 11 odstotkov pa je takih, ki pravijo, da jih verjetno ne bo.

Volivci SDS goreči zagovorniki očetovstva in materinstva
Iz Delove ankete je mogoče izluščiti ugotovitev, da se na referendum ne bo odpravilo veliko ljudi, s križanjem podatkov pa se lahko doda tudi ugotovitev, da so za odhod nanj najbolj motivirani volivci SDS, saj je dobrih 60 odstotkov vseh, ki so v anketi sodelovali, odgovorilo, da se nameravajo referenduma zagotovo udeležiti.

Še vedno pa dobra tretjina Slovencev in Slovenk vsebine zakona sploh ne pozna.
Preberite še: Kaj nam zakon jemlje in kaj daje?

V. V., STA