fbpx

Bizarno: Akademska prevara lažnivega kljukca Kešeljevića

Aleksander Kešeljević (foto: STA)

Pred dnevi je dolgoletni novinar in poslanec Miro Petek ob gostovanju največjega razgrajača med državnimi sekretarji, Jureta Lebna v oddaji Tarča, šaljivo zatvital, zakaj ga v oddaji ne podpišejo s celotnim nazivom. Petek je namignil na sporno razkritje, da se je Jure Leben več let predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima, kar ga je septembra 2015 začasno odneslo s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor.

Nato je na sceno stopil Aleksandar Kešeljević, svetovalec v kabinetu Mira Cerarja in predsednik programske konference stranke SMC, ki je Twitter začel uporabljati pred kratkim. “Dr. Sašo Kešeljević”, kakor se podpisuje na Twitterju, je Miru Petku v odgovor cinično zabrusil, da Jure Leben končuje doktorat na Oxfordu, eni najbolj prestižnih univerz na svetu, kar pa je seveda eklatantna laž. Leben je bil namreč podiplomski magistrski študent na univerzi Oxford Brooks, ki pa razen podobnosti v imenu nima nobene zveze s prestižnim Oxfordom. Gre za dve, popolnoma ločeni univerzi, ki nimata popolnoma nič skupnega. To bi sicer Aleksandar Kešeljević, kot izredni profesor ljubljanske ekonomske fakultete, moral dobro vedeti. Hkrati pa bi moral dobro vedeti, da je zloraba imen prestižnih univerz v akademskem svetu nedopustna prevara. Prestižni Oxford je bil ustanovljen okoli leta 1096 in velja za najstarejšo univerzo v angleško govorečem svetu, medtem ko je bil Lebnov Oxford Brookes do nedavnega politehnična šola, ki se je komaj pred nekaj leti preoblikovala v univerzo. Kako bizarno obupen poskus manipulacije svetovalca predsednika vlade!

V izogib novemu škandalu je Leben po tvitu Kešeljevića opomnil, da je magistral na Oxford Brooksu, a da doktorat končuje na Univerzi Hertfordshire. Spomnimo, Leben se je kot magister znanosti predstavljal večkrat, čeprav je že leta 2010 pridobil odločbo ministrstva za visoko šolstvo, iz katere evidentno izhaja, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja. Leta 2013 se je Leben prijavil na razpis svetovalca Zavoda za gradbeništvo. Iskali so svetovalca, pogoj pa je bil, da ima kandidat izobrazbo magistra znanosti. Na razpis, ki je trajal zgolj 3 dni, se je prijavil samo Leben, v življenjepisu pa je dvakrat eksplicitno zapisal, da izpolnjuje pogoje. Da je situacija še bolj bizarna velja izpostaviti dejstvo, da je Leben kot magister znanosti kandidiral tudi na volitvah na listi stranke SMC. Ko je po medijskem razkritju goljufije Leben zaradi neupravičenega naziva magister moral zapustiti funkcijo državnega sekretarja, ga je kot svetovalca takoj zaposlila stranka SMC. Goljufija Lebna je imela za proračun tudi finančne posledice, saj je bil ta na Zavodu za gradbeništvo namesto v 38. plačni razred uvrščen v 40. plačni razred in je tako prejel bistveno večjo izplačilo za 12 mesecev, kolikor je trajala njegova zaposlitev za določen čas. No, predvolilna prevara o etiki Mira Cerarja je bila vnovič opazna že decembra 2016, ko je SMC na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo imenovala razvpitega Jureta Lebna, a to je že druga zgodba.

T. F.