fbpx

Brglez: Dejanja MSNZ ne smejo biti nikoli pozabljena

Foto: STA

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je sprejel sodelavko in sodelavce Državnega zbora RS, ki so bili v času osamosvajanja del Manevrske strukture narodne zaščite. V svojem nagovoru se jim je zahvalil za njihovo sodelovanje v osamosvojitveni vojni in poudaril, da je njihov trud prepogosto spregledan. Zakaj je sprejel samo sodelavce, ki so v DZ, ni jasno. 

Manverska struktura narodne zaščite (MSNZ) je nastala kot odgovor na razoroževanje Teritorialne obrambe, ki je bila do tedaj dobro opremljena. Za krajo vojaškega arzenala (nakup opreme je Slovenija opravila sama) je bila odgovorna JLA, ki je na tak način hotela preprečiti zmožnosti Slovenije, da bi ta zavarovala svojo osamosvojitev. Pred tem je namreč zmagala koalicija DEMOS, in to z jasnim osamosvojitvenim programom.

Milan Brglez se je sodelavki in sodelavcem zahvalil za njihovo domoljubje in požrtvovalnost. “Vaša dejanja so izredno cenjena in ne smejo biti nikoli pozabljena,” je dejal aktualni predsednik DZ, ki je tudi predlagal, da bi bilo najbolje, da se pripravi zbornik spominov iz tistega časa, da le-ti ne bi bili nikoli pozabljeni.

Brglezu se je zahvalil Drago Bitenc, takratni predsednik Narodne zaščite v skupščini, in dejal, da sta takrat obe organizaciji omogočali osamosvojitev s svojimi življenji. “Osamosvojitev, vojna za Slovenijo in priznanje državnosti je trojček, ki ga ne gre deliti,” je dejal Bitenc in se strinjal, da je objava zbornika dobra ideja. 

Ž. K.