Bratuškova ruši Štefaneca – gre le za maščevanje?

Alenka Bratušek (foto: STA).

”Tudi sama sem imela to dilemo, da bo to videti kot nek povračilni ukrep, a je daleč od tega. Kot poslanka državnega zbora ne morem sedeti križem rok in gledati, kaj se na KPK dogaja, ne da bi ukrepala,” je pojasnila Alenka Bratušek, ki predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije očita vrsto nepravilnosti in kršitev. Štefanec pobudo vidi kot pritisk in napad na delo KPK.

Predlog predsedniku države, da razreši predsednika KPK Borisa Štefaneca, so pripravili v stranki Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB), podpisali pa so ga vsi štirje nepovezani poslanci in poslanska skupina Nove Slovenije.

”Naš predlog temelji na 22. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki določa pogoje, pod katerimi se člane komisije lahko razreši – predsednik republike lahko na predlog DZ razreši predsednika komisije ali namestnika komisije, če funkcije ne opravlja v skladu z ustavo in zakonom,” je pojasnila Alenka Bratušek.

Komisija bi morala biti za zgled, a sama ravna koruptivno
Poslanci Štefanecu očitajo, da je ravnal nedopustno, neprimerno in neučinkovito ter predvsem v nasprotju z načeli integritete v njegovem lastnem organu. ”Po naši oceni bi komisija glede na svoje poslanstvo, naloge in pristojnosti morala biti zgled za ravnanje vse ostalih organizacij. V primeru ravnanja v nasprotju z načeli integritete znotraj KPK se je predsednik odzval popolnoma neprimerno,” je dejala Bratuškova.

S tem se je nanašala na primer Brede Demšar Petrečič, ko je Štefanec – namesto, da bi dejanje obsodil in proti delavki sprožil disciplinski postopek – odšel na dopust in dopustil, da je zadeva zastarala. Po mnenju zaposlenih je to storil celo namenoma.

Nezakonito pridobljeni podatki o državljanih
Poleg tega naj bi si KPK v času njegovega vodstva nezakonito pridobila in hranila bančne podatke vseh državljanov Slovenije. Kot je ugotovila informacijska pooblaščenka, si je KPK nezakonito ustvarila enormno bazo računov tako rekoč vseh državljanov, čeprav za to ni bilo nobene podlage.

Kot še dodaja Bratuškova, komisija večkrat krši zakone, kar je ugotovilo tudi upravno sodišče v njenem primeru, neučinkovitost komisije pa vidijo tudi mednarodne institucije. ”Tudi OECD dvomi v neodvisnost komisije in je zelo kritična do njenega delovanja. Najbolj zaskrbljujoča je neučinkovitost, v praksi se ne izvajajo nekatere ključne zakonske pristojnosti KPK,” je še dodala poslanka.

Štefanec meni, da gre za osebno maščevanje Bratuškove
Na predlog Bratuškove in NSi se je danes odzval tudi Štefanec. Prepričan je, da gre pri tem za nedopusten pritisk nanj in na delo KPK. ”Bratuškova je govorila o tem, da je v Sloveniji KPK potrebna in nujna, a ona to vidi tako le do trenutka, ko ne obravnava nje,” je dejal Štefanec in še enkrat opozoril, da bi pri vsem teh lahko šlo za maščevanje. KPK je namreč pred časom izdala mnenje, da pri samoimenovanju Alenke Bratušek za evropsko komisarko obstaja sum korupcije.

Štefanec je še prepričan, da ostale poslanske skupine s tem, ko njenega predloga niso podpisale, sporočajo, da se z njim ne strinjajo.

M. G.