fbpx

Barbara Zobec odstopila od kandidature za ustavno sodnico: “Takih sodnikov si politika ne želi, od svojih načel nisem pripravljena odstopiti”

Vrhovna sodnica Barbara Zobec (Foto:STA)

“Takih sodnikov si politika ne želi, sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel,” je v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo povedala vrhovna sodnica Barbara Zobec, ki je odstopila od kandidature za ustavno sodnico.

Barbara Zobec je navedla, da se je za kandidaturo odločila v prepričanju, da bi z znanjem, izkušnjami in ugledom, ki si jih je pridobila v 35 letih sojenja, lahko prispevala k utrditvi ustavne demokracije in varstvu človekovih pravic. “Verjela sem in še vedno verjamem, da bi kot ustavna sodnica pripomogla k bolj uravnoteženemu ustavnemu sodišču, predvsem z vidika razmerja med teorijo in prakso,” je zapisala.

Takih sodnikov si politika ne želi
Vrhovna sodnica Zobčeva je kmalu začutila, da v pregretem in razklani politični in ideološki stvarnosti kljub svoji strokovnosti in zavezanosti človekovim pravicam, je v Sloveniji še vedno veliko bolj pomembno “čigav si”. Zobčeva se ne strinja s pogromom, ki ga je doživela, da saj nobena njena sodba ni bila ovržena s pravnimi argumenti in v dosedanji karieri ji ni nihče očital kršitev človekovih pravic. V svojih postopkih je vedno spoštovala enakost pred zakonom. “Prav zaradi doslednega spoštovanja enakosti pred zakonom in v človekovih pravicah ne izpolnjujem nenapisanega pogoja za izvolitev,” je zapisala za STA.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec.

“Vem, da ima moja trdna, odločna in neomajna načelna drža ceno. Visoko ceno. Že dolgo jo plačujem. Del te cene je tudi, da me politika ne mara. In ker je ona tista, ki voli ustavne sodnike, dobro vem, da ne bom ustavna sodnica. Takih sodnikov si namreč politika ne želi, sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel. Med njimi je osrednje tisto, ki zapoveduje, da smo pred zakonom vsi enaki in da človekove pravice pripadajo vsem, tako levim kot desnim, rdečim in črnim, naprednim in konservativnim, domobrancem in partizanom,” je izpostavila vrhovna sodnica.

Teršek z večjo podporo v parlamentu
Vrhovna sodnica Barbara Zobec se je zahvalila predsedniku države Borutu Pahorju za zaupanje. O njenem odstopu od kandidature je prvi poročal Radio Ognjišče. Pahor je poleg Zobčeve za kandidata za ustavnega sodnika predlagal Andraža Terška.

Potrebnih 46 glasov se obeta ustavnemu pravniku Andražu Teršku. (Foto: STA)

Stranke pa so v svojih izjavah nakazale, da se Teršku obeta potrebnih 46 glasov za izvolitev. Podporo so mu napovedali v SD, LMŠ, Levici, SNS, SMC, del poslancev DeSUS in pogojno tudi v SAB. Zobčevo so podpirali v SDS, kot sprejemljivo so jo ocenili tudi v NSi.

Luka Perš