Hrvaška zatožila Slovenijo v Bruslju. Cerar meni, da ni prav

Foto: Twitter

Hrvaška je zaradi žičnate ograje začela postopek proti Sloveniji. Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da so nepravilnosti, na katere se Hrvaška mora odzvati. Premier Cerar pa je napoved postopka komentiral z besedami, da Hrvaška nima ne pravnega temelja ne dejanskega razloga, da protestira

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je poslala pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu, v katerem je opozorila, da žičnata ograja, ki jo postavlja Slovenija ob meji s Hrvaško, predstavlja neprimeren in neproporcionalen odgovor na begunsko krizo.

Miro Cerar o hrvaški napovedi postopka proti Sloveniji: Hrvaška nima ne pravnega temelja ne razloga za protest.Ob tem je predsednik vlade danes v Bruslju znova poudaril, da Slovenija ne gradi ograje, ampak postavlja začasne tehnične ovire, ter da ne bodo zagradili celotne meje.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za televizijo N1 napovedal, da bo Hrvaška danes pred Evropsko komisijo proti Sloveniji sprožila spor glede žičnate ograje. Ostojić pravi, da Hrvaški kot članici EU ta pravica pripada. “Zelo dobro je, da tako hrvaški kot slovenski prebivalci protestirajo proti postavljanju žice. Dobro je, da se ljudje ne strinjajo s slovensko vlado, ki si je dovolila narediti nekaj takega,” je še povedal Ostojić. Prepričan je, da se begunski val ne bo ustavil, a dodaja, da žica ne koristi nikomur, škodi pa živalim in medsosedskim odnosom.

Kako rešiti zunanje meje?
Vprašanje zunanje meje je že dlje časa pomembna tema, sploh ker nekatere članice EU Slovenije ne vidijo kot zanesljivega partnerja in ji zato grozi izpad iz schengenskega območja. Na sestanku, ki ga organizira Avstrija, bodo “posebej obremenjene države” razpravljale o zunanji meji in o načrtih, ki jih imata EU in Turčija.

Nikogar ne bodo spraševali, kaj lahko počnejo
Eden od bolj pomembnih predlogov za zavarovanje meje EU je vzpostavitev obalne in mejne straže, ki bo posredovala na kriznih in občutljivih območjih, povezanih z migrantsko problematiko. Ta organizacija naj za posredovanje ne bi potrebovala dovoljenja držav članic. Straža naj bi imela na voljo 1500 pripadnikov, ki jih bo mogoče namestiti v treh dneh.

Britanci z referendumom proti EU
Druga pomembna tema zasedanja bo britanski referendum o izstopu iz EU, ki bo potekal v letu 2017. Britanski premier David Cameron poskuša pred tem svoji državi v uniji izboriti boljši položaj. Za druge države članice je najbolj sporna zahteva, da bi morali državljani EU, ki niso iz Britanije, tam delati in prispevati štiri leta, preden bi bili upravičeni do socialne pomoči.

A. R., STA

 

 • pajot

  genialc,tale ostojićć. Boli ga racku za sitizens of europa,glavn je,da bojo živali mele mir,pa da bomo mel dobre medsosedske odnose.

 • rrrrr

  Miro Cerar, december 2015:,,Ostati v EU znotraj schengena ni bila nikoli moja najintimnejša želja.,,

 • resnicaboli

  Ostojić a rabiš prosto pot za švercanje? Lahko bi vedel da je Slovenija v Shengenu kar še Hrvaška dolgo ne bo ker niste sposobni.

 • Bilderberg

  Izgleda da EU gre korak po korak proti EU federaciji. Združenim Državam Evrope. Saj to je tako ali tako edini način da se Evropa ohrani in da bi lahko funkcionirala. Alternativa temu je razpad EU in določene nove pregrupacije znotraj EU.

  • Mitra Purusha

   Naj kar razpade in to čimprej. Vsaj kvot z nekimi migranti iz Savdske Arabije, Maroka in Katarja ne bo potrebno sprejemati…Večina teh migrantov je namreč od tam, šele potem pride na vrsto Irak, Afganistan, Kosovo, Albanija, Turčija,… Ritolizci, malo si Zvera poglejte kako “demokratično” je sprejel Ameriške trgovinske, prehrambene (za GSO in Monsanto hibride na naših krožnikih) interese pod mizo, mimo naših oči, ko se je Slovenija spopadala z onimi prebežniki… Zver in oni rakavi čebelar sta ta čas mastno zaslužila, da se zdaj vi “borite za demokratične pravice v Sloveniji”. Tudi za onega Širclja, ki je pripeljav v Slovenijo še one dodatne lopove iz Švedske, in to “slabo banko”, ki do danes ni storila nič, razen tega, da so si v privatne žepe nakladali milijone…

   • Bilderberg

    A med tele Vi, tudi mene vmešavaš?! Glede na to da se redko tule oglasiš dopuščam možnost da si napisal(a) lahkomiselno ker si pač slabo informiran(a). Upam da tudi o ostalemu kar pišeš, ne sodiš tako lahkomiselno.

 • Antonius

  Če dreka ni, se Hrvati potrudijo, da ga naredijo. Naj pred evropsko komisijo špecajo Madžare in njihovo ograjo, če se upajo. Hrvatom smo Slovenci ventil političnega napihovanja za domače politične potrebe. Politična zahrbtnost je njihova stalnica.
  Evropa je ogrožena v okviru šengenskih meja, zato se bodo tudi pogovarjali o skupnih policijskih silah, ki naj bi brez privolitve države lahko posredovale na ogroženem področju šengena. Hvala bnogu, da je Hrvaškaq še vedno na zunanji strani šengena. Jezijo me, pa sem malo žleht!

  • rrrrr

   Se strinjam, vendar so tudi Hrvati nam ventil političnega napihovanja za domače politične potrebe. Pogoj, da oba ventila veselo pihata je nelustrirana levica pri sosedih in istočasno pri nas. Na zunaj je treba netiti spore in sovraštvo, o ključnih problemih /interesih za ohranitev obeh partij na oblasti pa se itak pod mizo složno dogovorita obe udbi. Vendar obstaja med njima majhna razlika: Hrvaška udba je vsaj malo domoljubna!

 • Poštenje velja

  hrvati za vedno boste ostali na oni strani žice-balkana.
  Prav tako nas čaka isto če nas bo še naprej vodila ta podivjana leva drhal.

  • Nata

   No, to je že bolje………..leva falanga…………

 • Pero Skavt

  Kako rešiti zunanje meje?
  45 let smo na meji imeli vojsko “stoj, pucat ću!”
  Aktualna oblast pa na meji pričaka migrante, jih nahrani, zdravstveni oskrbi, jim podari žepnino, potem jih s posebnimi vlaki in avtobusi pelje do naslednje meje.

  • pajot

   “pucal” so na naše,če so hoteli v boljši svet. Noter so jih pa lagodno spuščal,tud tisto skupino hrvatov,ki so prišli zrušit režim enonogega.

 • Poštenje velja

  Pa še to, pahor je blefer, hinavec, lažnivec, titov omladinac in diletant!
  Same blamaže, prijateljevanje z Kitajci, Arabci in ostalimi brezvezniki
  ter poziranje to je njegova formula uspeha!
  Z hrvati meša meglo, leze v rit in muti do onemoglosti!
  Butasti slovencelni pa to gledajo , pametni odhajajo ostali pa počasi
  drvimo v propad!
  Kmalu bomo nova severna Koreja!
  Ima pa samo dve prednosti in zato je tudi predsednik!
  Je lep kane slovenke!?
  In 1000X boljša izbira od turka!(podpora SDS)
  Zato je bil tudi izvoljen

  • Nata

   A zaradi Pahorja bomo severna Koreja ? No, si pa našel ta pravega krivca !

   • Poštenje velja

    Tudi ,saj v času ko je bil predsednik vlade ni naredil nič razen 12 miljard dolga za
    kupovanje miru!

  • resnicaboli

   Velika napaka SDS kaj bi bil Türk slabši Pahor in SD pa bi imela velike probleme? V politiki je potrebno gledati v naprej.

  • Pero Skavt

   No, Türk ja pokazal svoje /NE/sposobnosti, nastopaštvo. Pospeševal je razdvajanje državljanov in kot tak NE sodi v politični vrh.

 • Nata

  Katerim medsosedskim odnosom pa ?? Tistim , za katere oni mislijo , da so dobri !!

 • Kerfatik

  hahah oni bi tožli a iz evrope že lep čas prihajajo konkretne želje po konkretni akciji tudi ograji…tak,da iz te tožbe nebo nič..se pa že dalj časa opaža hrvaške težnje po metanju kolen pod noge na vsakem koraku in nesmrtno ljubosumje nad luko koper…upam,da zmagate,desni in,da hrvaško tožite za okupacijo NDH med 2 vojno in naj plačajo odškodnino!!!!!!! mi se njih ne rabmo bat čist nič,ker naša industrija ni odvisna niti malo od hrvaške!!! prej bodo oni nas rabli

 • črnaovca

  Ja naj zatožijo še Madžare in Avstrijce če si upajo pi..e. Mi smo pa tudi eni klečeplazneži namesto da bi mi zatožili njih ker so begunce samo prevažali naprej in ovirajo vzpostavljanje Šengenske meje četudi z žico ki bi bila nepotrebna če bi drugi opravili svoje.

  • Peter

   …Mi smo pa tudi eni klečeplazneži….
   Ne mi, naša vlada.

 • ney

  Znotraj EU se bodo med seboj kregali, medtem pa bo IS prevzel vajeti…

 • Mitra Purusha

  Njihov politični vrh ne more preko dejstva, da je njim “Alpska Hrvatska” začela postavljati žičnato ograjo, ko so one migrante, ilegalne prestopnike meje vozili kar pred reko Kolpo… Naj tožijo Madžarsko, njih si pa ne upajo. Zakaj? Ker Madžari imajo jajca in bodo pripeljali na mejo še tanke in postavili snajperiste iz Madžarske, Slovaške, Poljske in Češke. Zanimivo, kakor Pop Tv in ostali domnevni “slovenski mediji” kopirajo članke iz ustaških strani, kjer med drugim migrantom celo kažejo pot preko “Savudrijske vale” v Slovenijo. “Braća” ne grozi “brači” s pokoli in tanki, ne uničuje tuje lastnine (žičnate ograje). Žal mi je edino onih “hrvatov” tam do Zagreba, s katerimi gojimo dobre odnose, se ženimo vsevprek že od nekdaj… A onih pod Zagrebom pa nikoli nisem imel v nekih lepih očeh. Teh se izogibam kot smrti. Naša vlada naredila edino to napako, ko je postavljala te ograje, da ni zgradila podobne ograje kot jo imajo npr. Madžari. Glejte, tudi Madžari NISO zaprli svoje meje, kakor to trdijo “mediji”. Ti migranti lahko še vedno svobodno pridejo na Madžarsko, ampak seveda morajo imeti dokumente s sabo. Vsaka država, ki ne spoštuje svojih teritorijalnih mej, ni država.

 • čips

  Hinavsko in pod nivojem! Pa ce so edini na svetu z obalo mene ze 10 let ni vec pri njih in tudi v bodoče jih bojkoiram, kot vse njihove izdelke.

  • pajot

   he,he,he…tako se govori. Mene niso videli že več kot petnajst let.

   • Aton

    Sovraštvo je nemoč!
    Posploševanje pa velika napaka.
    Tako te vsak pameten sovraži, ker so vsi Slovenci komunisti – kar tudi pokažejo na volitvah!

 • sprehajalec

  Poskušam razumeti Hrvate, vendar jih ne morem. Sami bi spuščali in trpali migrante v Slovenijo, kaj pa Slovenci? Kaj jim ne kapne, da je vse dirigirano iz Nemčije? Bojijo se, da bodo ostali žep in sedaj s sladkimi besedami poskušajo odpreti prehod proti severu. Nemčija ima na meji vse pripravljeno za zaprtje. Vodne topove, vojsko. Jemali bodo le še majhne kontingente. Kako se je trpalo dosedaj, je minula zgodba. Tudi Avstrija je polna. treba je le postaviti ograjo, kot se zagre, takšna kot je v bolgariji na Turški meji in kakršno so postavili madžari in makedonci. Če bo kdo postavil nogo v Slovenijo bo tukaj obtičal, nihče ne bo poslušal, da hočejo v Nemčijo, pa da smo tako majhni in pridni in podobne narodne fiksacije. Ne sme sem, čisto preprosto.

 • koza

  https://www.youtube.com/watch?v=GHF_2sfs6bk … jaz tudi razumem kako smo nemočni proti politikam raznih vrst, pa komaj smo čakali, da padejo meje, da se bomo lahko selili sem in tja, aja samo na jug ne preveč, pol pa ti isti zagovorniki zaposlovanja izven svoje države vse zaj…, plačeval pa bo kdo, aja vojna je potrebna, pol pa je enih 70 let mir, tako kot smo mi po osamosvojitvi bili zaposleni z otroci, službami, z optimističnim pogledom v prihodnost, ja vsega je manj – služb, otrok, pravic, neba, zemlje

 • Jelen

  Bruselj bo Hrvaški razložil, da so oni Sloveniji naročili da naj razprede žico.

 • Gurt1

  Kradejo nam ograjo, da bodo potem sami postavljali svojo oz našo…sproti pa se zgovarjajo, kako nas imajo radi, pa kako dobre odnose imamo in ostale nebuloze, nekateri jim pa še nasedajo…

 • Gurt1

  Raje naj sami začnejo postavljati ograjo, ne pa biti užaljeni in se delati velike humanitarce…spomladi bojda prihaja 30 milijonov v EU, ljepa njihova bo v prvi spomladanski uri v velikem kaosu…tistih 1500 usmerjevalcev oz. spuščevalcev migrantov je navaden bavbav…

  • koza

   en se je spekel, a bo mir na Makedonsko – Grški meji, zakaj mora Makedonija razmišljat o spremembi imena države, ker je to muti zakuhala, aja ne, oni tam čez lužo so, eh ne sultan Erdogan, eh ne, Putin je kriv, ja dokler se bo odgovornost iz enega na drugega metala, bo že vse zafurano, zato pa sem skoz trdila, da EU ni ničemer podobna, še najmaj nekim standardom, ki jih zdaj vsi po vrsti izigravajo, no samo mali morajo biti podložni

 • Aton

  Murgle bi morali obkrožiti z žičnato ograjo!

 • Gurt1

  Nam pa ograjo kradejo tatiči, saj drugega ne znajo kot krast kar je slovenskega, delamaris konzerve so no.1 na spisku ukradenih predmetov, da ne omenim pa njihovega požrešnega apetita po našem ozemlju…vrnejo nam naj raje ukradeno Istro, ograja in meja na Trsat tam kjer bi morala bit!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!