fbpx

BBC obiskal ukrajinske otroke, ki so zavetje pred vojno našli v Sloveniji

10 letni Gleb pravi, da je glasba njegova najboljša prijateljica (foto: zajem zaslona)

“Potovanje je bilo težko, na vlaku nismo smeli odpreti oken ali prižgati luči,” je povedal desetletni Gleb za BBC, ki je za inspirativno zgodbo o mladih glasbenikih iz Ukrajine obiskal Slovenijo.  Gleb je le eden od številnih ukrajinskih otrok, ki so zavetje pred vojno našli v Sloveniji. Je del večje skupine nadarjenih mladih ukrajinskih glasbenikov, ki so jih iz Ukrajine evakuirali v Slovenijo, tu pa so ustanovili nov mladinski orkester v izgnanstvu pod vodstvom vrhunske slovenske dirigentke.

10-letni deček po imenu Gleb je le eden od mladih glasbenikov iz Ukrajine, ki kljub težkim življenjskim zgodbam še naprej želijo razvijati svoje talente, premagati travmo vojne ter pomagati k boljši prihodnosti zase in za druge. Prek povezovanja z glasbeniki iz Slovenije pa kažejo veliko željo po integraciji in sožitju.

Gleb je v Slovenijo pripotoval z mamo in sestrami, za sabo pa je moral pustili ostale člane družine in hišne ljubljenčke, mačko Simo, polžka Ursulo in papagaja Remusa, “potovanje je bilo težko, na vlaku nismo smeli odpreti oken ali prižgati luči”, je opisal žalostno pot iz Ukrajine v Slovenijo, s seboj je vzel le svojo flavto. Skupaj z ostalimi otroki in mladostniki je Gleb del 140 mladih glasbenikov v orkestru pod vodstvom uspešne slovenske dirigentke, skupaj pa upajo, da bodo kmalu lahko nastopili širom Evrope, pred kratkim pa so v dobrodelni namen igrali tudi v Cankarjevem domu, kjer so poželi velik uspeh.

“Res si želim, da bi se vsi ti glasbeniki počutili cenjene in spoštovane. To si zaslužijo, ker so mladi, pametni in nadarjeni,” je povedala Živa Ploj Peršuh, dirigentka in umetniški vodja Slovenskega mladinskega orkestra. Peršuhova, ki ima prav tako sedemletnega sina, je za BBC dejala tudi, da si sama ne more predstavljati, da bi moral njen sin skočiti na vlak z eno samo plastično vrečko ali medvedkom, telefonom in dokumenti.

“Ko pojem, čutim notranjo svetlobo in glasba je moja najboljša prijateljica,” je še povedal Gleb, ki se glasbenih veščin uči v mladinskem orkestru v izgnanstvu, v katerem upajo, da bodo postali glasbeni ambasadorji Ukrajine, trenutno pa se pripravljajo na nastop za predsednika države Boruta Pahorja.

Sara Kovač