fbpx

Bo danes nepreklicno konec romantike v koalicijskih vrstah?

Foto: STA/epa

Pred začetkom seje vlade so koalicijski partnerji glede sporazuma s Fidesom še vedno na povsem različnih bregovih. Medtem, ko v stranki DeSUS in SD Cerarja obtožujejo glede ščitenja elit, v stranki SMC pa vztrajajo, da bi se morala koalicija čim hitreje poenotiti in nadaljevati pot v slogi. Predsednik DeSUSa Karl Erjavec predvideva, da bo SMC pot nadaljevala sama in napoveduje, da bodo v prihodnjem letu nove parlamentarne volitve.

Erjavec je pred začetkom srečanja koalicije dejal, da pričakuje, da bo Cerar pot nadaljeval sam in dodal, da ni potrebno biti posebej politično podkovan, da razumeš, da bo to v naslednjem letu poleg predsedniških prineslo še parlamentarne volitve.

Cerarju naj bi predsednik koalicijske SD Dejan Židan predlagal, da naj ne ščiti zgolj posameznih elit, ampak si naj prizadeva za blaginjo vseh državljank in državljanov. Po mnenju Židana naj bi bilo mogoče težavo, ki je nastala zaradi sporazume Fidesa mogoče odpraviti, vendar bi bilo to po njegovem mnenju dosti lažje, če bi Cerar komuniciral s koalicijskimi partnerji direktno, ne pa le preko svoje službe z odnosi z javnostmi. Izpostavil je, “da politika ni le tisto, kar službe z odnosi z javnostmi povedo politikom, pač pa to, da se najdejo rešitve za ljudi.”

Zaradi sporazuma s Fidesom nastal spor
Židan je opomnil na težave, ki so nastale zaradi sporazuma Fides, kateremu nasprotujejo tako v SD kot tudi v DeSUS. Na podlagi njegovih trditev naj bi se v SMC dobro zavedali, da trenutno približno 230.000 bolnikov čaka v čakalnih vrstah in da dobro vedo kako bi bilo mogoče ta problem odpraviti. Po njegovem prepričanju je potrebno v sistem preusmeriti večjo količino denarja, z namenom, da se pri javnih zavodih, koncesionarjih in zasebnih zavodih, kupilo dodatne usluge ter dodal, da če v Sloveniji ni zadostnih kapacitet, naj se le te poišče izven meja.

Dejan Židan. Foto: STA

Dejan Židan. Foto: STA

SMC očitajo varovanje interesov elit
Na podlagi Židanovega prepričanja naj bi v SMC dobro vedeli kako odpraviti pomanjkljivosti, ki se pojavljajo pri slabo plačanih zdravnikih in dodal, da je le te potrebno odpraviti za vse brez karšnih koli izjem. Dejal je, da je rešitev na dlani in podal upanje, da vladajoča SMC ne bo stopila na pot varovanja elit, ampak vseh državljank in državljanov. Po mnenju Židana je popolnoma nepomembno ali ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odstopi ali ne, saj le to ne bo rešilo težav s čakalnimi vrstami, pač pa z ukrepi, pri ustvarjanju katerih so v SD pripravljeni sodelovati.

Erjavec s ščitenjem Celarčeve prevzema odgovornost za nastali položaj
Po prepričanju Erjavca se Cerar naj ne bi strinjal z odstopom ministrice za zdravje, saj je še v sredo dejal, da le ta obvlada delo na svojem področju. Na to izjavo je kritično pripomnil, da če bi bilo temu res je čudno, da v dveh letih ta ni bila sposobna v DZ prinesti niti enega pomembnega reformnega zakona. Erjavec je dejal, da se je Cerar s tako odločitvijo odločil, da prevzema odgovornost za nastali položaj. Naj ne bi šlo za to ali bi se dalo danes pomiriti strani v koalicijskih vrstah, ampak za to, “da Cerar favorizira določeno skupino ljudi v družbi.”

Foto: STA

Foto: STA

Erjavec je izpostavil, da imajo zdravniki precej dober standard življenja in dodal, da je zanimivo, da se za njih denar najde, za upokojence in ostale zaposlene v javnem sektorju kot so medicinske sestre in čistilke, pa ne. “Očitno si je Cerar zastavil program, v katerem bo ščitil elite v družbi.”

SMC ne vidi razloga, da se koalicija ne bi danes poenotila
Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pričakuje, da bodo preverili vsebino sporazuma s Fidesom in se seznanili z vsemi informacijami v povezavi z njim. Po besedah Lipicerjeve naj bi bila njihova odgovornost, da poskrbijo za bolnike, njihov dostop do storitev in za zdravstveno osebje, da čim hitreje opravijo svoje delo ter dodala, da so v koaliciji do sedaj poenotili glede vseh zadev, zato ne vidi razloga, da tudi tokrat en bi bilo tako.

Glede vprašanja ali pričakuje potrditev sporazuma je Lipicerjeva dejala, “da je parafiran in gre za zavezo, ki sta jo v skrbi za bolnike dali Fides in vlada.”

N. Ž., STA