fbpx

Anton Zakrajšek ni več direktor zavoda za blagovne rezerve

Anton Zakrajšek (foto: STA)

Ljubljana, 21. aprila – Anton Zakrajšek ni več direktor zavoda za blagovne rezerve. Vlada ga je na njegovo prošnjo danes razrešila s tega mesta, obenem pa za v. d. direktorja imenovala nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica Tonija Rumpfa. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem napovedal tudi okrepljen nadzor nad delovanjem zavoda.

“Nabava zaščitne opreme mora biti odgovorna in transparentna, zato bomo okrepili nadzor nad zavodom in izvedli tudi notranjo revizijo. Od vseh, ki so v postopek vključeni, pričakujem, da delo opravijo kvalitetno, strokovno in z najvišjo mero skrbnosti,” je na spletnem družbenem omrežju Twitter po seji vlade navedel minister.

Počivalšek je v ponedeljek, kot je povedal v izjavi za medije, prejel Zakrajškovo prošnjo, da ga vlada razreši z mesta direktorja. “Navedel je, da funkcije ne more opravljati zaradi zdravstvenih razlogov,” je pojasnil.

Najnovejši štiriletni mandat bi se mu sicer iztekel konec avgusta prihodnje leto. Na položaju je bil namreč vse od julija 2008.

Zakrajšek staknil COVID-19

Zakrajšek se je sicer nedavno okužil tudi z novim koronavirusom, a je po Počivalškovih trditvah delo, tudi v zvezi z nabavo zaščitne opreme, večji del časa opravljal od doma. “Od doma je sodeloval pri vseh poslih zavoda in ministrstvo ga je za nekatere posle, ki jih je opravil, opozorilo, da niso izvedeni v funkciji dobrega gospodarja,” je dejal.

Zato se je vlada odločila izvesti nadzor nad poslovanjem zavoda, prav tako pa je Počivalšek odredil notranjo revizijo.

Vlada je ob Zakrajškovi razrešitvi za vršilca dolžnosti direktorja zavoda imenovala Rumpfa, in sicer s sredo, do imenovanja novega direktorja oz. najdlje do 21. aprila 2021.

Rumpf je v preteklosti opravljal funkcijo direktorja Javnega zavoda Kobilarna Lipica in družbe Lipica Turizem, direktorja Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah in funkcijo svetovalca generalnega direktorja v podjetju Bankom. Bil je tudi vodja kabineta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in med drugim opravljal tudi različne vodstvene funkcije v Skupini Perutnine Ptuj, so še pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje.

Težave z dobavo zaščitne opreme

Zavod za blagovne rezerve je sicer danes zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme obiskala tudi policija.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da kriminalisti preverjajo različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme. Danes so tako informacije preverjali tudi na zavodu za blagovne rezerve v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije. Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi postopka preverjanja, ki še poteka, ne morejo posredovati.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan (Foto: STA)

Kot je danes povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, prihaja do težav pri nekaterih dobavah zaščitne opreme, ko dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oz. naročilu. Tako se je pred dnevi zgodilo, da so namesto naročenih mask FFP2 prispele kirurške maske. Med težavami je navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Počivalšek se je v izjavi po seji vlade odzval tudi na očitke v zvezi s svetovalcem Mitjo Terčetom, ki naj bi bil njegov zaupnik in naj bi v zavodu za blagovne rezerve nadzoroval sklepanje pogodb. “Odredil sem skupino za pomoč vsem, ki delajo na zavodu za blagovne rezerve, vodja te strokovne skupine je bil Mitja Terče. Nima pogodbe z ministrstvom, delo na zavodu je opravljal pro bono, dokler je bilo to možno, in ni imel nobenih pooblastil za delo pri napravi zaščitne opreme,” je navedel minister.

STA