fbpx

Bojana Požarja želeli podkupiti? “Vem, da gre za provizije,” je zapisal o primeru Magne Steyr

Bojan Požar, urednik portala Požareport (foto: Nova24TV)

Novinar in lastnik spletnega portala Požareport Bojan Požar je na svoji spletni strani objavil, zakaj nasprotuje gradnji tovarne Magna Steyr, in to strnil v deset točk, s pobudniki pa so vložili tudi pobudo za presojo ustavnosti zakona Lex Magna. Med drugim se je več pojasnil nanašalo na besede predsednika vlade Mira Cerarja v torkovih Odmevih, ki mu je očital, da gre za politično nasprotovanje projektu, za katerim stoji stranka SDS. 

Požar že pod prvo točko odgovarja, da so pobudo za oceno ustavnosti famoznega zakona Lex Magna vložili trije kmetje iz Hoč, on pa se je pridružil zgolj simbolično, saj ima v bližini nepremičnino. Pri projektu ga najbolj moti, da gre za strupeni del avtomobilske industrije, na pol kemično tovarno, ki bi lahko bila potencialno nevarna tako kot Kemis iz Vrhnike, poleg tega pa je umeščena v popolnoma naravno okolje pod zelenim Pohorjem. Namesto tega bi jo lahko umestili v katero od industrijskih območij v Mariboru, vendar je prvovrstna kmečka zemlja bistveno cenejša.

Gradnja strupene lakirnice bo uničevala najbolj rodovitna kmečka zemlja, ki jo bodo kmetom, ki je ne bodo želeli prodati, celo nasilno odvzemali, čeprav ima država v bližini te lokacije 500 hektarjev zemljišč, kjer niso pridelovalne površine.

Matoz zastopa Požarja veliko dlje kot Janšo
Požar poudarja, da bo nova tovarna zagotovila le 400 delovnih mest in ne 3000, kot jih obljubljajo predsednik vlade Miro Cerar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ali pa župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak. Vlada Mira Cerarja celo vabi Magno Steyr pod Pohorje s posebnim zakonom, ki celo razlašča kmete in dovoljuje gradnjo lakirnice brez ustreznih pravnomočnih dovoljenj, kar vse druge poslovne subjekte postavlja v drugorazredni položaj. “Medtem, ko slovenski podjetniki, na primer Igor Akrapovič ali Joc Pečečnik, pa tudi tuje korporacije, na primer Spar ali Ikea, na gradbena dovoljenja čakajo po več kot deset let, Magna vse to dobiva v nekaj mesecih, celo nekaj tednih, pri čemer vsi našteti zagotavljajo celo več delovnih mest kot Magna Steyr. Tudi vsi zakoni in vsi akti, ki jih država sprejema zaradi Magne Steyr, se sprejemajo po hitrem postopku. Še več, vlada Mira Cerarja multinacionalki Magni Steyr podarja še 28 milijonov evrov (!) državnega denarja, ne da bi z Magno Steyr sploh imela podpisano pogodbo?!” pravi.

Cerar je med drugim očital pobudnikom za presojo ustavnosti zakona Lex Magna povezanost s stranko SDS, ker imata tako Požar kot predsednik Janez Janša istega odvetnika, Francija Matoza. Požar mu odgovarja, da ga odvetnik Matoz zagovarja že od leta 2007, zastopanje Janše pa je prevzel šele leta 2011, ob sodnem izbruhu afere Patria.

Primitivni odzivi ministra Počivalška in provizije
Da politika nujno potrebuje ta projekt za svoje botre iz ozadja, v igri pa so bajne provizije, pričajo nedavne nedostojne ali celo primitivne izjave tako Cerarja kot Počivalška. Cerar je namreč v torek v oddaji Odmevi napadel pobudnike za oceno ustavnosti zakona in s tem dokazal, da nima občutka za demokracijo, hkrati pa kot ustavni pravnik javno žali tiste, ki vložijo ustavno pobudo. Poznavalci namreč ocenjujejo, da s propadom projekta propadejo tudi provizije politikom, lobistom in medijem v višini okoli milijona evrov. “Vem, da gre za provizije in podkupnine, ker so tudi meni ponujali denar, če neham pisati!” je zapisal Požar.

Foto: iStock

Nenavadni so tudi odzivi ministra za kmetijstvo Dejana Židana, ki bi moral biti prvi, ki bi stopil v bran interesov kmetov, vendar je povsem tiho, niti ne grozi z odhodi iz koalicije, kot to počne v primerih kadrovanj v družbah, kjer se pretakajo ogromne količine denarja. Vendar ima vsak zakaj svoj zato in Židanov molk pojasni dejstvo, da se za gradnjo Magne Steyr poteguje podjetje tajkuna Stanka Polaniča, pri katerem je Židan nekoč delal kot predsednik uprave živilskega podjetja Panvita, interesi nekdanjega šefa pa so močnejši od interesov običajnih kmetov. Polanič je povezan tudi s časopisno hišo Večer, ki močno navija za omenjeni projekt. Apetite po gradnji tovarne ima tudi idrijski tajkun Stojan Petrič s svojim gradbenim podjetjem in časopisom Delo, zato je treba obe časopisni hiši jemati s precejšnjo mero previdnosti. Da za projekt navijajo tudi ostali osrednji mediji, pove podatek, da je včeraj v Odmevih na nacionalki nastopil direktor evropske Magne Steyr Günther Apfalter.
C. Š.