fbpx

Brglez z lažmi nad SDS, a ostaja predsednik DZ

Foto: STA

Predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez se v zvezi z vprašanjem obdavčitve delavcev migrantov z vsakim dnem bolj in bolj zapleta. Potem ko se je odločil, da ne bo razpisal datuma začetka zbiranja podpisov pod referendumske pobude sindikata delavcev migrantov, v medijih sedaj še laže o tem, kdo je odgovoren za nastalo godljo, ter jasno sporoča: ”Ne bom se umaknil in ne boste me utišali.” 

Milan Brglez je v časniku Večer zatrdil, da je za zakon, zaradi katerega so delavci migranti v tem trenutku dvojno obdavčeni, odgovorna SDS. “A kar se pogosto pozablja, je, da je bil zakon, ki je delavce migrante prizadel, sprejet leta 2006, v času vlade Janeza Janše. Ta zakon je bil do delavcev migrantov »krivičen«, ker je vzpostavil neko novo metodo vrednotenja dohodka, ki ga delavci migranti zaslužijo,” je izjavil v častniku, kar pa v SDS ostro zanikajo in pojasnjujejo, da je zakon sprejela vlada Antona Ropa.

Zakon, ki v tem trenutku dvojno obdavčuje delavce migrante, je bil sprejet 20. aprila leta 2004, ko je bila na oblasti LDS. “V 5. členu zakona je zapisano, da je rezident zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Republiki Sloveniji, in od vseh dohodkov, ki imajo vir izven Slovenije. In nadalje, v 153. členu je zapisano, da se zakon prične uporabljati od 1. januarja 2005. Iz zapisanega jasno izhaja, da zakona, ki ga omenja dr. Brglez, ni sprejela prva vlada Janeza Janše, temveč predhodna vlada,” so v SDS zapisali v izjavi za javnost.

Napadi na SDS tudi na današnji seji
Brglez pa se ni umiril niti na današnji seji državnega zbora. Poslance SDS je označil za mojstre zlorabe in blatenja in jim jasno povedal: ”Ne bom se umaknil in ne boste me utišali.” Glasovanje proti njegovi razrešitvi bi bilo po njegovem mnenju edino skladno z zdravo pametjo, fašizmu pa bo sam vedno rekel ne.

Prva vlada Janeza Janše je zaradi problema dvojne obdavčitve delavcev migrantov začela spreminjati konvencijo med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja. Predlog spremembe je bil zastavljen tako, da se delavce, ki delajo v Avstriji, ne bi obdavčevalo več, kot bi bili obdavčeni v Avstriji. 

SDS: Delavci niso godlja
V SDS so se obregnili tudi nad žalivo Brglezovo oznako, s katero je opisal delavce. Delavci ne morejo biti godlja, trdijo v SDS, jih pa njegov ponovni “izpad” ne čudi, saj je Brglez vso aroganco pokazal že, ko ni hotel razpisati datuma referenduma.

Milan Brglez sicer ostaja predsednik DZ. Predlog SDS, da se ga zaradi njegove odločitve, da ne razpiše roka za zbiranje podpisov pod referendumske pobude sindikata delavcev migrantov, razreši, je namreč ob koncu današnje večurne razprave podprlo 22 poslancev, proti pa jih je bilo 51, poroča STA.

Ž. K.