fbpx

Anže Logar ob spominu na Srebrenico: Priznati dejstva, prepoznati trpljenje, ohranjati spomin – to je skupna evropska pot sprave

Dr. Anže Logar (Foto: STA)

Kandidat za predsednika Republike dr. Anže Logar je ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici spomnil na žrtve in grozote vojne v Bosni in Hercegovini. V članicah EU se od leta 2009 11. julij obeležuje kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici. Poudaril je tudi pomen preseganja delitev in prizadevanj za priznanje zgodovinskih dejstev, prepoznanje trpljenja in ohranjanje spomina ter naporov za spravo.

Dr. Anže Logar je ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici poudaril, da žalostnega dogodka ne smemo pozabiti, da pa je pot naprej možna le ob priznanju zgodovinskih dejstev in ohranjanju spomina. Ob priložnosti je izpostavil prizadevanja slovenske diplomacije v minulem mandatu tako v boju mednarodne skupnosti proti nekaznovanosti kakor tudi v podpori evropski prihodnosti Bosne in Hercegovine.

Na današnji spominski slovesnosti ob 27. obletnici genocida v Srebrenici bodo v bližnjem spominskem centru v Potočarih pokopali posmrtne ostanke 50 bošnjaških žrtev od skupno več kot 8000, kolikor so jih v samo nekaj dneh od 11. julija 1995 ubile sile Bosanskih Srbov. Žrtev se bodo spomnili tudi v Ljubljani. Organizacijski odbor je ob tokratni obletnici izpostavil vlogo žensk v boju za resnico o genocidu, kot tudi to, da so bile tudi one žrtve. Osrednja spominska slovesnost in verski obred s pokopom posmrtnih ostankov žrtev, ki so jih v minulih letih našli v številnih množičnih grobiščih, bodo kot vsako leto potekali na dan, ko so enote Bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića zavzele Srebrenico, takratno varovano območje Združenih narodov, in začele množične poboje Bošnjakov.

V spominskem centru v Potočarih so danes ob prisotnosti svojcev pokopali devet žrtev genocida v Srebrenici. (Foto: STA)

Po podatkih spominskega centra v Potočarih so sile Bosanskih Srbov samo v nekaj dneh, do 19. julija 1995, v tej bošnjaški enklavi ubile 8372 bošnjaških moških in dečkov pa tudi žensk. Posmrtne ostanke žrtev so po vojni našli v več kot 150 množičnih grobiščih, večinoma sekundarnih. V Potočarih od leta 2002 vsako leto na osrednji spominski slovesnosti pokopavajo posmrtne ostanke identificiranih žrtev. Doslej so pokopali 6671 žrtev genocida.

Predsednik republike Borut Pahor se bo danes na povabilo predsednika mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji muftija Nevzeta Porića v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani udeležil slovesnosti ob obletnici genocida, na kateri bo imel tudi slavnostni nagovor.

Demokracija