Bo kazensko obsojeni Luka Mesec odstopil?

Luka Mesec je komaj včeraj ugotovil, da boj proti “sovražnemu govoru” ne pomeni, da lahko preganja politične nasprotnike, sam pa ima licenco, da izreče kakršno koli žaljivko brez kakršnih koli posledic. Okrajno sodišče Trbovlje je namreč včeraj ministru za delo in bivšemu koordinatorju skrajne stranke Levica izreklo sodni opomin zaradi razžalitve nekdanjega predsednika stranke Domovinska liga Bernarda Brščiča. Slednji je Mesca tožil, ker ga je pred petimi leti kot poslanec na eni od sej državnega zbora označil za fašista.

Vendarle jo je odnesel dokaj milo – v primerjavi s prvakom opozicije Janezom Janšo za besede, ki niti približno niso bile na ravni Meščevih. V bizarni razlagi sodbe je sodnik svojo odločitev pojasnil, češ da je Mesec svoje ostre besede prepozno argumentiral, a da izreka le opomin, ker ni bil sicer nikoli kaznovan in ker je od tega dogodka minilo že pet let. Od sodb proti Janezu Janši zaradi “verbalnega delikta” je minilo več kot pet let od izrečenih besed in nikoli nismo slišali takšne zanimive argumentacije.

Mesec iz leta 2014 bi ministra Mesca odstavil
Kakor koli, Mesec je zdaj obsojen kaznivega dejanja. Spomnimo, leta 2014 je ostro nastopil proti temu, da bi Janez Janša obdržal mandat poslanca, ker je bil kazensko obtožen, sklicujoč se na zakon o poslancih. Takratna Združena levica skupaj s takratno Cerarjevo koalicijo pod patronatom Milana Brgleza je Janši neustavno odvzela mandat poslanca, ki ga je kasneje s sodbo ustavnega sodišča dobil nazaj – nihče iz takratne koalicije ni za to odgovarjal; večina jih je politično že itak pokojnih razen Brgleza in Mesca.

Bo Mesec zdaj poslušal svojo mlado različico iz leta 2014 in odstopil? On namreč ni poslanec – torej ga ni izvolilo ljudstvo. Ni njihov predstavnik. Njegova služba je funkcija ministra, za katero ga je izbral predsednik vlade. Kot tak je zavezan še veliko strožjim kriterijem presoje od poslanca, saj je poslanec odposlanec samega ljudstva, minister pa je predstavnik izvršilne oblasti, ki ga je politično izvolila koalicija. Zdaj je torej obsojen kaznivega dejanja (Brščič ga sicer toži tudi zasebno). Leta 2014 je bil mnenja, da bi se morala zaradi kaznivega dejanja ljudem celo odvzeti možnost izbire svojih predstavnikov v parlamentu. Bo torej “kaznjenec” opravljal službo ministra? Če bi sledil dedukciji lastne logike, bi odstopil. Seveda že vnaprej vemo, da tega ne bo storil.

Osebna diskvalifikacija
Brščič sicer trdi, da še danes ne razume, kaj je njegovo ime počelo v Meščevi razpravi na seji DZ. “Brez argumentacije me je označil za fašista, šlo je za osebno diskvalifikacijo, zato je bil prisiljen zaščititi svoje dobro ime.”

Mesec se je branil, da je takšno vrednostno sodbo o Brščiču leta 2018 podal, ker je ta “več let ustvarjal izjemno sovražen diskurz, s tem pa je želel opozoriti na nezaslišanost takšnega diskurza in političnega delovanja”.

To je prva sodba, ki kazensko (čeprav izjemno milo, pa vendarle) obsoja stalno prakso skrajne levice, da svoje nasprotnike žigosa za fašiste in neonaciste. V zadnjih nekaj letih se je praksa tako zelo razpasla, da takšne klevete uporabljajo praktično vsi politiki na levi, predvsem proti sredinskim politikom na desni, če si ti drznejo dregati v ortodoksne dogme levice, npr. tiste o migrantski in azilantski politiki ali o socialnih transferjih. Oznaka fašist je postala legitimni del diskurza levice, konec koncev jo je omenil celo trenutni premier Robert Golob, ko je rekel, da je takratna koalicija “fašizem”. Po istih vatlih bi moral seveda tudi on biti obsojen kaznivega dejanja.

Bo Mesec odstopil?
V kabinet ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo poslali sledeče vprašanje: V luči nedavne sodbe okrajnega sodišča v Trbovljah, ki je ugotovilo, da je minister Luka Mesec razžalil Benarda Brščiča, nas zanima, če bo minister odstopil skladno s svojimi izjavami iz leta 2014, ko je zagovarjal tezo, da Janez Janša ne more opravljati mandata poslanca v Državnem zboru, ker je bil kazensko obtožen. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do treh mesecev, sodnik je v svoji argumentaciji ministru naložil blažjo kazen, zato ker še ni bil kaznovan in ker gre za oddaljen dogodek [a dogodek je oddaljen le zaradi počasnosti slovenskega pravosodja]. To je torej kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen. Se minister še čuti moralno sposobnega opravljati visoko funkcijo?

I. K.