Anonimneži z žaljivim pamfletom po fašistično nad arhitekta Maksa Fabianija, s katerim želijo doseči odvzem naziva častnega občana Občine Komen!

Maks Fabiani, rojen na današnji dan leta 1865. Foto: Primorska24.si

Sloviti arhitekt prof. dr. Maksimilian Fabiani je na predlog Zavoda Fabiani leta 2017 posthumno postal častni občan Občine Komen. Toda na podlagi anonimnega pamfleta je komisija za podelitev občinskih priznanj 15. aprila 2019 občinskemu svetu Občine Komen podala predlog, da se priznanje častni občan Maksu Fabianiju odvzame. Občinski svet občine Komen se bo o predlogu opredeljeval v četrtek, 25. aprila 2019. S Fabianijem se tako ponavlja zgodba izključevanja, ki so jo v državo vnesli komunisti, pred časom pa so na enak način želeli preprečiti poimenovanje knjižnice po domobranskem pesniku Francetu Balantiču v Kamniku.

Omenjena komisija za podelitev občinskih priznanj (sicer v sestavi: David Zega – predsednik, Matjaž Brus in Stojan Kosmina) po besedah Jožefa Švaglja iz Štanjela predloga že iz formalnih razlogov ne bi smela obravnavati, ker je brez imen predlagatelja/predlagateljev, “skupina občanov” je brezimna tvorba.

Švagelj je izpostavil, da je anonimno pismo, v katerem se črni enega od utemeljiteljev moderne arhitekture na Slovenskem, že v samem začetku zlonamerno, saj je izpuščena slovenska različica imena Maks. Fabiani je namreč obvladal več jezikov, v vasi pa so ga vedno klicali Maks, samo ime pa “ne more biti podlaga za odvzem priznanja”.

Odlikoval ga je Mussolini
V anonimnem pismu Fabianiju, ki je bil leta 2017 posthumno imenovan za častnega občana Občine Komen, očitajo, da je bil član fašistične stranke. To pa ni nikakršno presenečenje, saj je bilo Fabianijevo življenje že dolgo tega podrobno raziskano. To so vedeli tudi leta 2017. Kakor pravi Švagelj, so morali v fašistično stranko biti vpisani vsi, ki so hoteli opravljati kakršno koli javno delo. Fabiani, ki je bil ravno arhitekt, se temu ni mogel izogniti.

Ferrarijev vrt v Štanjelu, Maks Fabiani (Vir: Twitter)

Zaradi njegovih povezav s fašisti mu anonimneži očitajo celo imenovanje na položaj upravitelja Občine Štanjel, pri tem pa zanemarijo, da so vsi, ki so dejansko prebivali v Štanjelu, imeli o Fabianiju povedati samo vse najlepše. Na tem položaju je Fabiani ostal tudi, ko je bila fašistična Italija poražena in so območje prevzeli Nemci, in na njem ostal vse do leta 1947, ko je pod angleško oblastjo skrbel za zgledno obnovo hiš, ki so jih porušili partizani.

Anonimneži očitajo Fabianiju, da ga je Benito Mussolini odlikoval z redom viteza kraljevine Italije, a pozabljajo omeniti, da je bil po Švagljevih besedah Fabiani odlikovan, ker je poskrbel, da je država od privatnika odkupila štanjelski grad. Ta je od takrat “v občinski lasti. Namenila ga je za javne potrebe. Grad je zgledno prenovil in ga napolnil z vsebinami: šola, otroški vrtec, županstvo, dvorana za prireditve, solidarnostna stanovanja …”. Po drugi svetovni vojni je celo izdelal načrte za obnovo gradu, kar so zavezniki podprli, a komunisti tega niso dovolili. “Današnjo lastnico gradu, Občino Komen, še danes boli glava, kako po 75 letih napolniti grad z optimalnimi vsebinami,” pravi Švagelj.

Pred nacionalsocialisti obranil Štanjel, pred jugokomunisti ga ni mogel
O Fabianiju kroži tudi zanimiva legenda, namreč, ko je deloval na Dunaju, naj bi pred izbruhom prve svetovne vojne v njegovem ateljeju delal tudi “mlad, a ne prav nadarjen in zavzet vajenec po imenu Adolf Hiter“, piše Portal Plus. Ko so Nemci med drugo svetovno vojno želeli požgati Štanjel, pa je Fabiani poveljujočega častnika prosil, da če že želi požgati Štanjel, naj o tem vsaj obvesti firerja, glede na to, da ga je ravno Fabiani nekoč učil arhitekture. Štanjel je preživel Nemce, a so ga kmalu zminirali partizani, ki jim je po pripovedovanju domačinov poveljeval “spreobrnjen fašist”.

Štanjel (Vir: Twitter)

“O tem, kako potrebno je, da obstajajo različni narodi, tudi najmanjši, ne bom izgubljal besed. Vsak, še tako nepomemben narod je dragocen prispevek v razvoju človeštva. Že dejstvo, da se je ohranil, pomeni, da je šel skozi trdo in dolgo borbo, ki je bila zmeraj delavnica izjemnih lastnosti,” je zapisal Fabiani v študiji z naslovom Acma iz leta 1944.

Fabiani skupaj z Jožetom Plečnikom upravičeno velja za enega od velikanov slovenske arhitekture. Bil je eden najpomembnejših urbanistov avstro-ogrske monarhije, svetovalec nadvojvode Franca Ferdinanda, predaval je na dunajski univerzi, poleg tega pa je po potresu leta 1895 v Ljubljani županu Ivanu Hribarju svetoval pri obnovi. Fabiani je tako tudi avtor prvega strokovnega besedila o urbanizmu v slovenščini, saj je spisal urbanistični načrt za Ljubljano.

Bo v primeru odvzetja naziva častnega občana sledila odcepitev Štanjela?
Ob tem pa velja spomniti, da bi se lahko prebivalci Štanjela, če občina Komen odvzame priznanje Fabianiju, odločili za samostojno pot. V vasici imajo o Fabianiju namreč pozitivno mnenje, zaradi česar bi lahko sprožili tudi pobudo za odcepitev od občine Komen in priključitev k bolj “napredni in v razvoj usmerjeni sosednji občini”.

Ivan Šokić

 • Olga101

  Predlog odvzema priznanja je očitno iz logov komunisticnih norcev, ki želijo Evropi prinesti “novo kvaliteto” v obliki “kulture” pasjih dojilj, kraje avtorskega dela (Tomić)…
  Komunizem=fašizem!

 • francelj3

  Tole lezenje v rit rdečim fašistom, ki jim gredo pravi (črni) fašisti zelo na jetra, ker so sami (rdeči) še stokrat slabši od njih, je škandal. To, da Slovenci to mirno prenašajo, pa je znak stockholmskega sindroma. Se še spominjate, kaj je to? Žrtev, ki jo nekdo ugrabi, vzljubi ugrabitelja. In tako so Slovenci, nad katerimi tak ali drugačen teror rdečkarji izvajajo že 78 let, vzljubili svoje ugrabitelje in mučitelje in jim vsakodnevno lezejo v rit. In tako Slovenija ostaja skoraj zadnja komunistična država v Evropi in zadnja v EU …

 • pajot

  slovenski komunisti so bili in so še zmeraj primitivci par excellance

 • Anton

  nebi bil preveliko presenečen, da ni med temi anonimneži tudi rdeči fašist Matjaž Nemec

  sarkazem pres

 • Peter
 • Zzzzzz

  Balantič nikakor ni isto kot Fabiani. Fabiani se je dejansko odrekel Slovenstva in služil Italjanom, Balantič je bil pa zaveden Slovenec.

  • dare326

   pišeš neumnosti…

  • ZatonMesecnikov

   To so brez veze pamfleti, z vsem spoštovanjem. Poudarjeno narodnjaštvo “za nazaj” se je intenzivno gojilo v zadnjih 70 letih. In razlaga pripadnosti nekega posameznika v smislu dialektičnega materializma.

   Prej tega ni bilo.

   Komunist Franc Rozman Stane je leta 1935 šel v Italijo, da bi se pridružil Italijanski vojski v abesinski vojni proti Etiopiji. Ti so ga zavrnili, zato je naredil kariero pri komunistih.

 • Franc Šink

  Komunisti bi radi poleg njihovih stvaritev izničili tudi njihova imena.

 • Valter BraniSlav

  …Anonimneži z žaljivim pamfletom po fašistično nad arhitekta Maksa Fabianija, s katerim želijo doseči odvzem naziva častnega občana Občine Komen!…
  SLOVENEC TUJCU HLAPEC –
  SLOVENEC SLOVENCU RABELJ.
  Narod hlapcev pac…

  • Antonius

   Hlapci so ostali, uspešni meščanski razred in visoko izobraženo inteligenco so pa Kardelj, Kidrič in Maček fentali, preživele pa v Argentino nagonili.

   • Valter BraniSlav

    Za pred letom 1941 so bili Slovenci sila ubogljiv narod ki se je izogibal konfliktu kot se hudic krizu.
    Je pa diktatura mojih strickov to abnormalno stanje poglobila. Do te mere da ta miselni vzorec zivi se danes, 40 let po smrti Edija in 51 let po upokojitvi Ivana.
    Zakaj? Ker je biti poslusen in krivite druge bolj udobno kot biti kreativen.

    Mi ki smo bili sposobni kreativnega misljenja smo odsli in v SLO hodimo samo na dopust.

    • Antonius

     Spet ste usekali mimo. Naravoslovno tehnično izobražena pamet je tista, ki družbo kot celoto potegne iz miselne letargije.
     Revolucionarni komunisti so bili pa itak krdelo neizobraženih teroristov. Ker niso imeli nikakršne formalne izobrazbe, so se posledično na volitvah ponujali kot družbeno politični delavci.
     Danes se pa sposobni in najbolj izobraženi zopet izseljujejo. Zakaj le?! Očitno politikantski refleks vaše žlahte še vedno kraljuje v Sloveniji. Na volitvah si pomagajo z zlorabo delovnih viz, ki jih podeljujejo delavski operativi iz komunistom bratske Bosne. Županković si je tako prigoljufal še en županski mandat.
     Zlorabljena delovna viza za seboj potegne tudi volilno pravico, če tega ne veste.
     Fdv je pa itak slovenska kumrovška fakulteta. Rezultati njene politike so vidni v permanentnem zadolževanju in gospodarskem in družbenem zaostajanju Slovenije.

     • Valter BraniSlav

      Ja in kaj imam jaz z dvema davno mrtvima strickoma?
      Seveda jaz ne bi mogel sluziti v ZDA ce bi koncal FDV in ne EF.

     • Antonius

      Za vašega Titeja si vsaj moralni šal ogrnite okoli vratu in nehajte nakladati svojo zlagano kapitalistično dvoličnost. Socializem vam je dal zastonj vse, kaj ste mu pa vrnili, je vprašanje za vašo nesebično požrtvovalno poštenost.
      Kaj imate z vašo davno crknjeno žlahto?! Ves čas se sklicujete na njo. Tito je pa gnila oliva na vrhu vaših sklicevanj.

     • Valter BraniSlav

      Ja in? Jaz nikoli zase nisem rekel da sem nesebicen ali posten. Do svoje bioloske druzine sem, do drugih nisem.
      Z “nesebicnostjo” in ” postenostjo” se hvalite vi in slovenski levicarji, jaz ne.
      Mi uspesnezi iz ZDA se nikoli nismo pretvarjali da nam gre za karkoli drugega kot za $$$$.
      Pretvarjste se Vi, tovarisica Fajon in moja dva stricka, jaz ne.

     • Valter BraniSlav

      Tale nic ne naklada o kapitalisticni dvolicnosti. Tako kot jaz Vam pove resnico:
      https://youtu.be/G8-VB-XkjKQ

   • Mojca pokraculja

    Ti isti hlapci ali njihovi potomci zdaj počnejo enako.Kar jih niso uspeli pobiti in izgnati po vojni , so zdaj na vrsti, čeprav so že pod rušo.

 • ZatonMesecnikov

  #Anonimneži z žaljivim pamfletom po fašistično nad arhitekta Maksa
  Fabianija, s katerim želijo doseči odvzem naziva častnega občana Občine
  Komen!#

  Ne more biti drugače v kraju, katerega Osnovna Šola nosi ime po morilcu Stjenki.

 • Boco

  Menda je bilo na primorskem kar precej komunistov prej clanov fasticne organizacije.
  Zgodovinarji bi vedeli vec povedat o tem. Bi pa znal biti zanimiv seznam.

  • NoName

   Natanko tako. Resnična zgodba iz mojega kraja: po vojni se je v vaški oštariji tak partizan hvalil s svojimi junaštvi. Potem mu je pa domačin rekel, da je bil fašist. Partizan je domačina tožil, na obravnavi pa je domačin pokazal fotografijo partizana v črni srajci s fašističnim fesom na glavi v druščini ostalih fašistov. Sodišče je postopek ustavilo z obrazložitvijo, da so bili takrat na Primorskem pač taki časi.

  • Antonius

   V Črnih bukvah je objavljena resnica, da je izdajalska dvobarvna črno-rdeča komunistična golazen, italijanskemu okupatorju ovajala zavedne Slovence, ker so za vsakdanji pogovor na okupiranem ozemlju še vedno uporabljali prepovedano slovenščino.

 • Antonius

  Anonimnost je zahrbtni revolucionarni refleks. Uspešnih po vaseh so se v času II. vojne anonimno lotevali ponoči.

 • xtc

  Naj se raje lotijo brisanja častnih občanov udbovcev,NOB zločincev in klavcev ter zločinskih komunistov.

 • Drago

  Kako bi bil lahko v diktaturi župan nekdo, ki ni član stranke ? Po moje bolj težko.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!