fbpx

Anonimneži z žaljivim pamfletom po fašistično nad arhitekta Maksa Fabianija, s katerim želijo doseči odvzem naziva častnega občana Občine Komen!

Maks Fabiani, rojen na današnji dan leta 1865. Foto: Primorska24.si

Sloviti arhitekt prof. dr. Maksimilian Fabiani je na predlog Zavoda Fabiani leta 2017 posthumno postal častni občan Občine Komen. Toda na podlagi anonimnega pamfleta je komisija za podelitev občinskih priznanj 15. aprila 2019 občinskemu svetu Občine Komen podala predlog, da se priznanje častni občan Maksu Fabianiju odvzame. Občinski svet občine Komen se bo o predlogu opredeljeval v četrtek, 25. aprila 2019. S Fabianijem se tako ponavlja zgodba izključevanja, ki so jo v državo vnesli komunisti, pred časom pa so na enak način želeli preprečiti poimenovanje knjižnice po domobranskem pesniku Francetu Balantiču v Kamniku.

Omenjena komisija za podelitev občinskih priznanj (sicer v sestavi: David Zega – predsednik, Matjaž Brus in Stojan Kosmina) po besedah Jožefa Švaglja iz Štanjela predloga že iz formalnih razlogov ne bi smela obravnavati, ker je brez imen predlagatelja/predlagateljev, “skupina občanov” je brezimna tvorba.

Švagelj je izpostavil, da je anonimno pismo, v katerem se črni enega od utemeljiteljev moderne arhitekture na Slovenskem, že v samem začetku zlonamerno, saj je izpuščena slovenska različica imena Maks. Fabiani je namreč obvladal več jezikov, v vasi pa so ga vedno klicali Maks, samo ime pa “ne more biti podlaga za odvzem priznanja”.

Odlikoval ga je Mussolini
V anonimnem pismu Fabianiju, ki je bil leta 2017 posthumno imenovan za častnega občana Občine Komen, očitajo, da je bil član fašistične stranke. To pa ni nikakršno presenečenje, saj je bilo Fabianijevo življenje že dolgo tega podrobno raziskano. To so vedeli tudi leta 2017. Kakor pravi Švagelj, so morali v fašistično stranko biti vpisani vsi, ki so hoteli opravljati kakršno koli javno delo. Fabiani, ki je bil ravno arhitekt, se temu ni mogel izogniti.

Ferrarijev vrt v Štanjelu, Maks Fabiani (Vir: Twitter)

Zaradi njegovih povezav s fašisti mu anonimneži očitajo celo imenovanje na položaj upravitelja Občine Štanjel, pri tem pa zanemarijo, da so vsi, ki so dejansko prebivali v Štanjelu, imeli o Fabianiju povedati samo vse najlepše. Na tem položaju je Fabiani ostal tudi, ko je bila fašistična Italija poražena in so območje prevzeli Nemci, in na njem ostal vse do leta 1947, ko je pod angleško oblastjo skrbel za zgledno obnovo hiš, ki so jih porušili partizani.

Anonimneži očitajo Fabianiju, da ga je Benito Mussolini odlikoval z redom viteza kraljevine Italije, a pozabljajo omeniti, da je bil po Švagljevih besedah Fabiani odlikovan, ker je poskrbel, da je država od privatnika odkupila štanjelski grad. Ta je od takrat “v občinski lasti. Namenila ga je za javne potrebe. Grad je zgledno prenovil in ga napolnil z vsebinami: šola, otroški vrtec, županstvo, dvorana za prireditve, solidarnostna stanovanja …”. Po drugi svetovni vojni je celo izdelal načrte za obnovo gradu, kar so zavezniki podprli, a komunisti tega niso dovolili. “Današnjo lastnico gradu, Občino Komen, še danes boli glava, kako po 75 letih napolniti grad z optimalnimi vsebinami,” pravi Švagelj.

Pred nacionalsocialisti obranil Štanjel, pred jugokomunisti ga ni mogel
O Fabianiju kroži tudi zanimiva legenda, namreč, ko je deloval na Dunaju, naj bi pred izbruhom prve svetovne vojne v njegovem ateljeju delal tudi “mlad, a ne prav nadarjen in zavzet vajenec po imenu Adolf Hiter“, piše Portal Plus. Ko so Nemci med drugo svetovno vojno želeli požgati Štanjel, pa je Fabiani poveljujočega častnika prosil, da če že želi požgati Štanjel, naj o tem vsaj obvesti firerja, glede na to, da ga je ravno Fabiani nekoč učil arhitekture. Štanjel je preživel Nemce, a so ga kmalu zminirali partizani, ki jim je po pripovedovanju domačinov poveljeval “spreobrnjen fašist”.

Štanjel (Vir: Twitter)

“O tem, kako potrebno je, da obstajajo različni narodi, tudi najmanjši, ne bom izgubljal besed. Vsak, še tako nepomemben narod je dragocen prispevek v razvoju človeštva. Že dejstvo, da se je ohranil, pomeni, da je šel skozi trdo in dolgo borbo, ki je bila zmeraj delavnica izjemnih lastnosti,” je zapisal Fabiani v študiji z naslovom Acma iz leta 1944.

Fabiani skupaj z Jožetom Plečnikom upravičeno velja za enega od velikanov slovenske arhitekture. Bil je eden najpomembnejših urbanistov avstro-ogrske monarhije, svetovalec nadvojvode Franca Ferdinanda, predaval je na dunajski univerzi, poleg tega pa je po potresu leta 1895 v Ljubljani županu Ivanu Hribarju svetoval pri obnovi. Fabiani je tako tudi avtor prvega strokovnega besedila o urbanizmu v slovenščini, saj je spisal urbanistični načrt za Ljubljano.

Bo v primeru odvzetja naziva častnega občana sledila odcepitev Štanjela?
Ob tem pa velja spomniti, da bi se lahko prebivalci Štanjela, če občina Komen odvzame priznanje Fabianiju, odločili za samostojno pot. V vasici imajo o Fabianiju namreč pozitivno mnenje, zaradi česar bi lahko sprožili tudi pobudo za odcepitev od občine Komen in priključitev k bolj “napredni in v razvoj usmerjeni sosednji občini”.

Ivan Šokić