fbpx

Bo naslednji mandatar iz vrst SD?

Vir: STA

Na vsestrankarskem posvetu, ki ga sicer imenujejo tudi klavzura, so se sestali vsi, ki v stranki SD kaj veljajo. Med večjimi imeni naj bi bili na posvetu tudi predsednik stranke Dejan Židan, evropska poslanka Tanja Fajon in Milan Kučan. 

Do posveta, ki ni bil odprt za javnost, prihaja v času, ko SD spet dobiva vse večjo veljavo. Cerarjevi SMC so namreč korupcijski škandali njenih ministrov ter nespretno obvladovanje migrantske krize škodovali do te mere, da ni več izključeno, da se bo SD na lestvicah popularnosti zavihtel pred SMC.

Na posvetu naj bi razpravljali predvsem o strankini strategiji v prihodnosti, med drugim tudi o tem, kakšno strategijo bodo ubrali v zvezi z Mirom Cerarjem, ki ga skoraj nihče več ne jemlje resno, poroča Požareport. Znotraj stranke naj bi si že meli roke, saj pričakujejo, da bo naslednji mandatar za sestavo vlade prišel iz njihovih vrst. Kot najverjetnejše kandidate se omenja Anjo Kopač MrakBojana Kontiča ter Tanjo Fajon.

Ker mnogi v kratkem pričakujejo neizbežen padec Cerarjeve vlade, naj bi danes padla tudi odločitev o pripravah na predčasne volitve.

Vidni člani so s krepitvijo stranke v glavnem zadovoljni, ne skrivajo pa kritik do načina vodenja vlade. “Dejstvo je, da je načeta kredibilnost v določenih točkah, premier se je odločil, da bo odgovornost prevzel nase. S tem bo treba delati, kako uspešen bo, pa bomo videli v prihodnje,” je dejal glavni tajnik SD Dejan Levanič in zagotovil, da bo SD stabiliziral politični prostor, kolikor je le mogoče. Danes je sicer pričakovati, da bodo zavzeli tudi stališče o načinu reševanja migrantske krize.

Starosta SD Miran Potrč meni, da si je Cerar prizadeval, da bi naloge izpolnil, a pravi, da v SD s tem niso v celoti zadovoljni. Cerar je po njegovih besedah z zagovarjanjem svojih ministrov v zadnjem času nase prevzel veliko breme. Obenem Potrč ocenjuje, da je želja vseh koalicijskih partnerjev, da vlada ostaja močna in enotna.

Ž. K., STA