Avstrijci kopljejo drugo cev skozi Karavanke, ta človek pa je kriv, da na drugi strani vse stoji: Turki odstranjeni, posel prevzema Stojan Petrič, da bi s tem dobil reference tudi za milijardni projekt drugi tir

Stojan Petrič, član Foruma21, Kučanov tesni zaveznik, in eden najbogatejših Slovencev, prek Karavank poskuša prevzeti tudi milijardni posel drugega tira. Foto: Nova24TV.

Leta 1991, ko se je Slovenija osamosvajala izpod primeža komunizma in propadajoče Jugoslavije, je simbolično dobila tudi okno v zahodni svet demokracije, skozi predor Karavanke, ki so ga gradili med letoma 1986 in 1991. Predor, dolg natančno 8.019 metrov, vse do danes ni dobil druge cevi, čeprav so načrti obstajali, da bi bila zgrajena že mnogo prej. In če je imel Dars v načrtih, da bi se dolgo načrtovana gradnja druge cevi jeseni leta 2018 končno začela, v Sloveniji in Avstriji so celo sočasno začeli postopke za izbor izvajalca gradbenih del v drugi cevi karavanškega predora, zdaj Avstrijci že pridno kopljejo, medtem ko se na drugi, pregovorno »sončni« strani Alp, zgrinjajo črni oblaki. Ujeta v birokracijo, zaradi v razpisno dokumentacijo zaradi pritožb na izbranega izvajalca zakopanih uradnikov, Slovenija še čaka, da bi na Hrušici zabrneli gradbeni stroji. Vse bolj kaže, da bo zadeva stala toliko časa, dokler ne bodo odgnani vsi tuji investitorji, izbran pa domači, dražji izvajalec, ki si pripravlja teren, da prevzame tudi projekt drugi tir, in z obema nesramno obogati. Res je, govor je o Stojanu Petriču in njegovem podjetju Kolektor CPG.

Naj spomnimo. Družba za avtoceste Republike Slovenije je konec julija za izvajalca del za gradnjo druge cevi predora skozi Karavanke, ki Slovenijo v severozahodnem delu države najhitreje povezuje s sosednjo Avstrijo, sprva izbrala turško podjetje Cengiz Insaat, a so se domači izvajalci, ki niso bili izbrani, na to odločitev pritožili. STA je sicer poročal, da so imeli med vsemi ponudniki prav Turki največ izkušenj z gradnjo predorov, ponudili pa so tudi daleč najnižjo ceno. Toda na izbor Darsa so se pritožili trije domači gradbinci, Gorenjska gradbena družba, Euroasfalt in Kolektor CPG, Državna revizijska komisija pa v njihovi pritožbi odloča že približno 2 meseca. Čeprav odločitev javno še ni znana, je po poročanju Televizije Slovenija Cengiz Insaat bojda že “odstranjen” iz tekme.

Preberite še:  [Video] Poglejte, kako se Tanja Fajon smeši v Evropskem parlamentu z zavajanjem glede marakeškega sporazuma in s strašenjem pred desnico!

Razlog? Naši viri pravijo, da bo uradna obrazložitev spisana tako, da naj Cengiz Insaat ne bi predložil vseh potrebnih dokazil, ki jih morajo imeti odgovorni vodje del na gradbiščih, DRK naj bi zmotila tudi kaznovanost enega izmed vodilnih v omenjenem podjetju. Če bi bili Turki res izločeni, bi po vseh pravilih »posel« morali dobiti v Gorenjski gradbeni družbi, saj so naslednji najcenejši ponudnik, za približno 15 milijonov evrov dražji od Cengiz Insaata. Za primerjavo; sarajevski Euroasfalt je bil dražji za približno 17 milijonov evrov, Petričev Kolektor CPG pa za 20 milijonov evrov. A po naših informacijah je pravzaprav ponudnik s strani vlade že izbran; to bo Kolektor Stojana Petriča, ki se bo pritoževal toliko časa, dokler ne bodo uradniki napake odkrili pri vseh drugih gradbincih in na koncu izbrali prav Petriča.

Predor Karavanke od leta 1991 čaka na drugo cev. Avstrijci jo že gradijo, Slovenija pa se utaplja v korupciji in birokraciji. Bo to ogrozilo cel projekt? (Foto: YouTube)

Sporne povezave med Državno revizijsko komisijo in Stojanom Petričem smrdijo po korupciji
Da bojazen o korupciji nikakor ni iz trte izvita, pričajo povezave med Državno revizijsko komisijo in Stojanom Petričem. Namreč, članica DRK je tudi pravnica Nina Velkavrh, ki je po podatkih portala Siol partnerica Primoža Beštra, člana uprave družbe Kolektor Group. A tukaj se sporne povezave še ne končajo. Skupina Kolektor, katere krovna družba je Kolektor Group, namreč obsega tudi skupino podjetij, med katerimi predvsem gradbinec Kolektor Koling pomemben del prihodkov ustvari prek poslov z državo. Zanimivo, Kolektor je samo v letu 2016 vložil deset (10!) zahtevkov za revizijo.

Kolektor obvladuje tudi časopisno hišo Delo in številne druge odločevalce v državi, skupaj s poslanskim kandidatom Levice Goranom Lukićem, ki je ustanovil nevladno organizacijo, pa so lansirali medijske napade na turškega izvajalca, čeprav je ta edini ponudil realno ceno, podobno kot izvajalec na avstrijski strani Alp. Očitno se bo torej tudi projekt druge cevi, tako kot drugi tir, gradil za bistveno dražjo ceno, nekdo pa bo ob tem mastno zaslužil – v našem primeru Petričev Kolektor, beri: 20 milijonov evrov!

Vse poti vodijo do drugega tira
Kolektor pa bo s poslom na sončni strani Karavank tlakoval pot v še eno veliko malho državnega denarja. Slovenska podjetja nimajo izkušenj z gradnjo predorov, če bi bil Kolektor izbran, bi s tem dobil tudi potrebno referenco, da bi ustrezal na razpisu za milijardni posel drugega tira, za katerega smo na Nova24TV že večkrat poročali, da bi se lahko ob varčnem ravnanju slovenske levičarske vlade gradil tudi za tretjino postavljene cene.

Plenilci se zbirajo okrog pogače, ne glede na to, da zaradi verjetne velike zamude del lahko celoten projekt druge cevi skozi Karavanke pade v vodo.

Luka Svetina