fbpx

Bomo v letu 2018 izvedeli, namesto koga sedi Milko Novič? Po Michelu Stephanu predstavljamo zgodbo še enega nekdanjega osumljenca, Gregorja Vidmarja!

Milko Novič. (foto: STA.)

Pred dnevi smo poročali, da je Milko Novič božične praznike preživel v dobrem upanju, da bo pravica na koncu zmagala, pa čeprav ga je le dva dni prej višja sodnica Stanka Živič obsodila, da je kriv zahrbtnega umora nekdanjega direktorja kemijskega inštituta, Janka Jamnika. Šlo je seveda zgolj za potrditev sodbe, ki jo je po vzoru obtožnice, ki jo je pripravila državna tožilka Blanka Žgajnar, spisala sodnica prvostopenjskega sodišča Špela Koleta. Poročali smo, da je vse skupaj spremljala tudi mednarodna opazovalka za človekove pravice, Michelle Laura Kling, ki letos v Združenih narodih pripravlja govor na to temo, bodisi v Ženevi bodisi v New Yorku. Kot je namreč pred prazniki obljubila za Nova24TV, bo slovenska sodišča, ki sodijo najbolj nerazumno na svetu, zatožila vsem možnim mednarodnim institucijam. Danes bomo znova obelodanili zgodbo o nekdanjemu uslužbencu Kemijskega inštituta, Gregorju Vidmarju, ki so ga pravzaprav prvega povezovali z umorom dr. Jamnika. O Vidmarju so namreč slovenski mediji zgolj deset dni pred umorom na parkirišču pred lokalom Via Bona poročali, da so na njegovem domu in njegovem posestvu našli dokaze, da je izdeloval eksploziv. To je očitno sumil tudi Jamnik, saj ga je prav on naznanil policiji.

Mediji so na morebitne povezave z umorom dr. Janka Jamnika ob koncu leta 2014 namigovali s številnimi članki o Gregorju Vidmarju, upokojenem kemiku, ki je pred leti sodeloval s Kemijskim inštitutom. Surovino za izdelavo streliva in samo “proizvodnjo” streliva pa niso našli na inštitutu, pač pa na njegovem domu in njegovem posestvu. Mediji so marsikaj napisali o tem, tudi o prodaji streliva mafiji, a kriminalisti so možnost na to, da bi se v ozadju skrivala večja zgodba, hitro opustili. Lažje je bilo obtožiti Milka Noviča, da je zagrešil zločin iz hladnokrvnega maščevanja, pa čeprav šele pet let po tistem, ko je Jamnik zgolj izvršil njegovo odpoved (njegovo odpoved je pripravil že predhodnik). In tudi brez kakršnih koli dokazov.

Zanimivo je, da je bila v zadevi Gregorja Vidmarja nadaljnja obsodba na dve leti zapora s priznanjem nasilja usmerjena zgolj v “njegovo neprištevnost, nasilno obnašanje do žene in ogrožanje varnosti žene in sosedov”. Očitno druge preiskave, od kod surovina za strelivo in prodaja streliva, niso bile predmet preiskave, niti ne katere druge.

Kemijski inštitut v Ljubljani. (Foto: KI).

Na videz prijeten družinski človek je kopičil nevarne snovi kar v svinjaku
Danes 75-letni upokojeni kemik, pri katerem so našli kopico razstreliva, je na samotni kmetiji skrival še dodatni dve toni kemikalij v različnih agregatnih stanjih. Policisti so se namreč po dolgotrajni preiskavi in čiščenju osumljenčevega doma v Ljubljani, kjer sta bila v eksploziji ranjena dva forenzika, odpravili še na njegovo domačijo v bližini Litije. Skupaj je Vidmar skrival že več kot šest ton kemikalij. V Ljubljani so jih odkrili štiri tone, pa še šest kilogramov smodnika ter kilogram TNT-ja; medtem ko sta bili v Litiji skriti še dve toni v različnih agregatnih stanjih.V preiskavo so se takrat vključili tudi kemični strokovnjaki in strokovnjaki za eksplozive. Najdene snovi so ustrezno zavarovali in odpeljali v shrambo.

Po pisanju medijev je bil Vidmar na videz mirni družinski možakar, ki je po pripovedovanju domačinov pred leti v Cirkušah kupil nekdanjo majhno kmečko hišo, si je po neuradnih podatkih tudi na svojem vikendu uredil pravi laboratorij, zraven pa domnevno nakopičil nekaj ton nevarnih snovi. Pisali so, da se je večina nevarnih snovi kopičila kar v svinjaku(!).

Kdo je v resnici ubil Janka Jamnika? To, da za okrutnim dejanjem stoji Novič, ne verjame niti njegova lastna mama. (foto: STA).

V času prijetja je bil oborožen z avtomatsko pištolo škorpijon
Po pisanju medijev se je Vidmar s policisti in sodniki sicer  srečal že leta 2006, ko naj bi bil tudi obsojen zaradi kaznivega dejanja nasilništva. Tudi takrat naj bi se upokojeni kemik znesel nad svojo soprogo, družinsko nasilje pa je prav tako botrovalo usodnemu klicu na pomoč, po katerem so policisti pri Vidmarju naključno našli izjemno veliko zalogo nevarnih snovi. Nekaj zaseženih kemikalij so strokovnjaki za eksploziv uničili že v Novem Polju, saj bi bil njihov prevoz preveč tvegan.

Policisti so takrat ugotavljali, kako je upokojeni kemik, ki je bil oborožen tudi z avtomatsko pištolo škorpijon, prišel do vse svoje zaloge, ugotovilo se je, da je različne kemikalije zbiral dlje časa. Med njimi so bila tudi nekatera fitofarmacevtska sredstva, vendar policisti niso našli zgolj kemikalij, ki so običajne na marsikateri kmetiji. Vrst kemikalij naj bi bilo precej več, njihovo mešanje pa bi lahko menda pripeljalo do katastrofe. Sploh glede na to, da je Vidmar doma hranil tudi smodnik in razstrelivo TNT, ob prihodu policistov pa je v stanovanju za nameček zanetil požar, ki ga je gasilcem na srečo uspelo hitro pogasiti.

Toda Vidmar je zaradi domnevne neprištevnosti v zaporu prebil samo dve leti, po prijetju dr. Milka Noviča se ga nikoli več ni povezovalo z umorom Janka Jamnika. Tudi zato bi izjemno zanimivo videti, v katero smer bosta zdaj policija in sodstvo odpeljala primer Michela Stephana, saj se po našem razkritju prisluhov ustvarjajo vse večje povezave z umorom nekdanjega direktorja kemijskega inštituta.

Luka Svetina