Bo danes nepreklicno konec romantike v koalicijskih vrstah?

Foto: STA/epa

Pred začetkom seje vlade so koalicijski partnerji glede sporazuma s Fidesom še vedno na povsem različnih bregovih. Medtem, ko v stranki DeSUS in SD Cerarja obtožujejo glede ščitenja elit, v stranki SMC pa vztrajajo, da bi se morala koalicija čim hitreje poenotiti in nadaljevati pot v slogi. Predsednik DeSUSa Karl Erjavec predvideva, da bo SMC pot nadaljevala sama in napoveduje, da bodo v prihodnjem letu nove parlamentarne volitve.

Erjavec je pred začetkom srečanja koalicije dejal, da pričakuje, da bo Cerar pot nadaljeval sam in dodal, da ni potrebno biti posebej politično podkovan, da razumeš, da bo to v naslednjem letu poleg predsedniških prineslo še parlamentarne volitve.

Cerarju naj bi predsednik koalicijske SD Dejan Židan predlagal, da naj ne ščiti zgolj posameznih elit, ampak si naj prizadeva za blaginjo vseh državljank in državljanov. Po mnenju Židana naj bi bilo mogoče težavo, ki je nastala zaradi sporazume Fidesa mogoče odpraviti, vendar bi bilo to po njegovem mnenju dosti lažje, če bi Cerar komuniciral s koalicijskimi partnerji direktno, ne pa le preko svoje službe z odnosi z javnostmi. Izpostavil je, “da politika ni le tisto, kar službe z odnosi z javnostmi povedo politikom, pač pa to, da se najdejo rešitve za ljudi.”

Zaradi sporazuma s Fidesom nastal spor
Židan je opomnil na težave, ki so nastale zaradi sporazuma Fides, kateremu nasprotujejo tako v SD kot tudi v DeSUS. Na podlagi njegovih trditev naj bi se v SMC dobro zavedali, da trenutno približno 230.000 bolnikov čaka v čakalnih vrstah in da dobro vedo kako bi bilo mogoče ta problem odpraviti. Po njegovem prepričanju je potrebno v sistem preusmeriti večjo količino denarja, z namenom, da se pri javnih zavodih, koncesionarjih in zasebnih zavodih, kupilo dodatne usluge ter dodal, da če v Sloveniji ni zadostnih kapacitet, naj se le te poišče izven meja.

Dejan Židan. Foto: STA

Dejan Židan. Foto: STA

SMC očitajo varovanje interesov elit
Na podlagi Židanovega prepričanja naj bi v SMC dobro vedeli kako odpraviti pomanjkljivosti, ki se pojavljajo pri slabo plačanih zdravnikih in dodal, da je le te potrebno odpraviti za vse brez karšnih koli izjem. Dejal je, da je rešitev na dlani in podal upanje, da vladajoča SMC ne bo stopila na pot varovanja elit, ampak vseh državljank in državljanov. Po mnenju Židana je popolnoma nepomembno ali ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odstopi ali ne, saj le to ne bo rešilo težav s čakalnimi vrstami, pač pa z ukrepi, pri ustvarjanju katerih so v SD pripravljeni sodelovati.

Erjavec s ščitenjem Celarčeve prevzema odgovornost za nastali položaj
Po prepričanju Erjavca se Cerar naj ne bi strinjal z odstopom ministrice za zdravje, saj je še v sredo dejal, da le ta obvlada delo na svojem področju. Na to izjavo je kritično pripomnil, da če bi bilo temu res je čudno, da v dveh letih ta ni bila sposobna v DZ prinesti niti enega pomembnega reformnega zakona. Erjavec je dejal, da se je Cerar s tako odločitvijo odločil, da prevzema odgovornost za nastali položaj. Naj ne bi šlo za to ali bi se dalo danes pomiriti strani v koalicijskih vrstah, ampak za to, “da Cerar favorizira določeno skupino ljudi v družbi.”

Foto: STA

Foto: STA

Erjavec je izpostavil, da imajo zdravniki precej dober standard življenja in dodal, da je zanimivo, da se za njih denar najde, za upokojence in ostale zaposlene v javnem sektorju kot so medicinske sestre in čistilke, pa ne. “Očitno si je Cerar zastavil program, v katerem bo ščitil elite v družbi.”

SMC ne vidi razloga, da se koalicija ne bi danes poenotila
Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pričakuje, da bodo preverili vsebino sporazuma s Fidesom in se seznanili z vsemi informacijami v povezavi z njim. Po besedah Lipicerjeve naj bi bila njihova odgovornost, da poskrbijo za bolnike, njihov dostop do storitev in za zdravstveno osebje, da čim hitreje opravijo svoje delo ter dodala, da so v koaliciji do sedaj poenotili glede vseh zadev, zato ne vidi razloga, da tudi tokrat en bi bilo tako.

Glede vprašanja ali pričakuje potrditev sporazuma je Lipicerjeva dejala, “da je parafiran in gre za zavezo, ki sta jo v skrbi za bolnike dali Fides in vlada.”

N. Ž., STA

 • PIA PlA

  Taka ljubezen se začne in neha pri denarju.
  Preverite, kdo misli, da so ga ostali oguljufali, pa boste videli, zakaj se je ljubezen končala.
  Seveda pa se z uravnoteženo notranjo politiko korupcije “ljubezen” lahko kadarkoli povrne.

 • baubau

  metoda “cilj posvečuje sredstva”zavrača romantiko

 • karpelec

  Romantika med njimi je samo na papirju.Nima globljih vezi, ki bi jo povezovale, oziroma nima sposobnih ljudi, ki bi jo negovale, zato je na trhlih tleh. Zato že majhen veter okrog glave lahko razblini romantične sanje in naredi v glavah vihar iz katerega se bo rodila….miška.

 • simplya

  To je samo predstava za javnost….po koncu bodo šli na pijačo mi pa naj bi mislili kako trdo so se pogajali in popuščali en drugemu.Res se ponavljajo v nedogled….da bi strela udarila tja nekam.

 • RATATA

  Z gnusom in nemočno lahko opazujemo smrdljivo kupčkanje smrduhov.
  Pravi belgijski kljukec: “Strinjali se bomo z dohtarsko prvo ligo in 2. januarjem če se vsota za penzinistični urlaubgelt zviša iz 19 na 40 mio”.

  Seveda mora biti 2. januar državno frej, da se lahko dopust prišpara za navezavo obhajanja osvobodilne fronte v noči iz 27.aprila na 1. maj (+še 2.).

  Prašičminister s svojimi prenovitelji je itak dobil v trajno last in posest vse gozdove, energetiko in infrastrukturo si bodo pa že razdelili , če ne bo šlo drugače pa pošteno med nepoštenimi.

 • tohuvabohu

  Vem, da danes bo srečen dan, to sem zaslutil že včeraj …

 • Vera

  Eh dajte no , saj so pa v koaliciji prijatli, ki se po nalogu ” ta malega ” vse čez noč zmenijo , tako, kot on ukaže .

 • Novakec1

  Nič bat, juga ne bo spustila iz rok kar si je priborila v 25 letih samostojne Slovenije, v ozadju dela s polno paro, Cmerar je samo kmet na tej šahovnici.

 • Vrhovni sodnik

  Zdaj pa vsi na volitve, da ne boste po portalih samo kritizirali, tudi če so vsi politiki lopovi, pa izberimo najmanjše, ker z abstinenco volitev omočite zmago največjim lopovom.

 • xtc

  Mislim ;da ni prevelike paike:
  POLITIČA STABILNOST JE NAJPOMEMBNEJŠA_BERI VLADAVINA LEVAKOV IN KRAJA:

 • Vrhovni sodnik

  Zima zima bela,
  vrh gora sedela,
  pa tako je pela,
  da bo Mirka vzela.
  Ker Mirko nič ne dela,
  ker Mirko nič se ne uči,
  čakaj, čakaj,
  Mirko ti.

 • Olga

  Niti sekunde nisem bila v dvomih, da bo pretehtala “stabilnost vlade” – korist nad vsem, tako kot vedno pri tej marionetni “vladi”! Kar Kučan naroči Cerarju, tako je!
  Sedaj se že vidi, da bo idila trajala do postavitve ustavnih sodnikov, ker obstoječi, po tovarišici Mateji Kožuh Novak, priviligiranki komunističnega sistema, “delujejo politično”??!!! Tovarišica bi rada “nepolitično” (beri komunistično, Bavconovo) ustavno sodišče!!!???

  Poglejmo, kaj bo predlagal Pahor, predsednik vseh Slovencev!!??
  Se bo izpolnila napoved tovarišice Murgel, da bodo postavili levaki svoj “preverjeni” kader?!!
  Očitno bomo morali po pomoč v EU!

 • VERZIFIKATOR

  In potem:

  Karolina Rijavec

  RJAVOHLAČNIK SE NE DA

  Spet se je šopiril rjavohlačnik,
  da postavil se na stran je pravo,
  da zvestó zastopal bo rjavo,
  muzal stari bil se je zvijačnik.

  Da v navezi, ki ji on pripada,
  se odslej drugače bo ravnalo,
  je bentil, da se je kar kresalo,
  ve naj se, kako rjava vlada.

  Ne, ne da se z njim kar po domače,
  zaregljal v maniri je rjavi,
  in regljal tako menda še davi,
  ve naj se, kdo v mlaki nosi hlače.

  In potem je gledal prav debelo,
  ko dejali so mu kompanjoni,
  hlače sleče naj in naj se skloni,
  naredi iz spodnjic fano belo.

  Da pomahal z belo bo zastavo
  v znamenje te svoje uklonitve,
  konpanjonom zopet podreditve,
  naj regljač pokaže barvo pravo.

  Ni, da ne bi kazal barve prave,
  ne bi se regljač za to sekiral,
  z belo bi prav rad kapituliral,
  pa povsem so spodnjice rjave.

 • Nata

  O, kakšna krasna predstava za nas ……..trapaste državljane !!
  Pa še očitajo SDS – tratenje časa z interpelacijami ??

 • tomven

  Ma ne, to je blefiranje. Kaj pa bo ta banda, če vlada razpade? Do bridkega konca bodo držali skupaj, četudi bodo drug drugega v rito ves čas. To so karakterji.

 • tarantela

  Predstava za rajo.

 • garfi

  drekač smc v tarči Janšo primerjal z diktatorjem lukašenkom
  jurša mafijska figura
  mesečnik bi rad ustvaril Venezuelo
  han gobezdač prvega razreda
  Dobovšek in Gorenak prodorna

 • tomven

  …je Lipicerjeva dejala, “da je parafiran in gre za zavezo, ki sta jo v skrbi za bolnike dali Fides in vlada.”

  …v skrbi za bolnike dali Fides in vlada…

  Ta butara res misli, da smo vsi kreteni kot ona.

 • garfi

  menda bodo odstavili ministrico in sporazuma z zdravniki ne bo

 • Iza Demos

  Tile bodo v romantičnem razmerju kar lepo do konca mandata. Sicer pa tudi vsem poslancem to prav pride. Menda se težko dobi službe primerne njihovi izobrazbi in delovnim izkušnjam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!