fbpx

Cerar: Zamenjava vseh direktorjev DUTB bi bila družbeno škodljiva

“Ne želim in ne bom dovolil, da uničijo to institucijo,” je prvi komentar Cerarja o DUTB. Pravi, da je treba najprej dobiti pregled nad celotno sliko dogajanja. Dodaja pa še, da se ne strinja z menjavo vseh izvršnih direktorjev, kot to zahtevajo v koalicijskih strankah Desus in SD. 

Minister za finance Dušan Mramor je minuli petek novinarjem dejal, da je izgubil zaupanje v predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, zato naj bi danes skupščini predlagal njegovo razrešitev. Pojasnil je, da je izgubil zaupanje zato, ker ga je omenjeni s svojimi informacijami zavajal.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so se na napoved finančnega ministra Dušana Mramorja odzvali z besedami, da so bili na ministrstvu ves čas seznanjeni z vsemi prejemki. “Ministrstvo za finance je bilo vseskozi seznanjeno s vsemi prejemki izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB,” so sporočili iz slabe banke. Danes naj bi na novinarski konferenci razkrili svoje poglede na celotno dogajanje.

Vlada s kadrovskim cunamijem nad tujce v slabi banki 1

Lahovnik do skrivanja na DUTB zelo kritičen
Problem plač je bil v izigravanju pravil. Na slabi banki so si plače znižali in hoteli v javnosti dajati vtis, da imajo nizke plače, hkrati pa so vzporedno z aneksi iskali načine za povišanje teh. To kar me je zmotilo pri vsem tem je zavedanje, če so to počeli pri plačah, kaj so se šele pri drugih poslih na slabi banki. Švedi so se v Sloveniji obnašali kot balkanci. Temeljni predpogoj je transparentnost poslovanja. Slaba banka je državna institucija in zato je v interesu vseh, da so vsi podatki in pogodbe javni.”

Je bila odločitev za tuje strokovnjake v vodstvu DUTB pravilna?
Ideja pripeljati tuje strokovnjake v DUTB je bila izjemna. Primeri dobre prakse so prodaja Letrike, Heliosa, pivovarne Laško in še nekaj podjetij. Domača omrežja se tako niso vmešavala v poslovanje. Škoda, da so se na banki izogibali razkrivanju poslovanja, saj morajo državne institucije vse razkriti. V lastništvo slabe banke bi morali pripeljati zasebni kapital, da bi se izognili političnemu in klientelističnemu vmešavanju.

Kako vidi razplet dogajanja na slabi banki?
Ali bomo dobili novo, odprto in transapertno prakso korporativnega upravljanja, kjer bodo vse razkrivali, ali pa bomo priča imenovanju političnih nadzornikov blizu vladajoče politične opcije in vplivu domačih klientelnih omrežij na slabo banko. To zadnje bi bil najslabši možni scenarij.”

Iz Vlade so že sporočili, da bodo o vodstvu slabe banke odločali na jutrišnji seji in ne danes, kot je bilo napovedano prejšnji teden.

Marko Puš