Betettova, Masleša, Klajnškova, boste poravnali dolg do države in državljanov zaradi afere Patria?

Nina Betetto in Branko Masleša- najbolj odgovorna za porazno stanje v sodstvu (Foto: STA)

Sodni postopek afere Patria, ki se je končal z zastaranjem zoper vse tri obdolžene, je državo stal 95.218 evrov. Od tega bo večji del stroškov, 95.210 evrov, kril sodni proračun, osem evrov pa neposredno državni proračun, so pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani. Seveda se pri končni ceni ne upošteva celotne škode, ki jo je povzročilo sodstvo državi in državljanom: zaradi političnih posledic in zmage levice na trojnih volitvah po letu 2008 se je država zadolžila za več kot 30 milijard evrov, medtem ko je nematerialna – moralna škoda za prizadete neizmerljiva in se bo ugotavljala v odškodninskem postopku.

Iz sodnega proračuna bodo po navedbah sodišča kriti stroški tolmačev, prič, vročevalcev, izvedencev in odvetnikov, neposredno iz državnega proračuna pa stroški zamudnih obresti za sodne takse. Zadeva Patria se je končala z zastaranjem zoper vse tri obdolžene – Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča – zato v tem primeru stroške postopka in stroške obdolženih krije državni proračun, čeprav bi bilo bolj pravično, da bi ga sodniki, ki so se podpisali pod protiustavno in nezakonito sodbo.

Spomnimo, da se je sojenje v zadevi Patria začelo leta 2011 in se dve leti pozneje končalo z obsodilno sodbo, pod katero se je podpisala okrajna sodnica Barbara Klajnšek, nato pa so jo potrdili še na višjem in vrhovnem sodišču, Janša, Krkovič in Črnkovič pa so morali po pravnomočnosti zadeve na višjem sodišču v zapor.

Sodstvo peljalo proces do končnega propada
Pritožili so se na ustavno sodišče, ki je aprila 2015 soglasno razveljavilo obsodilne sodbe in zadevo vrnilo v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče. Krkovič in Črnkovič sta bila kmalu po objavi sodbe izpuščena na prostost, Janša pa je že bil na prostosti, saj so ustavni sodniki decembra 2014 do končne odločitve zanj zadržali izvajanje sodbe. Zadeva je tako znova romala na ljubljansko okrajno sodišče, ki jo je v ponovljenem postopku zavrglo zaradi zastaranja. Janša se s takšnim sklepom ni strinjal, zato se je pritožil na ljubljansko višje sodišče, ki je konec novembra 2015 pritožbo zavrnilo. Pritožil se je še na vrhovno sodišče, ki pa odločitve o zastaranju ni spremenilo.

Janšev odvetnik Franci Matoz je za STA povedal, da bo Janša v omenjeni zadevi vložil odškodninsko tožbo. Slednjo še pripravljajo, zato podrobnosti o njej še ne more povedati, prav tako ne višine zneska, ki ga bo zahteval.

C. Š.