fbpx

Bodo Hrvati dosegli umik bodeče žice na slovenski meji?

Foto: sta

Hrvaška, je pred dnevi Sloveniji poslala diplomatsko noto zaradi žičnate ograje, vendar pa slovenska stran na noto še ni podala nobenega odgovora. Ob tem se pojavlja vprašanje ali je slovenska ograja vsaj približno tako učinkovita kot madžarska. 

Hrvaška je v prejšnjem tednu slovenski oblasti poslala diplomatsko noto zaradi postavitve ograje iz bodeče žice na območju reke Čabranke. Hrvati namreč zatrjujejo, da jo je Slovenija postavila na zemljišču, ki je del hrvaške katastrske občine, so na današnji dan za javnost sporočili na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve, ob tem pa že navedli, da odziva s strani Slovenije ni bilo, poroča STA. Ob tem pa se pojavlja vprašanje ali je slovenska ograja sploh dovolj učinkovita. Zdi se, da so se Madžari odločili za bolj učinkovito rešitev.

Hrvaška že zatožila Slovenijo v Bruslju 
Hrvaška je v prejšnjem letu že sprožila postopek proti Sloveniji zaradi postavitve tovrstne “ograje”, a je tedaj na njene obtožbe premier Miro Cerar odgovoril, da hrvaške obtožbe niso pravno utemeljene. Naša južna soseda se je tedaj sicer obrnila na Evropsko komisijo. Po mnenju hrvaške strani naj bi bil odgovor Slovenije na migrantsko problematiko povsem neustrezen.

Pa je takšna ograja sploh učinkovita?
Ob tem pa se pojavlja vprašanje ali je slovenska ograja dovolj močna, da zadrži nelegalne migrante na drugi strani meje. Medtem ko se je naša vlada odločila za uporabo bodeče žice, pa so naši vzhodni sosedje uporabili drugačna sredstva. Stran Onet Wiadomosci navaja, da je razmeroma učinkovito ograjo na južni meji postavila Madžarska, ki naj bi državo zaščitila pred navalom ilegalcev. Takšna ograja v višino sega 4 metre in je bila najprej postavljena na srbsko-madžarski državni meji. Gre za nekakšno “žičnato mrežo”. Številni Madžari so tovrstno odločitev svoje vlade podprli, saj je prav iz Srbije še v lanskem letu na Madžarsko prišlo največ ilegalnih migrantov.

D. M.