fbpx

Šefic o hrvaških ultimatih: Zemljevidi se lahko tudi motijo

Danes dopoldan so izbruhnile informacije, da naj bi Hrvati žico, ki naj bi bila na spornem ozemlju, začeli odstranjevati po 12. uri. Hrvati se odstranjevanja žice sicer še niso lotili, a da je na tem vendarle nekaj, priča skupina slovenskih policistov v polni bojni opremi. Po poročanju 24Sata jih je kakih dvajset, v Jutranjem listu pa so zapisali, da je na hrvaški strani zaenkrat en samcat policaj, ki dogajanje vestno dokumentira s fotoaparatom na telefonu. 

Hrvaški ultimat je prvotno veljal do jutra, a so ga nato očitno prestavili na 12. uro, saj je slovenska vojska z delom nadaljevala. O skaljeni komunikaciji pričajo “specialci”, ki so na mejnem prehodu verjetno z namenom, da bi zavarovali nemoteno delo vojske. Slovenski policiji pomagajo tudi policisti iz Litve.

Na slovenskem notranjem ministrstvu so nam dejali, da o tem ne vedo nič. A mi smo – nasprotno – prejeli informacijo, da so bili o prihodu Hrvatov na mejo obvešceni in da so prav zato na sporne dele meje poslali slovenske policiste v polni bojni opremi.

Na Hrvaškem notranjem ministrstvu informacij niso zanikali, ampak so – pozor – dejali le, da teh informacij nimajo in da naj jih pokličemo nazaj.

Do povečevanja napetosti je prišlo zatem, ko se je situacija včeraj začasno umirila. Hrvati namreč še vedno vztrajajo, da je del včerajšnje ograje na njihovem ozemlju. Jutranji list poroča, da so se njihovi “specialci” zjutraj umaknili s hrvaške strani.

Prepir med Cerarjem in Milanovićem
Cerar in Milanović sta na srečanju v Valetti govorila, a skupnega jezika očitno nista našla. Cerar je hrvaškemu premierju zagotovil, da postavljena ograja ne prejudicira meje, slednji pa je komentiral, da Slovenija postavlja ograjo iz notranjepolitičnih razlogov.

Pusićeva: Premaknili jo bodo!
“To je enaka situacija, kot smo jo imeli z Madžarsko. Reagirali smo na isti način in Madžari so premaknili žico. Pričakujemo isto reakcijo slovenske strani … Premaknili jo bodo,” je pred sejo hrvaške vlade dejala hrvaška zunanja ministrica Pusićeva.

Za koliko metrov bi bilo treba prestaviti ograjo, da bi preprečili spor?
Ker meja med Slovenci in Hrvati na tem območju ni natančno določena, je včeraj prišlo do napetosti med slovenskimi in hrvaškimi policisti. Oboji so se zbrali ob ograji in nadzorovali dogajanje vsak na svoji strani meje.

Žična ograja naj bi – po navedbah hrvaških oblasti – na dveh točkah segala na hrvaško ozemlje. Sporni točki sta ob mejnih prehodih Rigonce in Obrežje.

Šefic v Brežicah: Zemljevidi se lahko tudi motijo
“Zemljevidi se lahko tudi motijo,” se je na navedbe hrvaških oblasti in lokalnega prebivalstva odzval generalni sekretar notranjega ministrstva Boštjan Šefic na novinarski konferenci v Brežicah. Dodal je še, da je ograja postavljena na slovenskem območju, lahko pa se zgodi, da bo arbitraža odločila drugače.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je napovedal, da bodo Hrvatje sporni del ograje, ki naj bi bila v nekaterih delih nameščena na hrvaškem ozemlju, odstranili, če Slovenija tega ne bo že prej storila sama. Do tega kljub grožnji še ni prišlo.

Pahor in Grabar-Kitarovićeva: Treba se je odprto pogovarjati
Hrvaška predsednica je poudarila, da sta se strinjala, da ne smemo dovoliti, da bi incidenti pokvarili odnose med državama, in da se je treba odprto pogovarjati. Tudi Pahor je izpostavil nujnost dialoga in doseganja dogovora pri soočanju z begunsko krizo. Za ta dialog in dogovor o skupnem reševanju begunske krize, ki je nujen tako s humanitarnega kot varnostnega vidika, si bo Pahor prizadeval tudi na vrhu procesa Brdo Brioni. O ograji pa predsednika obeh držav nista izrecno govorila.

Morda vas zanima tudi:
Se na hrvaško-slovenski meji uresničuje zla prerokba Angele Merkel? Grošelj: “Stvari so nepredvidljive, zato lahko eskalirajo.”
Slovenija se ne ozira na Hrvaško. Vojaki mirno nadaljujejo s postavljanjem ograje na – za Hrvate – spornem ozemlju

Oglejte si videoposnetek, kako je potekalo postavljanje ograje:

V. V., Ž. K., STA