fbpx

Avstrijci na mejo s Slovenijo pošiljajo dodatnih 450 vojakov

Avstrijska vojska (foto: epa).

Avstrija bo v ponedeljek na svojo mejo s Slovenijo poslala dodatnih 450 vojakov, ki bodo pomagali pri nadzorovanju migrantskega toka, v pripravljenosti bo tudi vojaška policija, ki bo posredovala v primeru težav. Dve enoti vojske bodo poslali na Štajersko in dve na Koroško.

S tem bo avstrijsko mejo nadzorovalo skupno 1450 vojakov in rezervistov, saj jo trenutno nadzira skupno manj kot tisoč. Za napotitev dodatnih 450 vojakov se je vlada na Dunaju odločila na podlagi odločitve obrambnega ministrstva minuli teden, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Vojaki bodo policiji pomagali pri preverjanju ljudi in vozil, ki vstopajo v državo, patruljirali bodo na zeleni meji in izvajali nadzor, je sporočilo avstrijsko obrambno ministrstvo.

Enota vojaške policije v Salzburgu bo pripravljena na posredovanje v primeru potrebe, torej če bi bilo treba obvladati “nasilne osebe ali skupine oseb in jim preprečiti prečkanje meje”. Dodali so, da bodo pripadnike te enote lahko prepeljali po vsej državi z vojaškimi helikopterji in vpoklicali v kratkem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pripravljenosti tudi oklepna in vojaška transportna vozila
V pripravljenosti bosta tudi dve transportni oklepni vozili in tri vojaška transportna vozila, ki jih bodo lahko vpoklicali “v kratkem času, da zaprejo luknje na meji”. Pripravljena bo tudi enota vojaških inženirjev.

Vlada je septembra odobrila namestitev do 2200 vojakov na meji, da bi pomagali pri zagotavljanju kontroliranega in urejenega gibanja migrantov ter za ohranitev varnosti in reda v državi.

Do odločitve sicer prihaja, potem ko je Avstrija kljub nasprotovanju Bruslja v petek začela na južni meji s Slovenijo uveljavljati dnevne kvote in sprejemati le še do 80 prošenj za azil dnevno. Preko meje dnevno spušča do 3200 oseb, ki izrazijo namero, da za azil zaprosijo v kateri od sosednjih držav.

N. K., STA