fbpx

“Balkanski bojevnik” bo dobil 6 tisoč evrov odškodnine, ker je v priporu živel v nehumanih razmerah: brez klime in v majhnem prostoru

Izrek sodbe v zadevi Balkanski bojevnik: Marko Bublić (foto: STA)

Ljubljansko okrajno sodišče je obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Marku Bubliću dosodilo 6.000 evrov odškodnine zaradi neustreznih razmer v priporu na ljubljanski Povšetovi, kjer je bil priprt kot domnevni član slovenskega dela mednarodne združbe prekupčevalcev z mamili. Sodba še ni pravnomočna.

Bublić, ki je bil na Povšetovi priprt od prijetja 27. maja 2010 do 24. decembra 2012, skupaj 943 dni, je sicer zaradi neustreznih bivalnih razmer od države zahteval več kot 18 tisoč evrov. Po mnenju sodišča pa je bival v nehumanih razmerah le približno dve tretjini časa, preživetega v priporu.

Poleg tega je po mnenju sodišča najbolj trpel, ko je bil v sobi s še štirimi ali petimi sotrpini in so imeli na razpolago manj osebnega prostora. Ko je imel zgolj dobre tri kvadratne metre osebnega prostora in ob upoštevanju, da je imel večino časa največ tri ure prostega izhoda, je bil po mnenju sodišča podvržen nehumanim razmeram prestajanja pripora.

Nehumano je bivanje brez klimatske naprave v priporu
Še toliko bolj je bil nehumanim razmeram podvržen poleti, ko je bila v sobi brez senčil in klimatske naprave temperatura med 30 in 40 stopinjami Celzija. Bublića in njegove sotrpine so motili tudi slab zrak, smrad iz stranišča in zatohlost. Zaradi teh razmer je sodišče Bubliću prisodilo 6.000 evrov odškodnine s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi. Država namreč mora poskrbeti, da je oseba zaprta oziroma priprta v razmerah, ki so skladne z njenim človeškim dostojanstvom. Način izvedbe pa naj te osebe ne privede v takšno stisko ali takšne težke razmere, ki presegajo neizogibno raven trpljenja zaprtih ali priprtih.

Foto: STA

Tudi drugi “balkanski bojevniki” dobili odškodnino
Sicer pa so do sedaj poleg Bublića odškodnino od države terjali še trije obtoženi v tej zadevi, ki so bili prav tako nekaj mesecev priprti kot domnevni člani slovenskega dela mednarodne združbe prekupčevalcev z mamili. Pred Bublićem je odškodnino zahteval tudi Jakob Remškar; okrožno sodišče mu je zaradi neustreznih razmer v priporu dosodilo 5.000 evrov, tudi ta sodba še ni pravnomočna. Odškodnino pa sta iz istih razlogov dobila Boštjan Kopčič ter Dragan Beljkaš. Kopčič je novembra 2014 z državo sklenil sodno poravnavo in država mu je izplačala 8.190 evrov. Beljkaš, ki je sicer zahteval 77.500 evrov odškodnine, pa je po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice dobil 12.000 evrov.

Okrožno sodišče v Ljubljani pa je med drugim Bublića, Remškarja in Beljkaša marca letos na ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik spoznalo za krive kaznivega dejanja neupravičenega prometa z drogami in hudodelskega združevanja. Kopčiča pa je sodni senat spoznal za krivega neupravičenega prometa z drogami ter neupravičene proizvodnje in prometa z drogami.

A. G.