Bizjak Mlakarjeva ne jamra, išče rešitev. Do ponedeljka.

Foto: STA

Kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar je dejala, da bo do ponedeljka razmislila o odstopu. O njeni razrešitvi bo namreč odločal državni zbor. V poslanski skupini DeSUS bodo o tem, ali jo bodo podprli ali ne, odločali v ponedeljek. Kdo bi kulturno ministrico lahko nasledil, še ni znano.

Cerar je ministrico pozval k odstopu že pred dnevi, saj naj ne bi izvrševala sklepov vlade glede idrijskega rudnika. Ko ministrica ni želela odstopiti, pa je Cerar predlagal njeno razrešitev.

Kot je povedal prvak DeSUSa Karl Erjavec, glasovanje v državnem zboru ni potrebno, saj bi bilo prav, da ministrica odstopi sama. Premier Cerar je namreč jasno dal vedeti, da z njo ne želi sodelovati več. Bizjak Mlakarjeva pa na to odgovarja, da bo o odstopu razmislila.

Tudi če je ne bodo podprli, se vrača kot poslanka DeSUS-a
Če bo do glasovanja prišlo, bo ministrica razrešena, meni Erjavec. Ne glede na to, ali jo bodo v poslanski skupini DeSUS podprli ali ne, pa se bo vrnila v njihovo poslansko skupino ter bo še naprej vodila strankin občinski odbor v Kamniku.

Erjavec je namreč pojasnil, da njena razrešitev ni povezana z odnosi znotraj stranke, saj gre tu le za njen spor s Cerarjem.

Kdo bo nasledil Bizjak Mlakarjevo, še ni znano
O tem, kdo bi lahko Bizjak Mlakarjevo nasledil, Erjavec še ni želel govoriti. ”Počakajmo, da ministrica odstopi ali pa pride do razrešitve, zatem bodo takoj stekli pogovori o njenem nasledniku,” je dejal in dodal, da mora biti vse usklajeno s predsednikom vlade ter kadrovsko komisijo znotraj stranke.

Izbor imen, ki bi lahko zasedla stolček, je širok, pojasnjujejo v DeSUS-u. Kot pojasnjujejo, pa bodo prednost dali kandidatu, za katerega bodo ocenili, da lahko funkcijo opravlja kakovostno in bo skladen s predsednikom vlade.

O razrešitvi Bizjak Mlakarjeve bodo poslanci odločali v ponedeljek ali torek, podporo razrešitvi pa so že napovedali v SMC, Združeni levici in Novi Sloveniji. Podobno se pričakuje tudi od SD.

M. G., STA