fbpx

Bizarno: Veleposlanik Jazbec, ki bi bil rad predsednik države in funkciji povrnil državniško držo, skače po odru s Predinom in se “dere” Zdravljico

Foto: Instagram. Zoran Predin in Milan Jazbec poskakujeta na ritme rock izvedbe Zdravljice.

Slovenski veleposlanik v Makedoniji, Milan Jazbec, zelo rad uporablja socialna omrežja, še raje pa se pohvali, ko “žura” na kakšni odmevni prireditvi ali koncertu in to pospremi še s kakšno fotografijo. Tako je pred dnevi na osebnem Instagram profilu objavil videposnetek s koncerta skupine Lačni Franz v Skopju, na katerem prepeva slovensko državno himno. Vse lepo in prav, če ne bi Jazbec v resnici na odru poskakoval v družbi frontmana skupine, Zorana Predina, in če ne bi šlo za rockovsko priredbo Zdravljice. Gre za izvedbo, ki jo je skupina Lačni Franz posnela za svoj studijski album Sirene Tulijo iz leta 1987, s časov tik pred slovensko osamosvojitvijo, ko je bil med Slovenci prisoten velik nacionalni čustveni naboj, kar so s pridom iskoristili tudi Predin in druščina. Toda, je za diplomata Republike Slovenije takšno obnašanje res sprejemljivo? Gre za neprimerno državniško držo, so prepričani številni komentatorji v slovenski tvitosferi. Ironično pa je, da želi Jazbec jeseni postati predsednik države in funkciji predsednika po svojih besedah povrniti državniško držo.

Naj spomnimo. Milan Jazbec je tisti diplomat, ki je letos spomladi kot prvi napovedal svojo kandidaturo na bližajočih se predsedniških volitvah. Po njegovih besedah bo Boruta Pahorja bojda izzval (poznavalci mu ne pripisujejo nikakršnih možnosti za uvrstitev v drugi krog, kaj šele zmago) predvsem zato, ker želi “povrniti predsedniški funkciji državniško držo”, za predsedniškim stolčkom pa ga žene tudi domnevna spodbuda pokojnega prijatelja Franceta Bučarja.

Pred časom se je v intervjuju za režimski tednik Mladina Milan Jazbec sicer predstavil kot politično neopredeljeni kandidat, ni pa skoparil s kritikami na račun zdajšnjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja, za katerega pravi, da ne ve, kaj pomeni predsednikova državotvornost, in da je bil po njegovem mnenju še največji državnik doslej Janez Drnovšek. Moti ga Pahorjeva predsedniška kampanja, ko je nekdanji predsednik vlade med drugim prevzemal običajne človeške poklice, ko so kidanje hleva, asfaltiranje cest in friziranje. “Dvomim, da so akcije, ki se jih je šel Pahor, danes, po petih letih, v okoliščinah, v katerih je Slovenija zdaj, ključno merilo za izvolitev predsednika republike,” so Jazbeca citirali pri Mladini.

Foto: Instagram.

“Politično neopredeljeni” predsedniški kandidat Jazbec je bil državni sekretar na MORS v času Drnovškove vlade …
Milan Jazbec je sicer šesti veleposlanik RS v Makedoniji, svoje delo v Skopju opravlja od lani, pred tem pa je bil pet let slovenski veleposlanik v Turčiji (2010 – 2015). Bil je nerezidenčno akreditiran v Azerbajdžanu, Iranu, Iraku, Libanonu in Siriji, med drugim pa tudi zadnji jugoslovanski in prvi slovenski konzul v Celovcu. Je redni profesor diplomacije na Univerzi v Ljubljani. Bil pa je tudi državni sekretar za obrambno politiko na slovenskem obrambnem ministrstvu v času Drnovškove in Ropove vlade, zato bi težko govorili, da je politično neopredeljen, kot se želi predstaviti v javnosti.

A čeprav Jazbec trdi, da mu za lopato kot predsedniku ne bi bilo več treba prijeti, saj je to na podeželju včasih počel avtentično, pa očitno zelo rad poprime za mikrofon na rock koncertih in svoje sledilce na Instagram profilu obvešča, kakšnega okusa je njegov sladoled in kakšne barve je njegova čokolada. Na Ministrstvo za zunanje zadeve smo poslali vprašanje, ob kakšni priložnosti je skupina Lačni Franz v Skopju sploh nastopila in če se jim zdi primerno, da njihov diplomat skače po odru in se v duetu s Predinom na javni prireditvi “dere” rockovsko izvedbo slovenske Zdravljice.

… z Zoranom Predinom je “žural” ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov z Makedonijo
Iz MZZ so nam odgovorili sledeče: “Veleposlaništvo Republike Slovenije v Makedoniji je 22. junija 2017 skupaj s prijatelji Slovenije in Slovenci v Skopju organiziralo obeležitev dneva državnosti in 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Makedonijo. Organiziran je bil diplomatski sprejem ob državnem prazniku na ploščadi pred Makedonsko opero in baletom, ki se ga je udeležilo približno 500 predstavnikov makedonskega političnega, gospodarskega, kulturnega in medijskega življenja ter številni predstavniki diplomatskega zbora. Hkrati je bila v avli opere in baleta odprta razstava slovenskega stripa od klasikov do sodobnikov.”

Kot so še zapisali na ministrstvu, je po sprejemu sledil dvourni koncert slovenskega pevca Zorana Predina s skupino Lačni Franz, ki se je zaključil z rock izvedbo štirih kitic Prešernove Zdravljice v lastnem glasbenem aranžmaju, ki ne vsebuje sedme kitice Zdravljice, tj. himne Republike Slovenije v skladu s 5. členom Zakona o grbu, zastavi in himni. “Na spontano povabilo Zorana Predina se mu je pri petju pridružil tudi veleposlanik Jazbec. Javna in kulturna diplomacija sta danes v ospredju diplomatske dejavnosti, predvsem po zaslugi socialnih medijev, ki so približali diplomatsko delo, zlasti najširši javnosti v državah sprejemnicah,” menijo.

Z drugimi besedami, v vladi se bodo delali, kot da nespodobnega vedenja svojega diplomata niso niti videli niti slišali. “Gate na glavo in dva svinčnika v nos,” je nekoč prepeval Zoran Predin, slovenska diplomacija pa ima, kot kaže, nov moto: Trak čez oči in dva čepka v ušesa.

Luka Svetina