fbpx

Balkan znova postaja sod smodnika – Turčija grozi celo s termonuklearnim orožjem

Foto: epa

Branko Grims, predsednik Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS), je na današnji novinarski konferenci dejal, da je komisija po opravljeni razpravi soglasno sklenila, da se razmere na Balkanu zaostrujejo in da so za to večinoma krivi dejavniki iz tujine, ki imajo vpliv na tem območju. Pri tem so člani komisije kot izrazito negativno ocenili vlogo milijonarderjev Georgea Sorosa in Rockefellerja ter Rusije in Turčije. “Kot veste, je v zadnjih dneh s strani turškega predsednika prišlo do neposrednih groženj Evropski uniji, in sicer, da nihče ne bo več varen na njenih tleh. V enem primeru pa je bila omenjena možnost, da bi Turčija lahko razvijala termonuklearno orožje, kar postavlja razmere na tem območju in vse mednarodne odnose v povsem drugačno luč in na drugačne osnove,” je dejal Grims.     

Ob tem je Grims dodal, da je za Makedonijo znana neposredna vpletenost nekdanjega veleposlanika ZDA in kapitala, ki sta ga dala Soros in Rockefeller, prek svojih skladov, neposredno v rušenje prejšnje oziroma dosedanje vlade. To pa je bila vlada, ki je opravila nalogo, ki je Evropska unija ni. To pa je, da je zaščitila zunanje meje proti Grčiji, kar je zaustavilo migrantski val pred dobrim letom dni.

“Danes tam pomagajo policisti, tudi naši, in predvsem iz Višegrajske skupine, njihova vloga tam je zelo pozitivna, ne samo zaradi zaustavljanja migrantskega toka, ampak, ker jih v Makedoniji na nek način sprejemajo kot neko obliko mednarodnega priznanja, da je to, kar delajo, pravilno in seveda tudi pravilno. In to je velika žrtev za celotno Evropsko unijo, hkrati pa so tudi dejavnik stabilnosti, in na ta način je zadeva delovala več kot leto dni,” je povedal Grims. Po njegovem mnenju pa je veliko vprašanje, kaj se bo zgodilo, če res pride do oblikovanja drugačne vlade – danes je bila namreč konstitutivna seja makedonskega parlamenta in v predvolilnem obdobju so bile s strani nekaterih dane celo izjave, da bi takoj odprli meje. “Zdaj se je marsikaj že stabiliziralo in spremenilo in danes se najbrž vsi zavedajo, da če bi danes ponovno odprli meje, bi velik del teh, ki bi prišli, ostal tudi na tistih tleh, ker pač naprej ne bi mogli iti, bi pa to Slovenijo postavilo v popolnoma nemogoč položaj, ker Slovenija proti Avstriji ne bi mogla pričakovati odprte meje. V razmerah, v kakršnih smo, pa Slovenija sama ne bi zmogla in tudi ta trenutek ne zmore popolnoma zaščititi mej niti ne more v celoti zaščiti ozemlja na takšen način, kot bi bilo treba,” je povedal predsednik KNOVS Branko Grims.

Največje žarišče nestabilnosti je v Makedoniji
Po besedah Grimsa je tako v vitalnem interesu Slovenije, da Makedonija ostane stabilna in da zunanji dejavniki s Sorosom na čelu pridejo tja, kamor sodijo. “To je po našem skupnem prepričanju sodišče, predvsem pa jih je treba nemudoma odstraniti s področja vpliva in te stvari tudi ustrezno kriminalizirati,” je povedal predsednik KNOVS. Dodal je še, da se na Balkanu križa izjemno veliko število interesov, poleg Makedonije tudi v Bosni, kjer se soočajo Turčija z Arabci in predvsem Hrvaška, preko Republike Srbske pa tudi Rusija. “Vsak ima svoje interese in stvari se postopno spreminjajo v tako močan konflikt, da je res vprašljivo nadaljnje delovanje tega območja, zlasti, če bi se nadaljevala zdajšnja zgodba s čedalje bolj šibko Evropsko unijo, ki potem ne bi več zmogla zagotavljati tistega dejavnika stabilnosti na tem območju kot ga je doslej,” je ocenil Grims.

Poslanec SDS Branko Grims.

Po njegovih besedah so torej člani komisije danes kot izjemno negativno ocenili vpliv tujih dejavnikov s Sorosom na čelu na tem območju, Grims pa je zagotovil, da se bodo poslanke in poslanci s tem vprašanjem zanesljivo še srečevali na prihodnjih sejah. Dejal je še, da bodo vladi poslali poziv, naj stori vse, kar je na zunanjem političnem področju mogoče, “da bi si še bolj prizadevali za to, da države na tem območju ostanejo stabilne, da se ne obnovijo procesi, ki jih destabilizirajo in da ohranimo varnost vsaj v takšni obliki kot je bila doslej”.

Posledica je povečana kriminalna dejavnost regije
Grims je tudi povedal, da policija opozarja na krepitev kriminalitete, zlasti pri ilegalnem transportu ljudi, ilegalnih migrantov, pa na krepitev transportov ilegalnega orožja in drugih problematičnih snovi, npr. eksploziva, iz področja Bosne in Hercegovine naprej na Zahod. “Teh procesov je čedalje več, krepijo se tudi kriminalne združbe, kar poleg naštetega predstavlja še dodaten izziv za Republiko Slovenijo. A kot rečeno, se bomo s tem problemom še ukvarjali in storili vse, da se zagotovi varnost ne le na Balkanu, temveč predvsem tam, kjer si to želimo, to je v naši neposredni soseščini,” je zaključil predsednik KNOVS Branko Grims.

C. Š.