Knez Polanič in baroni njegove prekmurske hobotnice – Hakl, Miklavčič, Horvat in minister Židan

(Foto: STA)

Z Zakonom o razvojni podpori Pomurski regiji iz januarja 2010, časa Pahorjeve vlade, so se nekateri pomurski in prekmurski tajkunski baroni še dodatno okrepili. Tokrat kar z neposrednim posegom v državno blagajno. Poleg črpanja svežega denarja iz državnih bank je bila to zelo dobrodošla spodbuda. Za nekatere, seveda. Zgolj za izbrance.

Do polnega izraza so prišli Stanko Polanič, ustanovitelj imperija Panvita, kjer se je kalil tudi Dejan Židan, poznejši predsednik Socialnih demokratov (SD) ter minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v vseh zadnjih tranzicijskih vladah. Pravzaprav je Polanič prek “svoje” Panvite Židana izstrelil neposredno v središče političnega odločanja. Ne brez razloga, tudi tu še bolj kot sicer velja, da nobeno kosilo ni zastonj. Kaj kosilo, tu so v igri gostije.

Še ostali priplavali na površje
S Polaničem in Židanom je na površje priplaval tudi Blaž Miklavčič, lastnik GH Holdinga in družbe Pongrad, včasih vodilni v Skupini Panvita, Kmetijskem gospodarstvu Rakičan. Naslednji novodobni baron je Uroš Hakl, polovični lastnik časnika Večer in lastnik nekaterih ostalih medijev. Za pravo politično smer in vez pa je poleg Židana v tem delu skrbel še Andrej Horvat, nekdanji državni sekretar v Pahorjevi vladi, nato pa osumljen korupcije in storitve kaznivih dejanj.

Denarja za 20 slovenskih občin
Pahorjeva vlada je s t. i. pomurskim zakonom temu delu sicer obubožane države namenila 272 milijonov evrov neposredne državne pomoči, namenjene za spodbujanje konkurenčnosti in zaposlovanja, kjer je država povrnila kar 70 odstotkov stroškov novo zaposlenega. Nadalje je bila za 70 odstotkov znižana davčna osnova za plačilo davka iz dobička, denar je šel še za medpodjetniško izobraževanje, vzpostavitev regionalnega gospodarskega središča, kmetijstvo, gozdarstvo in živilsko-predelovalno industrijo ter oskrbo s pitno vodo. Denarja je bilo na voljo dovolj, 272 milijonov evrov je na primer protivrednost okrog 1.800 stanovanjskih hiš ali okrog 20 letnih proračunov povprečne slovenske občine. To je bil tudi odličen zastonjkarski vir, poleg tega, da so za svoje megalomanske načrte denar pobirali še iz bank, ki jih zdaj saniramo vsi davkoplačevalci.

Vladajoča SD in korupcija
Pri delitvi denarja iz t. i. pomurskega zakona je imel z mesta državnega sekretarja in vodje regionalne vladne pisarne v Murski Soboti odlično vlogo tudi tamkajšnji rojak Andrej Horvat iz Židanove stranke. Takratni vladni predsednik Pahor ga je sicer kmalu umaknil z mesta vodje projektne pisarne, razlog je bilo pismo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Horvata zelo obremenjevalo. Po dostopnih podatkih so mu očitali tudi veliko mero klientelizma, osebne prijateljske zveze pa naj bi bile pokrite tudi s skorumpiranostjo pri delitvi finančne državne pomoči. Oktobra 2011 je prišlo do več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana, kriminalisti so med drugim preiskovali tudi Horvatovo pisarno v vladni službi za lokalno samoupravo.

Preiskave je vodil Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Horvat bi lahko postal tudi evropski poslanec, ki bi nadomestil danes sodno dokazano koruptivnega Zorana Thalerja, pa je moral zaradi tega odstopiti.

Pet let po kriminalistični preiskavi
Od oktobra 2011 do danes, to je v petih letih, pa se po tem pregonu ni zgodilo kaj posebnega. Po poročanju tednika Demokracija je NPU aprila 2013 podal kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo RS zoper šest fizičnih oseb. Med ovadenimi naj bi bila tudi Andrej Horvat in Uroš Hakl. Slednji, ki je danes solastnik Večera, je bil takrat še zaposlen v Pristopu. Nobeden proces zoper šesterico do danes še ni zaključen.

Mimogrede, Andrej Horvat še vedno aktivno sodeluje z vladno službo za lokalno samoupravo in razvoj, zaposlen je – pozor – v nemški vladni organizaciji za mednarodno sodelovanje (GIZ), kjer v okviru projekta nemške vlade “pomaga” Srbiji na poti v EU. Po dostopnih podatkih v nemški GIZ s kazenskimi postopki, ki jih zoper Horvata vodi Slovenija, uradno niso seznanjeni.

V kriminalistični preiskavi leta 2011 so preiskovali tudi del 600 tisoč evrov vrednega javnega naročila za promocijo pomurske regije – prek ljubljanske agencije Pristop, kjer je bil zaposlen Hakl, podelil podjetju Frontal, ki mu je pomagalo pri kandidaturi za poslanca leta 2008. Slednje je bil samo eden izmed očitkov, v pomurskem koncu so Horvatova dejanja označevali z bistveno “težjimi” besedami, kot so “rop desetletja, rop stoletja” in podobno.

Polaniči prekmurski kralji
Ne samo Horvat, ki se je tako vpisal med pomurske in prekmurske bogataške barone, v to druščino spadajo še Polaniči in Blaž Miklavčič, nekdanji predsednik uprave krovne družbe skupine podjetij Panvita KG Rakičan, ki je prešlo v roke Polaničev. Slednji lastniško obvladujejo številna podjetja, kot so Skupina Panvita (znotraj tega tudi Panvita MIR), Splošno gradbeno podjetje SGP Pomgrad iz Murske Sobote, Cestno podjetje Murska Sobota, Geoprojekt, Imo-Real, Imo-Rent in 3R inženiring.

Nekatera podjetja so Polaniči nato preimenovali in imajo danes drugačen naziv. Z dobrimi političnimi zvezami, predvsem v SD in z Židanom, so dobili še Kmetijsko gospodarstvo (KG) Rakičan in Mestno industrijo Radgona (danes Panvita MIR).

Premoženje družine Polanič so v Financah že leta 2011 ocenili na 42 milijonov evrov, nato kot 26. najbogatejšega Slovenca, imenujejo jih tudi kralji Prekmurja, ki “bogatijo z agencijskimi delavci”, redno zaposlenih v svojih družbah pa imajo vse manj.

Vida Kocjan

 • AlojzZ

  Sveti Avguštin je zapisal: “Kaj je država brez pravičnosti? Nič drugega kot roparska tolpa.”
  ==============================================
  Rodil se je leta 354 v severni Afriki. Da približno vemo, koliko časa je to že znano. Vam sem pa to povedal danes. Poskusite nekaj ukreniti … do volitev. Zmanjkuje nam časa!

  • PIA PlA

   BIL JE DAN KOT DANES, MARCO POLO JE ŠEL ODKRIVAT KITAJSKO – KAJ BOŠ PA TI POČEL?

   Najlažje je sedeti na zapečku in rotiti druge, naj že vendarle kaj ukrenejo. Si že razmislil, kaj boš pa ti počel?

   • rubec

    hihi

  • Anonimni_Profesor

   Ko omenjaš katoliškega misleca Avguština tudi en visok hrvaški duhovnik je dobro in v tem duhu povedal o NDH, da je špilja razbojnička!

   • domovina mili dom

    Špiljaka bi moral napisati z veliko.

 • Duhec

  S skorumpirano policijo in sodstvom je pač tko…. večji lopov kot si, bolš je. Cmera pa o etiki in morali….

 • totex39

  Iz majhnega gradbenega podjetnika je Polanič s pomočjo političnih botrov in lopovskih poslov, ki ga ni noben nadzoroval lahko dosegel, da je njegov imperij mnoga leta rastel in rastel, tudi na druga področja.

  • janez.pokoncni

   Pomgrad je bil še za časa Juge kar veliko podjetje, vendar je hitro po osamosvojitvi padel na kolena. Takega ga je Polanič prevzel in od takrat naprej “hara”.
   Ali se je povezal z SDjem ali so ga prav oni tja nastavili je težko reči, na vsak način pa je sprega s komunistično partijo izjemno močna.

 • janez.pokoncni

  Vida Kocjan – BRAVO !

 • dež

  Iz zapisanega bi moralo biti tudi slepcu jasno, da je bil “Zakon o razvojni podpori Pomurski regiji” namensko napisan za Panvito. Po mojem so ga napisali kar v Panviti.

 • rubec

  NPU aprila 2013 podal kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo RS zoper šest fizičnih oseb.

  Moja pamet mi govori da nekdo na tožilstvu čaka da bo predmet zastaral. Možno je
  tudi da gospa Marjeta iz vložišča tožilstva pošte NPU ni posredovala naprej ker ima tako hude prebavne motnje da jo kurir enostavno ne sliši ko iz stranišča vpije naj gre po pošto kar sam. Možno je tudi da ima kurir na tožilstvu prebavne motnje in nikoli ne doseže pisarn tožilcev v drugem nadstropju ker več kot do prvega nadstropja ne zdrži in se mora med potjo vrnit v pritličje kjer je stranišče. Možno je tudi da je s kurirjem vse v redu in je
  pošto tožilcu predal, tožilec ima pa tako hude prebavne motnje da je že tri leta na stranišču in nikakor ne zmore do svoje pisarne da bi začel na ovadbi delati. Možno pa je tudi da na tožilstvu ni dovolj stranišč in da so vsi odgovorni že tri leta doma. Možno je celo da se jim na šihte sploh ne mudi saj se s podkupinami iz fonda evropskih sredstev za razvoj Prekmurja da kar nekaj časa zdržat.

  • karpelec

   ,
   Ob takem slabem finančnem stanju v zdravstvu , infektologi težko razkrijejo virus ali bakterijo, ki povzroča take prebavne težave na tožilstvu,še manj pa, da bi odkrili zdravilo zanje. Zato bi bilo smiselno jih zamenjat z neokuženimi iz istega fonda. Puskusit ni greh.

 • domovina mili dom

  Do vsakega ministra vodijo niti kriminalnih združb. Etičnost mirotove vlade pomeni: biti etičen do udbomafije, neetičen do poštenega Slovenca, delavca, kmeta, intelektualca.

 • karpelec

  Rešpetlin, ki bi vzel pod drobnogled Prekmurje še ni dovolj močan ali pa izgubi svojo ostrino vsled premočnega žara vzhajajočega rdečega sonca.Njegova izostritev kaže samo pikice, pike pa ne opazi, ker modrina neba uspešno zastira zaslonko.

 • Anton

  mene zanima bolj to kdo bo Cmerar 2 v naslednjih volitvah, ker počas so Murgljčani porabili vso municijo. Žal ne vidim obraza, katerga že nismo volilci spregledal.

 • garfi

  SDS mora najti taktiko za zmago
  mogoče pogledati Trumpovo volilno kampanijo

 • Nata

  Oh ne no ??? Pa menda ja ne SD ?? Ste kakšno črko izpustili ??
  Sem brez besed .

 • Osti jarej

  …židani je že rojen puklast…da se lažje priklanja…

 • Olga

  SD se ni nikoli distancirala od komunistične ideologije in obsodila zločinov in zločincev v imenu te sprevržene ideologije, zato taka stranka ne bi smela biti v evropskem parlamentu! Akterji današnjega članka spadajo vsi, vključno z Židanom, v zapor!

 • Marija

  Človek pač ostane brez besed.

 • montyamp

  TAKO SE ZGODI , KO PRIDEJO BANDITI NA OBLAST .
  —————— GORJE NARODU ———————