fbpx

Brigadir Humar brez disciplinskega postopka v primeru sojenja nekdanjemu oficirju JLA Popovu

Brigadir David Humar. Foto: STA.

Brigadir Humar jo je odnesel brez disciplinskega postopka. V postopku sojenja nekdanjemu oficirju JLA Berislavu Popovu je ta na poziv sodišča za izvedensko mnenje odgovoril kar s službenega elektronskega naslova, a ga sodišče zato ne bo kaznovalo. V bran mu je stopila tudi ministrica Katičeva – njena pravna služba namreč v tem ne vidi nobene nepravilnosti. SDS na seji Odbora za obrambo opozarja, da gre za resno kršenje zakona o službi v SV. 

Brigadirju Davidu Humarju opozicijske stranke na čelu s SDS očitajo kršitev zakona o službi v Slovenski vojski, kar so obravnavali danes na seji Odbora za obrambo. V primeru sojenja zloglasnemu nekdanjemu oficirju JLA Berislavu Popovu ga je namreč sodišče pozvalo k izvedeniškemu mnenju kar preko elektronske pošte, kar pa je odklonil. Poslanec SDS Vinko Gorenak je ocenil, da Humar službene elektronske pošte v tem primeru ni uporabljal v zasebne namene in je s sodiščem komuniciral kot pripadnik Slovenske vojske.

Humarju je v bran stopilo tudi ministrstvo za obrambo na čelu z ministrico Katičevo. Pravna služba ministrstva je namreč ugotovila, da se sistem elektronske pošte ministrstva v določenih primerih lahko uporablja tudi v zasebne namene, poroča STA.

Spomnimo. Berislav Popov, nekdanji polkovnik Jugoslovanske ljudske armade, je bil obtožen vojnih hudodelstev zoper civilno prebivalstvo, med drugim tudi ropanja in žrtev. Novembra lani je na sodišču v Murski Soboti iztržil zavrnilno sodbo. Pri tem sta mu pomagala dva slovenska vojaška sodna izvedenca, Tomaž Pörš in Marko Unger, ki sta bila med vojno njegova soborca – na strani JLA.

Breznik: Diši po ustanovitvi preiskovalne komisije
Franc Breznik, poslanec SDS, je na seji odbora za obrambo še izpostavil, da Humar o dopisu sodišča ni ustrezno obvestil nadrejenih, tudi ministrice Katičeve. Opozoril je, da bi tako na ministrstvu lahko poiskali vsaj prave ljudi, ki bi sodišču lahko pojasnili “hudodelstva” Popova med osamosvojitveno vojno leta 1991. 

Franc Jurša iz Desusa je na seji odbora za obrambo dejal, da delovanje seje odbora spominja na delo preiskovalne komisije, Breznik pa mu je pri tem odgovoril, da že “diši” po takšni komisiji.

Ž. K.