Bodo velike afere Goloba poniknile ali ga bodo spodnesle?

Robert Golob (Foto: STA)

“Ni pa izključeno, da bi se kdaj kasneje, ko bo nekdo ocenil, da je primeren čas za to, odprl dosje Črne gore in Goloba, Berishaj pa se bo pojavil kot skesanec in ključna priča tožilstva,” je zapisal novinar Bojan Požar o tem, kaj se bo z aferami Roberta Goloba zgodilo v prihodnje. Po njegovih besedah sicer ena od afer trenutno čaka na potrditev za razkritje, druge pa so začasno obležale v mapah omrežja tranzicijske levice in (tujih) tajnih služb – slednje bi sicer lahko postalo razlog odločitve tranzicijske levice, da ima Golob za premiersko mesto preveč obremenjujoče prtljage.

“Kam so izginile velike afere Roberta Goloba? Ena čaka samo še uradno razkrijte (oziroma potrditev), druge pa začasno ostale v mapah omrežja tranzicijske levice in (tujih) tajnih služb,” danes piše Bojan Požar – in prav ima, kar mi ne vemo, prav gotovo vedo (tuje) obveščevalne službe, kar je lahko v napačnem trenutku problematično. Po drugi strani pa je tudi res, da Roberta Goloba omrežja tranzicijske levice z mapami v predalu držijo v šahu – ravno iz tega razloga na položaje radi nastavljajo tiste, ki imajo nekaj masla na glavi, a Golob ga ima po vsej verjetnosti preveč.

Že kakšen teden pred volitvami je informacijska pooblaščenka družbo Geni-i pozvala, naj predloži dokumente, iz katerih izhajajo odgovori na vprašanja v zvezi s podjetjem SEE M. & C. in da naj se do njih opredelijo.  Podjetje Vesne Vuković SEE M. & C., d. o. o. naj bi namreč v preteklosti prejelo nakazilo tudi od družbe Gen-i, in sicer v višini 103 tisoč evrov – česar v družbi Gen-i do danes še niso potrdili. Po Požarjevem poročanju sedanje vodstvo Gen-i (na čelu z Igorjem Koprivnikarjem, dolgoletnim Golobovim tesnim sodelavcem), po vsej verjetnosti na podlagi dogovora z Golobom, z odgovori zavlačuje, pa čeprav so volitve že mimo. Je pa Vukovićeva skupaj s kolegom Primožem Cirmanom po poročanju določenih očividcev pred kratkim obiskala Goloba v Solkanu – česar nihče od vpletenih prav tako ni potrdil niti zanikal.

Foto: zajetje zaslona

Že včeraj smo spomnili na kup afer, ki jih je tudi naš medij obelodanil pred volitvami – večinski mediji so žal molčali. Ena izmed bolj odmevnih afer se je znašla tudi v tujih medijih. Iz Črne gore v Slovenijo naj bi bilo prenesenega več kot pol milijona evrov gotovine, vlogo mule, torej nosilca denarja, pa naj bi opravljal kosovski veleposlanik Martin Berishaj, kar so na Balkanu označili za velik škandal, pri nas pa so medijski zavezniki Goloba tudi to ignorirali. Emir Abrashi pa je bil kritičen tudi do vlade Kosova, ki zaenkrat proti Berishaju ni ustrezno ukrepala in ga odstavila, s tem pa je po mnenju Abrashija ogrožen tudi imidž Kosova. Poudaril je, da očitno vladajo dvojni standardi – kar seveda drži tudi pri nas. Kot je omenil Požar, je jasen pokazatelj dvoličnosti medijev tudi to, da Reporter označuje bosansko afero 15 % za izmišljeno, pa čeprav je ravno ta isti medij pred leti sam poročal o njej.

Sara Kovač