fbpx

Bo SMC z ustanovitvijo komisije zaščitila bančni kriminal v NLB? Han iz SD: “Kaj pa lahko narediš v šestih mesecih?”

Foto: Arhiv Nova24TV/iStock

Poslanci Stranke modernega centra so vložili zahtevo za ustanovitev parlamentarne komisije, ki bo preiskovala dejstva in okoliščine v zvezi z domnevnim pretakanjem denarja v NLB. Vsem normalnim ljudem je takoj jasno, da gre za taktiko zavlačevanja, saj vlada za pregon pranja denarja v NLB ne potrebuje preiskovalne komisije, ampak lahko tožilstvu in policiji direktno naroči pregon. Sprašujemo se, kaj je torej smisel preiskovalne komisije.

Očitno je, da vlada namerava še dodatno zavleči proces odkrivanja dejstev in ljudi, ki so povezani s pranjem denarja v NLB. Preiskovalna komisija je namreč orodje opozicije, saj nima dostopa do policije in tožilstva. Zanimivo je tudi, da je SMC vložila zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije takoj, ko je poslanec SDS Anže Logar, ki vodi preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, napovedal, da bo preiskavo razširil tudi na pranje denarja v NLB. Naključje ali zavestno preprečevanje dela Logarjevi komisiji?

Komisija ne bo odkrila ničesar, vlada bo prej padla
Ne glede na to, ali bomo imeli predčasne ali redne volitve, je pričakovati, da komisija, ki jo ustanavlja SMC, ne bo prišla do nobenih ugotovitev pred koncem mandata. Bodo pa s tem efektivno preprečili Anžetu Logarju, da dokonča zastavljeno delo. Da gre pri ustanavljanju nove komisije le za pridobivanje časa in ne za razkrivanje kriminala levice, pa je posredno potrdil tudi poslanec Socialnih demokratov Matjaž Han.

Han je izjavil: “S tega vidika je bil danes tudi predlog SMC-ja. Slišal sem ga pred 15 minutami. No, danes vlagajo. Mi, seveda, bomo sodelovali zraven, ampak jaz se v realnosti tako zavedam, da do konca mandata, če je samo še 6 mesecev, in ne vem, kaj lahko v šestih mesecih narediš, razen to, da bo šlo za javnost in promocijo določenih poslancev.”

Torej še Han, ki je član koalicije, ve, da iz te moke ne bo kruha. Jasen je torej cilj: preprečiti Logarju, da bi se dokopal do kakšnih imen, ki bi lahko ogrozila monopol tranzicijske levice nad Slovenijo, in promoviranje določenih politikov pred volitvami. Glede na to, da bo komisijo vodila SMC, lahko samo sklepamo, da je imel Han v mislih promocijo poslancev SMC. Spomnimo, da stranki podpora že dlje časa pada kot kamen. Še bolj pomenljive pa so govorice, da naj bi to komisijo vodil Jani Möderndorfer. Bo to komisija ali cirkuška predstava? Presodite sami.

A. R.