fbpx

Migrantska kriza: rekordne številke in nemiri, medijem pa omejen dostop

Foto: epa

Od začetka drugega begunskega vala je v Slovenijo vstopilo že več kot 100 tisoč tujcev. Vlaki in avtobusi vozijo ponoči in podnevi, najbolj obremenjeni pa sta še vedno območji Šentilja in Brežic. Val migrantov se tako očitno še ne bo ustavil. Zaradi preobremenjenosti pa so se v Šentilju odločili tudi, da omejijo dostop medijem. 

V državo je danes prišlo 6400 beguncev, Avstrija pa jih je sprejela več kot 7000. Sprejemne centre v Posavju praznijo, Šentilj ostaja najbolj obremenjen, tam prihaja tudi do napetosti.

V večernih urah so hrvaški organi napovedali prihod še dveh vlakov beguncev na slovensko mejo. En vlak prebežnikov pa bo še odpeljal v Avstrijo preko Jesenic. Ob 17. uri je bilo tako v nastanitvenih centrih po državi nekaj več kot 5000 ljudi, v sprejemnih pa čez 3100 beguncev.

V Špiljah na avstrijski strani za zdaj sicer še ni tehničnih zapor na meji s Slovenijo. Prav tako tudi še ni znano, kdaj jih bodo postavili, je za STA dejal tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig. Dodal je, da policija zaenkrat nima nobenih konkretnih informacij o tem, kakšne tehnične zapore naj bi postavili in kdaj.

Slovenija bo zagotovila dva tisoč sprejemnih mest
Države na balkanski migracijski poti so se danes na prvi videokonferenci kontaktnih oseb za zagotovitev učinkovitega usklajevanja v begunski krizi konkretno zavezale k zagotovitvi 12.000 sprejemnih mest od obljubljenih 50.000. Avstrija se je zavezala k zagotovitvi 5000, Srbija 3000, Hrvaška in Slovenija pa vsaka po 2000 sprejemnih mest.

To je bil prvi sestanek kontaktnih oseb, ki so jih države na balkanski migracijski poti imenovale po nedeljskem mini vrhu, da bi izboljšale medsebojno obveščanje in sodelovanje.

Postavitev začasne železniške postaje
Predstavniki občine Šentilj pa so se s predstavniki Slovenskih železnic dogovorili, da bodo v največ treh delovnih dneh uredili začasno železniško postajo bližje namestitvenemu centru za begunce v Šentilju. Begunci tako ob prihodu v Šentilj ne bodo več pešačili skozi naselje. S tem bo razbremenjen tudi promet na cestah, je za STA dejal župan Štefan Žvab.

 

V izjavi za javnost so z uprave za zaščito in reševanje sporočili, da je zaradi preobremenjenosti ljudi, ki skrbijo za delovanje centra in humanitarno pomoč v nastanitvenem centru Šentilj, dostop za novinarje omejen. V center bodo novinarji lahko vstopali vsak dan le med 10. in 11. uro. Nastanitveni centri, ki jih upravlja Civilna zaščita, pa so za javnost brez spremstva vodij popolnoma zaprti. Kapaciteta v nastanitvenem centru Šentilj je 2000 ljudi, naenkrat pa je tam nastanjenih tudi po 3250 ljudi. 

Grožnje s tožbo
Na neprimerne razmere zlasti v Rigoncah, Brežicah, Dobovi, pa tudi v Šentilju, v katerih so se znašli begunci, so danes opozorile nevladne in humanitarne organizacije v odprtem pismu premierju Miru Cerarju.

Država mora, kot navajajo v pismu, nemudoma zagotoviti dovolj ogrevanih in ustrezno sanitarno opremljenih šotorišč, ki bodo zagotavljala minimalne standarde večdnevnega čakanja na sprejem v drugih državah članicah EU. Če do sprememb ne bo prišlo, bodo preučili možnost vložitve urgentne tožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Kdo vse pomaga?
Poleg policistov na terenu delujejo tudi vojaki, civilna zaščita in humanitarci. Danes je v sodelovanje pri reševanju migrantske situacije vključenih okrog 700 pripadnikov Slovenske vojske.

Prek Slovenske filantropije dnevno pri oskrbi beguncev sodeluje okoli 110 prostovoljcev, največ jih deluje v Šentilju.

Na pomoč pri prevozu beguncev je priskočil tudi Ljubljanski potniški promet (LPP). Na teren so poslali 12 voznikov in osem vozil, ki so zasedena 24 ur na dan.

B. O., STA