fbpx

Bo ministrica Anja Kopač Mrak zaradi nezakonitosti in kršitev človekovih pravic končno odstopila?

Anja Kopač Mrak (foto: STA)

Poslanke in poslanci bodo na današnjem nadaljevanju decembrske seje državnega zbora razpravljali o interpelaciji zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, ki so jo v poslanski skupini SDS vložili po tem, ko je Vrhovno sodišče v primeru koroških dečkov odločilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit in da so bili njuni babici, pri kateri sta otroka živela, do odvzema centra za socialno delo, kršene ustavne pravice.

“Interpelacije nismo vložili zgolj zato, ker bi želeli ponovno razpravljati in prepričevati kolege iz koalicije in dela opozicije, da je ministrica Anja Kopač Mrak ravnala nezakonito. O tem smo govorili že 15. junija ob prvi interpelaciji, o tem so govorili sokrajani, o tem je govorila javnost, tako laična kot strokovna, o tem se je izreklo upravno sodišče in nenazadnje se je o tem izreklo tudi Vrhovno sodišče Republike Slovenije pretekli teden,” je na novinarski konferenci ob predstavitvi interpelacije povedala poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje od 9. ure dalje na Nova24TV.

S ponovno interpelacijo želijo v poslanski skupini SDS opozoriti na stanje duha trenutne vlade. “Na stanje, ki se izraža v absurdnih in tragičnih primerih, kot je primer nezakonitega odvzema koroških dečkov. Brezbrižnost in aroganca ministrice za delo ter  predsednika vlade pa kaže na popolno zatajitev pred volitvami večkrat izrečenih in poudarjenih načel pravne države in visokih etičnih in moralnih standardov, o katerih trenutni predsednik vlade sicer tako rad govori in jih izpostavlja,” je opozorila Suzana Lep Šimenko in dodala, da je težko razumeti dejstvo, “da mora nekdo iz vladne ekipe ali iz zelo pomembnih mest oditi zaradi kraje dveh paštet, medtem ko nekdo, ki je dokazano kršil ustavno varovane pravice in je razbil družino, še vedno ostaja na tako pomembnem mestu, kot je ministrska funkcija.”

Spomnimo. Vrhovno sodišče je 19. oktobra letos ugotovilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit in da so bili njuni babici, pri kateri sta otroka živela do odvzema Centra za socialno delo, kršene ustavne pravice. V poslanski skupini SDS so prepričani, da so s sodbo Vrhovnega sodišča nastopile nove okoliščine, ki dodatno potrjujejo razloge in argumente glede odgovornosti ministrice za delo Anje Kopač Mrak v primeru koroških dečkov.

Po besedah Suzane Lep Šimenko sodba Vrhovnega sodišča jasno kaže, da so bile v postopkih pomanjkljivosti ter da so bila nekatera dejanska stanja prezrta: “Izjava ministrice o sodbi, češ da je sodišče odločalo zgolj o pravicah babice, pa kažejo na to, da ne pozna materije s področja svojega dela. Na eni strani imamo torej nepoznavanje materije, na drugi strani pa politično kadrovanje. Gre za kadrovanje ljudi na izjemno pomembna  mesta  v organih v sestavi ministrstva. In kje se kažejo rezultati takšnega dela? V nezakonitostih, kot je primer odvzema koroških dečkov.”

V interpelaciji poslanci in poslanke SDS ministrici za delo Anji Kopač Mrak očitajo:

1.   Odgovornost pri nesorazmernem posegu v človekove pravice, varovane z Ustavo Republike Slovenije, ki so:
–     varovanje otrok in družine ter ustvarjanje za varstvo potrebnih razmer po 3. odstavku 53. člena Ustave Republike Slovenije;
–     posebno varstvo in skrb za otroke po 56. členu Ustave Republike Slovenije;
–     pravica do osebnega dostojanstva otrok in njihovih starih staršev po 34. členu Ustave Republike Slovenije;
–     pravica do zasebnega življenja otrok in starih staršev po 35. členu Ustave Republike Slovenije;

ter opustitev dolžnega ravnanja v okviru političnih in uradnih pooblastil za zagotavljanje teh človekovih pravic pri nezakonitem odvzemu otrok v oskrbi starih staršev Marije Otorepec in Ivana Škratka s strani Centra za socialno delo Velenje ter pri razbitju družinske skupnosti in s tem posegom v ustavne pravice starih staršev in vnukov.

2.   Odgovornost in opustitev dolžnega ravnanja kot pristojne ministrice, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti, v primeru nezakonitega odvzema vnukov v oskrbi starih staršev Marije Otorepec in Ivana Škratka.

3.   Odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela centrov za socialno delo ob primeru CSD Slovenj Gradec in odgovornosti za posledice prikritja napak CSD Slovenj Gradec, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev Marije Otorepec in Ivana Škratka, pri katerih sta vnuka živela.

V poslanski skupini SDS upajo, da bo izid glasovanja o interpelaciji tokrat drugačen in da bodo poslanci spoštovali sodbo Vrhovnega sodišča.