fbpx

Avstrija želi podaljšati nadzor na meji s Slovenijo – Cerar je proti, ker se je tako dobro izkazal že prvič

Foto: STA

V Bruslju bodo danes države članice EU obravnavale predlog podaljšanja nadzora na nekaterih mejah v Schengenu za obdobje treh mesecev. Med drugim bodo razpravljali tudi o podaljšanju nadzora na slovensko-avstrijski meji, čemur slovenski politični vrh nasprotuje, saj naj po njihovo ne bi bilo razloga za to.

Zanimivo je videti ravnanje slovenskega političnega vrha. Spet se vedejo, kot da je vse v redu. Kot da smo izpolnili svojo dolžnost nazadnje, ko smo čez državo spustili 500.000 ilegalnih migrantov. Avstrijci seveda niso neumni, predvsem pa imajo boljšo zunanjo politiko, zato je več kot verjetno, da bo Slovenija tudi v tem primeru potegnila kratko.

V okviru neformalnega zasedanja notranjih ministrov EU, ki je prejšnji teden potekal na Malti, je slovenski politični vrh zaradi nasprotovanja podaljšanju nadzora na meji s sosednjo Avstrijo predlagal obsežnejše pogovore o tej tematiki na neformalni ravni in pozval k začetku politične razprave.

11. februar predstavlja rok za sprejetje odločitve
Do 11. februarja je nujno, da se sprejme odločitev, saj se bo takrat iztekel do zdaj veljavni nadzor na notranjih mejah. Zasedanje notranjih ministrov do tega datuma ni predvideno, kar pomeni, da bo odločitev najverjetneje sprejeta na ravni veleposlanikov.

N. Ž., STA