fbpx

Brigadir Škerbinc ob sodni poravnavi z Erjavcem: “Zame ta spor nikoli ni bil na osebni ravni. Zadovoljen sem, da je prevladala modrost in da sva se sodno poravnala!”

Nekdanji minister za obrambo Karel Erjavec in poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc (Foto: STA)

Potem, ko je nekdanji minister za obrambo Karel Erjavec na začetku aprila lani na predlog generalmajorke Alenke Ermenc z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske razrešil Miho Škerbinca, je prišlo do poravnave. Brigadir Škerbinc, aktualni poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske, je namreč preko Facebook profila zapisal, da je zadovoljen, da je prevladala modrost in da sta se z nekdanjim ministrom sodno poravnala.

“Po tem ko so me leta 2019 grdo zamenjali sem imel možnost izbrati lažjo varianto. Upogniti hrbet in skloniti glavo. Izbral sem težjo, čeprav sem vedel da teorija in praksa politično vojaških odnosov govorita, da kadar trenje preraste v konflikt vojaki izgubimo. Pa ne vedno. Zame ta spor nikoli ni bil na osebni ravni,” je izpostavil Miha Škerbinc in dodal, da je zadovoljen, da je prevladala modrost in da sta se z bivšim ministrom sodno poravnala. “Ali je bila kakšna korist od vsega tega? Smo se kaj naučili? Bo sistem boljši? Jaz bom živel in umrl v prepričanju, da je bilo dobro za Slovensko vojsko. Nič drugega mi ni pomembno.”

Na prošnjo nekdanjega ministra za obrambo RS Karla Erjavca je prišlo tudi do objave besedila drugega odstavka iz prve točke sodne poravnave pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani, z dne 22. 9. 2020, med tožečo stranko Škerbincem in toženo stranko Erjavcem: “Miha Škerbinc in Karel Viktor Erjavec sva se dne 8. septembra 2020, poravnala v zadevi v zvezi s tožbenim zahtevkom za plačilo odškodnine za utrpelo negmotno škodo povezano z dogodki po 5. aprilu 2019. Oba razumeva, da sva bili žrtvi spleta različnih okoliščin in interesov. Karlu Viktorju Erjavcu, kot bivšemu ministru, je žal za krivico, ki se je zgodila Mihi Škerbincu. Istočasno pa je tudi sam Karel Viktor Erjavec trpel zaradi vseh zapletov, ki so se posledično zgodili njemu.” 

Karl Erjavec in Miha Škerbinc (Foto: STA)

Sredi septembra letos se je sicer na Okrožnem sodišču v Ljubljani začelo zaslišanje prič v zadevi generalmajorke Alenke Ermenc proti novinarju Bojanu Požarju. Nekdanja načelnica Generalštaba slovenske vojske je novinarja ovadila zaradi objave novinarskega članka, v to pa naj bi jo prepričanju Požarja pregovoril takratni obrambni minister Erjavec. Sporni članek Požarja z naslovom “Neuradno: zlom generalmajorke. Nazaj bi imeli Dobrana Božiča!?” je govoril o tem, da naj bi članico malteškega viteškega reda izdalo zdravje. Ermenčeva je ovadila tudi brigadirja Škerbinca, ki pa je v odgovoru, zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja po 257. členu kazenskega zakonika, ovadil obrambnega ministra Erjavca in šefa obveščevalne službe Dejana Matijeviča.

Spomnimo. Škerbinca je obrambni minister Erjavec s položaja razrešil po vsega treh mesecih z obtožbami, da je kriv, ker je ameriška vojska na dolgo načrtovani vaji na Počku ponoči streljala s prevelikim kalibrom minometov, prav tako pa naj bi pred sodelavci neprimerno govoril o duševnem zdravju načelnice generalštaba Ermenčeve. Erjavec je tedaj po prepričanju Knovsa v postopku razrešitve Škerbinca zlorabil vojaško obveščevalno službo, kar je pripeljalo tudi do njegove interpelacije. Ermenčeva je na seji Knovsa sicer sodelovala že 20. junija 2019, ko je povedala, da pred 3. aprilom 2019, ko je OVS deloval na Vrhniki v vojašnici, ni podala kazenske ovadbe. S tem so se potrdili sklepi Knovsa, da OVS ni imel podlage, da bi uporabljal policijska pooblastila.

Foto: STA

Nina Žoher