fbpx

Bo danes Biziljeva razrešena kot direktorica TV Slovenija? Povod naj bi bil intervju Možine z Radom Pezdirjem

Že dalj časa v medijih krožijo govorice, da bo naslednja tarča čistke na RTV Slovenija direktorica televizije Ljerka Bizilj. Spomnimo, pred časom je bil zaradi intervjuja s hrvaškim pevcem Thompsonom “odstopljen” (beri: prisiljen k odstopu) urednik TV Tednika Igor Pirkovič. Sedaj pa so se sile iz ozadja očitno dokončno odločile, da je čas za odhod direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj. 

Bojan Požar je na svojem spletnem mediju pozareport.si zapisal, da bi do razrešitve Biziljeve lahko prišlo že danes, ko bo programski svet RTV Slovenije odločal o predlogu za razrešitev, ki ga je podpisal novi generalni direktor RTV Igor Kadunc. Uradno za predlogom za razrešitev Biziljeve torej stoji Kadunc, neuradno, tako Požar, pa naj bi se govorilo o dveh lobijih oziroma o dvojnih pritiskih.

Na eni strani politika, na drugi denar
Da gre za politične pritiske, ni težko verjeti, saj odstop Biziljeve zahteva politična levica, ki večinsko obvladuje programski svet RTV. Viri Bojana Požarja trdijo, da bo razrešitev uspela le v primeru, če bo prišlo do povezave predstavnikov radikalne levice, ki jo predstavljajo Brankica Petrović, Domen Savić, Jedrt Jež … in tako imenovane “Šetinčeve frakcije”. Lenart Šetinc je nekdanji predsednik nadzornega odbora RTV, povezan s stranko Socialnih demokratov, ki je obvladovala tudi nekdanjega generalnega direktorja Marka Filija.

Za razrešitev Biziljeve, trdi Požar, pa naj bi pritiskala tudi zakulisna finančna skupina “neodvisnih” zunanjih producentov. Glavni lobist te skupine je predsednik programskega sveta Miran Zupanič, ki rad krši poslovnik in seje zapira za javnost kot v času socializma. Požar piše, da naj bi imela ta skupina močan vpliv na novega generalnega direktorja Kadunca zaradi njegovega zelo občutljivega finančnega stanja. Zunanja produkcija velja na RTV za enega najbolj donosnih finančnih kanalov za velike zaslužke. Za razdelitev te ogromne vreče denarja zunanjim sodelavcem pa je nujno nadzorovati in obvladovati direktorja TV Slovenije. 

Požar še piše, da se na mestu Ljerke Bizilj že vidi Tomaž Perovič, nekdanji direktor informativnega programa na POP TV in Planet TV. Perovič naj bi za funkcijo direktorja močno lobiral, čeprav to javno vneto zanika. Gospod pa ima težavo. Zadnje dni se znotraj RTV hiše pa tudi med politiko krepi odpor proti njemu, zato nekateri pospešeno iščejo nove kandidate.

Tudi posredni pritiski preko medijev
Dogajajo se neverjetni pritiski, da bi se Biziljevo res odstavilo. Jedrt Jež (članica programskega sveta RTV) je v svoji kolumni na spletnem portalu Fokuspokus odkrito in javno ponovila pozive Ljerki Bizilj, naj odstavi odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik, češ da bo potem vse lepo in je ne bodo odstavili. Leon Magdalenc, direktor družbe Nastop Plus d. o. o. (75-odstotni lastnik Nastopa Plus je agencija Pristop), pa je v kolumni v Dnevniku predlagal, naj se Biziljevo odstavi zaradi nedavnega intervjuja z Radom Pezdirjem, ki ga je intervjuval Jože Možina. Požar tudi piše, da je Možina naslednja tarča politične levice na RTV.

A. R.