fbpx

Anonimka zaposlenih na MNZ – “Kučanova neformalna omrežja obvladujejo ministrstvo, imamo dokaze”

Foto: Nova24tv

Kar je preveč, je pa preveč. Korupcija v zdravstvu, dolge čakalne vrste, ugrabitve otrok iz vrtcev, prepovedi referendumov, cenzura na RTV. Ko mislimo, da ne gre več na slabše, pa poči še v policiji. Očitno se razmere v policiji od zadnje stavke policistov niso prav nič izboljšale. Prav nasprotno. Po zadnji anonimki zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) je videti, da gredo stvari v prave absurde.

Predsedniku vlade Miru Cerarju so uradniki MNZ, policisti GPU in kriminalisti UKP z željo, da predstavijo razmere na MNZ, poslali anonimko. Že takoj na začetku so ga prosili, da o vsebini resno razmisli, saj so razmere na MNZ katastrofalne. A bolj verjetno je, da bo Cerar pismo vrgel v okrogli fascikel pod delovno mizo.

Sušanj popolnoma koruptiven – dobil pa bo odpravnino in šel v upokojitev
Pred tedni smo izvedeli za korupcijo v UKC, kjer naj bi bil capo di banda nek skladiščnik (lepo vas prosim). Po prisluhih pa se je v mreže lastne policije ujel tudi direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj. Ta je “skladiščniku” ponudil in omogočil panoramsko vožnjo s policijskim helikopterjem, da bi njegova žena preskočila vrsto pri operaciji. Uslužbenci MNZ in policisti so bili nad obravnavanjem tega primera ogorčeni.

Robert Sušanj, Foto: STA

Robert Sušanj (Foto: STA)

“Kriza vodenja, odklonski pojavi v policiji, politikantstvo, usposobljenost, odliv podatkov in informacij, odzivnost organa so le nekatere naštete težave, ki so prisotne tako v MNZ kot v policiji. Poglejmo samo zadnji primer policijskega funkcionarja Sušanja. Vsi smo že več mesecev vedeli za opisan primer, pa ni bilo ustreznega nujnega odziva oz. ukrepanja. Javna tajna je bila, kako so se odvijale zadeve, pa se je čakalo, kar je v sami policiji sprožalo številne negativne odzive. Vodstvo je enostavno zatajilo in to ne prvič in ne v edinem primeru. Tudi če smo realni, bi moral nekdanji kolega Sušanj oditi že znatno prej, saj je bil “vpleten” v različne nečiste posle od Planice naprej. Pa nič. Nič se ni zgodilo in se ne bi pripetilo, če zadeva ne bi bila vodena na PU Ljubljana kot nepomembna in je Sušanj na koncu, pred tremi meseci, padel v prisluhe in ni bilo več pomoči. In epilog? Sušanj odhaja na dopust, potem odpravnina in upokojitev. Kako elegantno brez posledic. Posledice pa nosijo njegovi podrejeni in to neupravičeno, ker so ga samo ubogali in so se bali njegove maščevalnosti. Žalostno je tudi znano dejstvo, da je bil v podobni zgodbi na južni meji ob postavitvi tehničnih ovir posredno vpleten tudi vaš državni sekretar Andrej Špenga. Zaradi svoje nesposobnosti, napak pri komuniciranju ter odločanju ob migrantski krizi mu je priskočil na pomoč ravno Sušanj. Seveda se ve, da je pričakoval za tako gesto poplačilo, napredovanje, kar je bila njegova praksa. In to so dejstva, ki so vredna razmisleka, kakšne ljudi postavljate na odgovorna mesta in kako se ukrepa ob zaznavi odklonskih pojavov,” so zapisali v anonimki.

Očitno je korupcija dovoljena, ko si del prave ekipe. Prave v smislu levega pola, ki očitno še vedno obvladuje vse ključne podsisteme v državi. A kljub temu, da so v policiji že mesece vedeli za Sušanjevo koruptivno držo, bo gospod dobil še odpravnino in polno pokojnino. Čemu? Mar si ne bi zaslužil zapora? Če bo šel sedet tisti ubogi skladiščnik iz UKC (noben zdravnik ne bo niti videl sodnih dvoran), bi morali odsedeti tudi vsi, ki so bili v ta korupcijski škandal vpleteni na policiji. Še predvsem zato, ker se državljani zanašamo na to, da nas policija pred takšnimi dejanji ščiti.

Kučanova neformalna omrežja obvladujejo vodilne na MNZ
Nato pa so šli zaposleni na MNZ v malo globlje vode in pokomentirali tudi besede predsednika SDS Janeza Janše, ki je v intervjuju dejal, da za vsemi kazenskimi pregoni proti njemu stojijo neformalna omrežja, ki nadzorujejo vzvode pregona v policiji in na tožilstvu. Policisti v anonimki izpostavljajo, da Janševe besede – ne glede na politično pripadnost – niso iz trte izvite. Neformalne mreže imajo v rokah vse niti na MNZ.

“Če bi brali intervju predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janše, bi rekli: ‘Zopet neke frustracije imenovanega. Preganjajo ga mračne sile iz ozadja, ki jih pojavno vodi Kučan. Nesmisel.’ Pa vendar, brez simpatij do Janše, velja omeniti v smislu vodenja, vplivanja in obvladovanja MNZ greneralno sekretarko Barbaro Šefman Sardoč. Tisto Barbaro, ki je hči velikega prijatelja, svetovalca in nekdanjega varnostnika Petra Šefmana. Res je, da ste jo (ali pa je bila uspešno politično vam nastavljena) pripeljali v naš sistem s priporočili vašega prijatelja Mitje Sojerja.”

“Toda Kučanova veja v kabinetu ministrice deluje in zagotovljen je nezakonit odtok podatkov in sprotno informiranje neformalnih omrežij, ki skušajo vplivati na dogodke v Sloveniji. Za to imamo nesporne dokaze v konkretnih primerih, ki vsebujejo elemente kaznivih dejanj. Menimo, da imate mogoče še čas za ukrepanje in saniranje zadeve, saj nočemo biti plen tranzicijske levice (pa ne posnemamo besednjaka Janše, vendar je to realno dejstvo),” so še zapisali zaskrbljeni na MNZ.

Ne pozabimo, da je Barbara Šefman Sardoč sestra Urše Šefman Sojer, ki je lastnica lokala Zvezda, kamor najrajši zahaja Milan Kučan. Njun oče pa je Peter Šefman, ki je bil šef varnosti pri Milanu Kučanu, ko je bil ta še predsednik države. Povezava Kučan–Peter Šefman–Barbara Šefman Sardoč je tako praktično direktna linija za vpliv Kučanovega klana na delovanje ministrstva.

Šefic je neformalna moč na ministrstvu – ne ministrica
Kdo vodi ministrstvo? Ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar, državni sekretar Boštjan Šefic, generalna sekretarka Barbara Šefman Sardoč ali kdo iz ozadja (državnega sekretarja Andreja Špenge ni moč omenjati, ker se večino časa tako ukvarja s političnimi posli SMC),” še pišejo zaposleni.

 


“Menimo, da vsak po svoje, na svoj način in svojo korist. Kdo je minister, vaša strankarska kolegica Žnidarjeva ali večno apolitičen Šefic?! Iz prakse in načina vodenja je neformalna moč v ministrstvu Šefic, z razlogom in ciljem. Prihodnost bo hitro pokazala ambicije posameznika in menimo, da boste neprijetno presenečeni. To je realna slika vodenja, ki se pozna na odnosih, učinkovitosti, odzivnosti, strokovnosti, svetovanju in programih dela. Žal v negativnem smislu. Vodstvo je šepavo, kar kondicijsko hromi celotni sistem. Ti ljudje imajo res srečo, da sistem notranjih zadev deluje tradicionalno dobro in ga tudi njihova neučinkovitost ne more ohromiti. Kadri v sistemu se kljub vsem slabostim znajo odzivati in pokrivati napake vodstva MNZ. Pa jih res ne bi še dodatno naštevali in vas z njimi obremenjevali in to je vse od javnega naročanja, poseganja v naše pravice z raznimi odločbami, od promoviranja posameznikov, ki so znali ‘priskočiti na pomoč’ kot Sušanj,” so jasni zaposleni v anonimki.

V varnostnem sistemu se kuha in vre – ogrožena sta red in varnost
Poleg vsega zgoraj naštetega, poleg vseh politično nastavljenih nesposobnih ali koruptivnih kadrov pa zaposleni v anonimki pišejo tudi o samem vodstvu policije. Tudi Marjan Fank, ne glede na nedavno družinsko tragedijo, po njihovem ni primeren kandidat za vodenje takšnega resorja.

Marjan Fank, Foto: STA

Marjan Fank, Foto: STA

“Policija. NPU. Kaj se dogaja z vrhom? Res je, da je generalni direktor Fank doživel družinsko tragedijo, za kar nam je žal. Pa vendar, kdo je temu tudi kriv? Delno tudi sam, ko je zapustil družino, ji ni bil v oporo in si iskal uteho tudi pri službenih kolegicah. Žal grdo in umazano, toda realno. In sedaj naj del tega plača tudi policija. Krivično in neodgovorno. Še tako kruto, vendar določene poteze je potrebno speljati že z vidika organizacijske higiene v organu,” še pišejo zaposleni, policisti in kriminalisti.

Zaskrbljeni policisti, kriminalisti in zaposleni na MNZ zaključujejo: “Predsednik, enostavno povedano se kuha in vre v sistemu, kar ni dobro. Ni dobro za vas, za red in varnost v naši državi in delovanje tako pomembnega, večtisoččlanskega kolektiva, ki nima vzgleda v vodstvu in čigar integriteta je načeta.”

Ker je veliko bralcev izrazilo to željo, anonimko objavljamo v celoti:

Spoštovani gospod predsednik vlade RS dr. Miro Cerar.

Najprej vas vljudno pozdravljamo, uradniki MNZ, policisti GPU ter kriminalisti UKP in to predvsem z željo, da vam predstavimo razmere na MNZ skupaj z organi v sestavi (predvsem policijo), ki bremenijo vodenje tega organa, predstavljajo praktično in operativno breme pri zagotavljanju notranje varnosti naše države z obvladovanjem vseh varnostnih tveganj.

Ob prebiranju tega pisma (opozorila) boste najprej pomislili “zopet neka anonimka”, pomislili boste na anonimke iz SOVE, pa vendar vas prosimo, da o vsebini pisanja razmislite, saj z vsebino želimo vam predstaviti dejstva, ki so vredna tehtnega političnega razmisleka glede delovanja represivnega aparata, kot je MNZ s policijo. Mogoče bomo uspeli, mogoče pa boste pismo enostavno vrgli v okrogli fascikel pod mizo v vašem kabinetu.

Kriza vodenja, odklonski pojavi v policiji, politikantstvo, usposobljenost, odliv podatkov in informacij, odzivnost organa so le nekatere naštete težave, ki so prisotne tako v MNZ kot v policiji. Poglejmo samo zadnji primer policijskega funkcionarja Sušana. Vsi smo že več mesecev vedeli za opisan primer, pa ni bilo ustreznega nujnega odziva oz. Ukrepanja. Javna tajna je bila, kako so se odvijale zadeve, pa se je čakalo, kar je v sami policiji sprožalo številne negativne odzive. Vodstvo je enostavno zatajilo in to ne prvič in ne v edinem primeru. Tudi če smo realni, bi moral nekdanji kolega Sušanj oditi že znatno prej, saj je bil “vpleten” v različne nečiste posle, od Planice naprej. Pa nič. Nič se ni zgodilo in se ne bi pripetilo, če zadeva ne bi bila vodena na PU Ljubljana kot nepomembna in je Sušanj na koncu, pred tremi meseci, padel v prisluhe in ni bilo več pomoči. In epilog? Sušanj odhaja na dopust, potem odpravnina in upokojitev. Kako elegantno brez posledic. Posledice pa nosijo njegovi podrejeni in to neupravičeno, ker so ga samo ubogali in so se bali njegove maščevalnosti. Žalostno je tudi znano dejstvo, da je bil v podobni zgodbi, na južni meji, ob postavitvi tehničnih ovir, posredno vpleten tudi vaš državni sekretar Andrej Špenga. Zaradi svoje nesposobnosti, napak pri komuniciranju ter odločanju ob migrantski krizi, mu je priskočil na pomoč ravno Sušanj. Seveda se ve, da je pričakoval za tako gesto poplačilo, napredovanje, kar je bila njegova praksa. In to so dejstva, ki so vredna razmisleka kakšne ljudi postavljate na odgovorna mesta in kako se ukrepa ob zaznavi odklonskih pojavov.

Če bi brali intervju predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janše, bi rekli ‘zopet neke frustracije imenovanega. Preganjajo ga mračne sile iz ozadja, ki jih pojavno vodi Kučan. Nesmisel.’ Pa vendar, brez simpatij do Janše, velja omeniti v smislu vodenja, vplivanja in obvladovanja MNZ, greneralno sekretarko Barbaro Šefman Sardoč. Tiso Barbaro, ki je hči velikega prijatelja, svetovalca in nekdanjega varnostnika Petra Šefmana. Res je, da ste jo (ali pa je bila uspešno politično vam nastavljena) pripeljali v naš sistem s priporočili vašega prijatelja Mitje Sojerja. Toda Kučanova veja v kabinetu ministrice deluje in zagotovljen je nezakonit odtok podatkov in sprotno informiranje neformalnih omrežij, ki skušajo vplivati na dogodke v Sloveniji. Za to imamo nesporne dokaze v konkretnih primerih, ki vsebujejo elemente kaznivih dejanj. Menimo, da imate mogoče še čas za ukrepanje in saniranje zadeve, saj nočemo biti plen tranzicijske levice (pa ne posnemamo besednjaka Janše, vendar je to realno dejstvo).

Kdo vodi ministrstvo? Ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar, državni sekretar Boštjan Šefic, generalna sekretarka Barbara Šefman Sardoč ali kdo iz ozadja (državnega sekretarja Andreja Špenge ni moč omenjati, ker se večino časa tako ukvarja s političnimi posli SMC). Menimo, da vsak po svoje, na svoj način in svojo korist. Kdo je minister, vaša strankarska kolegica Žnidarjeva ali večno apolitičen Šefic?! Iz prakse in načina vodenja je neformalna moč v ministrstvu Šefic, z razlogom in ciljem. Prihodnost bo hitro pokazala ambicije posameznika in menimo, da boste neprijetno presenečeni. To je realna slika vodenja, ki se pozna na odnosih, učinkovitosti, odzivnosti, strokovnosti, svetovanju in programih dela. Žal v negativnem smislu. Vodstvo je šepavo, kar kondicijsko hromi celotni sistem. Ti ljudje imajo res srečo, da sistem notranjih zadev deluje tradicionalno dobro in ga tudi njihova neučinkovitost ne more ohromiti. Kadri v sistemu se kljub vsem slabostim znajo odzivati in pokrivati napake vodstva MNZ. Pa jih res nebi še dodatno naštevali in vas z njimi obremenjevali, in to je vse od javnega naročanja, poseganja v naše pravice z raznimi odločbami, od promoviranja posameznikov, ki so znali “priskočiti na pomoč”, kot Sušanj. Pa o tem mogoče kdaj kasneje.

Policija. NPU. Kaj se dogaja z vrhom? Res je, da je generalni direktor Fank doživel družinsko tragedijo, za kar nam je žal. Pa vendar, kdo je temu tudi kriv. Delno tudi sam, ko je zapustil družino, ji ni bil v oporo in si iskal uteho tudi pri službenih kolegicah. Žal grdo in umazano, toda realno. In sedaj naj del tega plača tudi policija. Krivično in neodgovorno. Še tako kruto, vendar določene poteze je potrebno speljati že iz vidika organizacijske higiene v organu.

Predsednik, enostavno povedano se kuha in vre v sistemu, kar ni dobro. Ni dobro za vas, za red in varnost v naši državi in delovanje tako pomembnega, več tisoč članskega kolektiva, ki nima vzgleda v vodstvu in čigar integriteta je načeta.

Odločitev je na vas

S pozdravi,

uslužbenci MNZ, policisti, kriminalisti​

A. R.