Bodo vodstvo CSD in minister Mesec v zvezi s smrtjo otroka v avtu odstopili?

Foto: Freepik

Tragična usoda komaj dveletnega dečka, ki je prejšnji mesec umrl v razgretem avtomobilu, je pretresla vso Slovenijo. Človek namreč zelo težko razume, kako lahko nekdo kar “pozabi” majhnega otroka v avtu. Še posebej pa je žalostno, da do omenjene tragedije verjetno ne bi prišlo, če bi na Centru za socialno delo (CSD) Savinjsko-Šaleška drugače odreagirali. Portal N1 namreč razkriva, da so že nekaj mesecev pred tragedijo policisti mudili na domu matere otroka, o samem dogajanju pa je bil tudi obveščen center za socialno delo. Ker družina ni bila obiskana na domu, nedavno pa je prišlo do tragedije, ne čudi, da je bila sedaj uvedena notranja revizija. Socialna inšpekcija pa bo navedbah medija ravno tako preverila delo strokovnih sodelavcev.

Že v času, ko je zaokrožila novica o tragediji, je bilo mogoče slišati govorice o tem, da se ni zgodilo prvič, da sta 35-letnica in njen tri leta starejši partner pozabila na otroka. Na podlagi anonimne prijave o zanemarjanju mladoletne osebe, konkretneje obtožbe, da je bil otrok sredi marca za eno uro pozabljen v avtu, oblečen zgolj v bodi, se je policija odpravila na dom omenjene družine v Sv. Lovrencu pri Preboldu.

Čeprav tedaj elementi kaznivega dejanja policija ni odkrila, je bil o prijavi obveščen center za socialno delo. “Policisti so opravili razgovore z več osebami, elementov kaznivega dejanja takrat niso ugotovili,” so namreč za medij pojasnili na PU Celje in dodali, da je bil z ugotovitvami seznanjeno tožilstvo in center za socialno delo. Na tej točki je po besedah sogovornikov za N1 pričakovano, da center za socialno delo odreagira, kako, pa je odvisno “od primera do primera”. Na tem mestu se tako v luči nedavne tragedije povsem upravičeno pojavi vprašanje o tem, ali je bilo tedaj odreagirano pravilno in čemu družina ni bila obiskana na domu.

Sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije Tatjana Milavec je pojasnila, da je v navadi, da policija, čeprav ne zaznava elementov kaznivih dejanj, o tem obvesti center za socialno delo. V centru pa nato pogledajo samo vsebino podane prijave. Milavec in direktor socialne inšpekcije Peter Stefanovski sta izrazila strinjanje, da čeprav policisti ob obisku ne zaznajo elementov kaznivega dejanja, je treba podati oceno o tem, ali “določeno ravnanje kaže na morebitno zanemarjanje, surovo ravnanje in ogrožanje otroka”. Podatki, s katerimi razpolagajo socialni delavci, morajo biti tako pregledani.

Foto: Freepik

“Če jaz osebno dobim obvestilo, najprej skličem interni tim, saj so se z družino mogoče ukvarjali različni socialni delavci. Pogledamo, katere podatke imamo, in naredimo oceno ogroženosti otroka. Vprašamo se, ali je treba ukrepati in kako. Torej, ali je treba takoj na teren, v vrtec, šolo, ali je treba poklicati starše,” je bila jasna Milavec in dodala, da je odvisno od same situacije. Glede na to, kako ogrožajoči so starši, pa so nato odvisne poteze CSD. Stefanovski pravi, da so lahko ti pozvani na pogovor. “Če se starši ne odzovejo, jim socialni delavci ne morejo nič. Druga možnost pa je, da jih pozovejo. Če odziva ni, jih opozorijo, da bodo sledile določene akcije,” je pojasnil za N1. Milavec pa pravi, da se otroka nemudoma umakne na varno, če je ogroženo otrokovo zdravje ali življenje.

Družina na domu ni bila obiskana
Ime matere je bilo CSD Savinjsko-Šaleška poznano že pred tem. Ta je namreč tja prihajala z namenom “urejanja varstva in skrbi za otroke, prejemanja denarne socialne pomoči in otroških dodatkov”. Direktor centra Marko Verdev je priznal, da družine na domu socialni delavci niso obiskali. Razlog za to naj bi bil, da je mati večkrat na leto spreminjala kraj svojega bivanja, zaradi česar je s tem prehajala pod krajevno pristojnost drugega centra. O posredovanju podatkov drugemu centru, če bi torej do tega moralo priti, je direktor socialne inšpekcije pojasnil, da je to povsem odvisno od postopka, ki ga vodi center za socialno delo. A do kontakta med centroma lahko pride tedaj, ko se ugotavlja ogroženost otroka, družina pa se medtem preseli.

Foto: Freepik

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Celje Aleš Slapnik je po tragičnem dogodku povedal, da so med hišno preiskavo našli prepovedane substance, ki kažejo na obstoj kaznivega dejanja prepovedane prodaje drog. Moški in ženska sta živela v partnerskem odnosu, mati pa je imela tudi druge otroke. Gre za stara znanca policije. Eden je bil namreč obravnavan zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in kaznivih dejanj z elementi nasilja, drugi pa na račun suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja.

Direktor centra Verdev je povedal, da so po smrti otroka začeli s postopkom nudenja pomoči družini. Notranja revizija na CSD, ki je bila uvedena, bo sedaj ugotavljala, čemu do obiska na domu družine navkljub obvestilu policije ni prišlo, postopke, ki so bili po tem uvedeni ter ali je bilo ravnanje strokovno. Verdev zaradi poteka revizije več informacij glede zadeve ni podal. Na CSD so sicer tri dni po smrti nesrečnega malčka prijeli anonimno prijavo okrog njegovih sorejencev, ki so trenutno v oskrbi pri sorodnikih. Verdev je potrdil, da so o prijavi takoj obvestili tudi tamkajšnji pristojni CSD.

Notranja revizija in ugotovitve socialne inšpekcije bodo nedvomno privedle do konkretnejših ugotovitev. Bodo te privedle do odstopa vrha konkretnega CSD in pristojnega ministra?

Ana Horvat