fbpx

Bolno: Do zadnjega diha se je boril na strani JLA, za nagrado ga Katičeva pošilja v predstavništvo Nata

Tomislav Peček (z modro beretko) in Andreja Katič (Foto: Slovenska vojska/STA)

Slovenija za novega predstavnika v vrhovno poveljstvo Nata v Evropi v Mons pošilja človeka, ki se je v času vojne za Slovenijo boril na okupatorski strani JLA. Po naših informacijah bo to Tomislav Peček. S tem ministrica Katičeva po brigadirju Humarju nadaljuje z nagrajevanjem tistih, ki so se v osamosvojitveni vojni do zadnjega diha borili na strani JLA, upoštevali pa niso niti poziva Milana Kučana, da bi prestopili v TO.

Polkovnik Tomislav Peček se je v času vojne za Slovenijo boril na okupatorski strani JLA in je eden od petih polkovnikov, ki so še danes zaposleni v SV, vendar nimajo urejenega statusa prestopnika, kar pomeni, da so do konca vojne vztrajali na strani JLA proti Sloveniji.

Generalštab potrdil podpis za imenovanje
Polkovnik Peček se je v času osamosvojitvene vojne boril v Ljubljani, in sicer do zadnjega diha na strani JLA. Medtem ko so na našo državo padale bombe, ko so umirali naši vojaki, Peček očitno tudi pomislil ni, da bi spoštoval vsaj poziv Milana Kučana za prestop v TO.

Toda to mu očitno pri karieri v slovenski vojski ni kaj prida škodovalo. Še več: ministrica Katičeva se je očitno odločila, da bo z napredovanji in dobrimi službami v vojski nagrajevala prav tiste izdajalce, ki se leta 1991 niso želeli boriti na strani Slovenije, takoj po zmagi Teritorialne obrambe pa so začeli znotraj slovenske vojske brez sramu delati bleščečo kariero.

Na ministrstvu odgovarjajo: Peček je zgolj na seznamu in še ni potrjen
Na ministrstvu za obrambo so nam odgovorili, da je izbor kanidatov za misije v tujini za leto 2016 pripravljen nabor, ki ga glede na kompetence pripravi kadrovska služba na Generalštabu Slovenske vojske in potrdili, da je na seznamu tudi polkovnik Peček.

“Dokončna odločitev o napotitvi posameznika na opravljanje dolžnosti v določeno vojaško predstavništvo v tujini bo znana šele junija, ko bo načelnik Generalštaba SV izbranim posameznikom izdal ukaz o napotitvi na dolžnost,” in pojasnili, da ministrica ne posega v karierne poti pripadnikov SV, ki so v izključni pristojnosti Generalštaba.

Peček je v TO prestopil šele po umiku JLA iz Slovenije
V odgovoru so nam na ministrstvu še potrdili, da so pripadnike JLA zaposlovali na podlagi 14. člena Ustavnega zakona za izvedbo temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS do 18. julija 1991, če so prestopili v teritorialno obrambo. Teh oseb je bilo po podatkih MORS kar 1200.

No, med njimi ni bilo polkovnika Pečka, kar pomeni, da se je celo osamosvojitveno vojno boril na strani JLA. To so potrdili tudi na MORS: “Po pregledu obstoječe kadrovske evidence ugotavljamo, da so po 18. juliju 1991 sklenili delovno razmerje v ministrstvu oziroma v takratni TO, tudi nekateri pripadniki bivše JLA, in sicer trije polkovniki in en brigadir, ki imajo formalno urejen status pristopnika, ter pet polkovnikov, med njimi je tudi polkovnik Peček, ki tega statusa nimajo in so še vedno zaposleni v Slovenski vojski.”

V slovenski vojski napredujejo stare sile
Primer Peček pa ni osamljen primer agresorja, ki je po vojni za Slovenijo naredil izjemno kariero znotraj slovenskih vrst. Pred dnevi je slovensko javnost pretresel tudi primer Davida Humarja. Kot je poročal portal Siol.net, je brigadir Humar predstavnik Slovenije pri Natu in EU – prav v času, ko Nato Sloveniji po za zdaj še neuradnih, a preverjenih informacijah očita, da je preveč usmerjena k Rusiji in premalo k Natu.

Humar se je do konca osamosvojitvene vojne bojeval v Kninu – pod poveljstvom Ratka Mladića, ki mu od leta 2011 zaradi vojnih zločinov sodijo na mednarodnem sodišču v Haagu. Humar se na Kučanov poziv k prestopu ni odzval vse do konca vojne.

Danes pa bi bil rad generalmajor.
Lani je bil predlagan za povišanje v generalmajorja, a je predsednik države Borut Pahor napredovanje preprečil. Toda ministrica Katičeva ni obupala. Še vedno ga želi povišati v generalmajorja, čeprav je nanj po poročanu Siola padel tudi sum, da je posredno povzročil, da je bil nekdanji jugoslovanski polkovnik Berislav Popov, ki je bil obtožen vojnih hudodelstev proti civilnemu prebivalstvu v času osamosvojitvene vojne, v nedavnem sojenju oproščen.

M. P.