fbpx

Hrvaška zatožila Slovenijo v Bruslju. Cerar meni, da ni prav

Foto: Twitter

Hrvaška je zaradi žičnate ograje začela postopek proti Sloveniji. Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da so nepravilnosti, na katere se Hrvaška mora odzvati. Premier Cerar pa je napoved postopka komentiral z besedami, da Hrvaška nima ne pravnega temelja ne dejanskega razloga, da protestira

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je poslala pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu, v katerem je opozorila, da žičnata ograja, ki jo postavlja Slovenija ob meji s Hrvaško, predstavlja neprimeren in neproporcionalen odgovor na begunsko krizo.

Miro Cerar o hrvaški napovedi postopka proti Sloveniji: Hrvaška nima ne pravnega temelja ne razloga za protest.Ob tem je predsednik vlade danes v Bruslju znova poudaril, da Slovenija ne gradi ograje, ampak postavlja začasne tehnične ovire, ter da ne bodo zagradili celotne meje.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za televizijo N1 napovedal, da bo Hrvaška danes pred Evropsko komisijo proti Sloveniji sprožila spor glede žičnate ograje. Ostojić pravi, da Hrvaški kot članici EU ta pravica pripada. “Zelo dobro je, da tako hrvaški kot slovenski prebivalci protestirajo proti postavljanju žice. Dobro je, da se ljudje ne strinjajo s slovensko vlado, ki si je dovolila narediti nekaj takega,” je še povedal Ostojić. Prepričan je, da se begunski val ne bo ustavil, a dodaja, da žica ne koristi nikomur, škodi pa živalim in medsosedskim odnosom.

Kako rešiti zunanje meje?
Vprašanje zunanje meje je že dlje časa pomembna tema, sploh ker nekatere članice EU Slovenije ne vidijo kot zanesljivega partnerja in ji zato grozi izpad iz schengenskega območja. Na sestanku, ki ga organizira Avstrija, bodo “posebej obremenjene države” razpravljale o zunanji meji in o načrtih, ki jih imata EU in Turčija.

Nikogar ne bodo spraševali, kaj lahko počnejo
Eden od bolj pomembnih predlogov za zavarovanje meje EU je vzpostavitev obalne in mejne straže, ki bo posredovala na kriznih in občutljivih območjih, povezanih z migrantsko problematiko. Ta organizacija naj za posredovanje ne bi potrebovala dovoljenja držav članic. Straža naj bi imela na voljo 1500 pripadnikov, ki jih bo mogoče namestiti v treh dneh.

Britanci z referendumom proti EU
Druga pomembna tema zasedanja bo britanski referendum o izstopu iz EU, ki bo potekal v letu 2017. Britanski premier David Cameron poskuša pred tem svoji državi v uniji izboriti boljši položaj. Za druge države članice je najbolj sporna zahteva, da bi morali državljani EU, ki niso iz Britanije, tam delati in prispevati štiri leta, preden bi bili upravičeni do socialne pomoči.

A. R., STA