Brutalno in brez zavor! Saga o gonji proti murskosoboškemu škofu se nadaljuje – Dnevnikov pisun Dejan Karba namiguje, da bo škof Štumpf v kratkem razrešen

Dejan Karba (desno) je zanetil vojno proti murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu. (Foto: arhiv Demokracije)

Portal Slovenske tiskovne agencije je objavil novico, da je murskosoboški škof Peter Štumpf preklical vse premestitve duhovnikov, med drugim tudi dekret o umiku beltinskega župnika Alojza Benkoviča. Slednji je za STA potrdil, da je dekret preklican in da do nadaljnjega ostaja v Beltincih. Škof je Benkoviča umaknil iz beltinske župnije z rednim dekretom, vendar se slednji s tem ni strinjal in je sprožil postopke pred cerkvenim sodiščem. To bi moralo za zgladitev spora najprej določiti mediatorja, če mediacija ne bi uspela, pa naj bi stekel cerkveni postopek. Do odločitve sodišča bi župnik Benkovič ostal v beltinski župniji.

Po poročilu STA je škof z umikom dekreta o Benkovičevi premestitvi preklical tudi dekret o imenovanju Borisa Kučka za beltinskega župnika ter mu poslal dekret o imenovanju za kaplana v Ljutomeru, kjer je do sedaj deloval kaplan in začasni župnijski upravitelj Zoran Car, medtem ko je bil ljutomerski župnik Andrej Zrim po letošnji veliki noči začasno umaknjen zaradi suma spolne zlorabe. Precej težav naj bi imel škof Štumpf tudi z uporom vernikov v župnijah Tišina in Bakovci, kjer je nameraval opraviti premestitve. Kasneje naj bi dekrete o premestitvah umaknil, ni pa znano, ali se je to zgodilo zaradi odziva vernikov ali so o tem razpravljali tudi na zasedanju škofovske konference. Štumpf je sicer v sporočilu za javnost zavrnil vse očitke, ki so se ob premestitvah pojavljali v javnosti, in zatrdil, da so bili vsi postopki zakoniti, potrebni in za župnije najboljša rešitev. Za župnijo v Beltincih pa je zapisal, da je na podlagi redne pastoralne vizitacije ugotovil vrsto nepravilnosti pri njenem vodenju. Celotno sporočilo, ki ga je v začetku meseca objavil škof Štumpf, si lahko preberete TUKAJ.

No, kot kaže, je do nekaterih premestitev vendarle prišlo, saj je Boris Kučko, dosedanji kaplan v Beltincih, odšel v Ljutomer, medtem ko se dosedanji ljutomerski kaplan in začasni upravitelj iste župnije Zoran Car seli v župnijo Črenšovci. Ni nam pa uspelo izvedeti, kje bo svojo službo opravljal letošnji novomašnik Aljaž Baša, ki je prav tako kot škof Štumpf doma iz župnije Beltinci. Namreč, na spletni strani murskosoboške škofije so še vedno objavljeni stari podatki.

O dogajanju v murskosoboški škofiji smo na spletni strani Demokracija pisali že pred kratkim, ko smo tudi opozarjali na politične razsežnosti težav, ki jih ima škof (članek si lahko preberete TUKAJ), pri čemer precej vidno vlogo igra tudi sedanji Dnevnikov novinar oziroma pomurski dopisnik Dejan Karba, sicer diplomirani teolog, ki je postal znan v številnih aferah, ko je na Delu pisal o aferi Patria ter o domnevnem sinu kardinala Franca Rodeta.

Včerajšnje sporočilo je bilo precejšnje presenečenje za marsikoga, sprožilo je tudi precej ugibanj o tem, ali gre samo za začasno preložitev napovedanih premestitev, ki so sicer stalna praksa v Cerkvi (na Slovenskem redni dekreti o premestitvi običajno začnejo veljati prvega avgusta vsako leto), ali pa se je škofu zgodilo to, da so mu enostavno vzeli avtoriteto. Namreč, postopek z Benkovičem bi utegnil trajati kar nekaj časa, prav tako pa se postavlja vprašanje, ali gre v ozadju morda tudi za oblikovanje nekakšne koalicije proti škofu, ki naj bi jo sestavljali tako duhovniki kot laiki.

Je pa zanimivo, da je prav murskosoboška škofija že vse od svoje ustanovitve naprej (leta 2006) najbolj težavna glede pokorščine. Podobne težave je tam imel že prvi murskosoboški škof Marjan Turnšek. Dodatna oteževalna okoliščina pa je najbrž tudi ta, da je škof Štumpf doma prav iz župnije Beltinci, torej iz župnije, kjer sedaj namerava zamenjati župnika. Kot piše v Svetem pismu, nobenega preroka ne sprejmejo v domačem kraju, in to najbrž drži tudi v tem primeru. A glede na dogajanja lahko dvomimo, da bi imel kateri drugi škof, ki bi prišel od drugod, več sreče.

Če upoštevamo, da je imel škof Štumpf še ne tako dolgo nazaj tudi težavo pri urejanju zadev v župniji Sv. Jurij v Prekmurju, od koder je moral praktično na silo odvleči župnika Martina Vöroša, je očitno mogoče opaziti, da je v tem delu Slovenije prisotno precej nepokorščine. Mimogrede, vsak duhovnik ob posvečenju svojemu škofu ordinariju (in vsem njegovim naslednikom) obljubi pokorščino. Znano je sicer, da škofje ordinariji premestitev ne izvajajo na slepo, ampak po posvetovanju z duhovniki. Upori premestitvam pa navadno pomenijo razpad sistema. Normalno je, da se tudi škof kdaj zmoti ali prenagli, a ko se proti škofu oblikuje celo nekakšna koalicija upornih duhovnikov (s svojimi podporniki iz laiških vrst vred), je to znak za alarm! Bizarno pa je tudi to, da iz umika duhovnika zaradi suma spolne zlorabe nekateri delajo afero, čeprav gre vsaj v zadnjih letih za normalno prakso. V primeru umika župnika v eni od treh župnij v Velenju se je zadeva končala tako, da je bil župnik opran krivde in se je tudi vrnil na župnijo. Zato je nerazumljivo, zakaj bi to sedaj predstavljalo problem.

Sedaj se lahko vprašamo, kaj bo sledilo – v današnjem članku v Dnevniku že omenjeni Dejan Karba namiguje, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo škof Štumpf razrešen vodenja škofije in da bo morda predčasno pristal v pokoju (tako kot pred petimi leti zaradi afere s finančnim propadom mariborske nadškofije tedanji ljubljanski nadškof Anton Stres in že omenjeni Marjan Turnšek, ki je bil tedaj kratek čas mariborski nadškof), da bo morda postal le še nekakšen pooblaščenec za Slovence po svetu ali pa bodo v Vatikanu našli zanj kakšno službo. Za njegovega naslednika pa Karba predvideva kar nadškofa Turnška, kar je precej bosa. Namreč, v Cerkvi velja praksa, da se škofje ne vračajo v škofijo, ki so jo enkrat že zapustili, Marjan Turnšek pa je bil prvi škof v Murski Soboti, nato pa je »napredoval« v nadškofa in bi lahko sedaj vodil murskosoboško škofijo kvečjemu kot apostolski administrator, če bi ga za to pooblastil Sveti sedež. Res pa je, da je škof Štumpf v nedavni pridigi na praznik Marijinega oznanjenja ob koncu dejal, da “samo Bog ve, ali se bomo prihodnje leto še lahko srečali na ta praznik tukaj v Turnišču” (pridigo si lahko v celoti preberete TUKAJ). Obstaja sicer možnost, da enostavno dvigne roke od dogajanja in se odpove murskosoboški škofiji. Po nekaterih informacijah bi lahko prevzel vodenje celjske škofije, kjer je dosedanji škof Stanislav Lipovšek dopolnil predpisano starost za upokojitev (75 let) in se poslavlja od vodenja škofije. Letos je namreč Štumpf tudi birmoval v eni od celjskih župnij.

In kdo bi potem vodil škofijo Murska Sobota? Lahko da bo nekaj časa pod upravo mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla in da bo Sveti sedež novega ordinarija v Murski Soboti imenoval šele po nekaj letih. Ni izključeno niti to, da bi Sveti sedež imenoval posebnega vizitatorja oz. pooblaščenca, ki bi med tamkajšnjimi duhovniki “naredil red”. A nekaj je jasno: nasprotovanja, ki jih doživlja škof Štumpf, imajo očitno tudi politično razsežnost, o čemer smo že pisali. Očitno so v igri tudi številne osebne zamere. In če bi tudi Sveti sedež klonil pod težo interesov škofovih nasprotnikov, bi to pomenilo nedvomno zelo velik udarec za Cerkev na Slovenskem.

 • Osti jarej

  ..ja?..in?

 • Franc Šink

  Dejan Karba trenutno opravlja funkcijo Nadangela in obenem varuha pomurske katoliške cerkve.

 • Joža

  Kot vem, je gospod K_rba teolog? Ta gniloba se je zvalila daleč stran od Božjega drevesa.

 • Osti jarej

  …”po soncu” naj ne hodi……da bi se ne “stajal”

 • Oregon

  pa kdo to financira tega lažnivca al je naravno tele?

 • Krtača 20

  Pa ne da desni spet zagovarjate enga pokvarjenga klera? Naključje al je jajo naroču?

 • tramal

  Ko pogledam karbo mislim da je kurba ,ko pa bolje pogledam pa vem da je buzarant.

  • Krtača 20

   Vse kar si naštel je še vedno bolje kot vaši cerkveni pedofili.

  • merim

   Verjetno si gledal levga na sliki

  • Franc Šink

   Prej peder.

 • Joško

  Kaj sploh omenjate Karbo? Kdo pa sploh še bere njegove članke? A Dnevnik bere še kdo drug, kot nekaj zapriseženih levakov? Karbo in razne druge karbe je treba enostavno ignorirati!

 • Ivan Friderik Novak

  Nobene sprevrženosti s strani Karbe ni.
  S strani Demokracije pa je.

  Kje tiči vzrok zamenjav duhovnikov? Finančno poslovanje župnij.
  V RKC se pri denarju začne in konča.

  • Soave

   Ne drži. Menjave na vsakih nekaj let so nekaj normalnega.
   Saj se duhovnik ne sme preveč navaditi na ene in iste ljudi. Že tako pride do skušnjav.

   • skakajoči marko

    Menjave se zgodijo približno na pet let, takrat je že očitno kateri otroci so fantje in dekleta “od fare”.

    • Soave

     Kje si se pa ti našel ?

     Daj, lepo odskakljaj od tule.

   • Ivan Friderik Novak

    Ne kvasi neumnosti.

    • Soave

     Izgleda , da ste zelo na tekočem.

     Napišite kaj več. Ne samo o nekih financah župnij. . . . .

 • Hribouc

  g. Štumfa je zelo škoda, da mu počnejo, kar mu!
  Vsekakor nam je, postriženim ovcam, jasni, da se ni začelo z premestitvami.
  Še bolj nam je jasno, da je Karba kurba in to sedem motorna! Kdo hudiča sploh še upošteva in bere ?
  ———————————-
  Če se bo g.Štumfu zgodilo, kar se mu ne sme, bomo razumeli, kasta iz Nadškofije!

 • Antonius

  Poznam diplomiranega teologa, dr. filozofskih znanosti, ki je Antešakom /dva milijona/ z Madagaskarja, napisal prvo knjigo v njihovem jeziku.
  Poznamo pa tudi dipl. teo. Karbo, ki pa po cajtnih piše v naročenem pljuvaškem stilu *karbo* pa bo.
  Če bi v stilu *karbo* pa bo, obdelal kakšnega dedca njegovih let, bi Karbo že takoj po objavi spravil k zobarju.
  Dejan Karba je pičkus, ki jih je najti samo med Kučanovimi.

  • mginko

   V živo dokazano, da obstoja podmladek stare murgelske udbomafije, ki pa o tej celotni udbomafiji mlajša in srednja generacija ne vesta nič (po Gabrovi komunistični šolski vzgoji).
   TISTI, KI SE NE SPOMINJAJO PRETEKLOSTI, SO OBSOJENI, DA JO ŠE ENKRAT DOŽIVIJO.
   (George Santayana – ameriški filozof, pisatelj in esejist, * 16. december 1863, Madrid, Španija, † 26. september 1952, Rim, Italija.)

 • montyamp

  Karba,Židan,Jevšek,Kućan , Slovenci bi brez teh defektov sigurno bolje živeli .
  Če bi prekmurci ostali pod Madžari , takšna sodrga sigurno ne bi delala škode državi .

 • Zvone Cernac

  Jao, ko se vodje pedofilov prepirajo o teh stvareh …

  • garfi

   Banditi kradete vse
   tudi tisto kar ni možno

 • joza joza13

  Bi si želel bolj svežrga datuma fotogtafijo od karbe.
  Će ga že kje na ulici srečam.., da bom pravega “pozdravil”.
  … župniki, škofi… me ne zanimajo, sigurno pa imajo svoje življenje, ja…
  Se pa znjimi strinjam, ko pravijo, da si nihče ne bo nič s seboj nesel.

  • marker

   Molkova ima na spletu tudi 30 let stare fotografije…

 • lokec

  Škofa je potrebno ubogat.

 • murgl

  Karba je strokovnjak za klerične zadeva. To je že večkrat dokazal.

 • Olga2345

  A ni Karba tisti, ki je razkrinkal kardinala Rodeta, da ima nezakonskega sina?

  • garfi

   jaz sem tisti
   ki je razkrinkal fake Olgo in pravega leWiČĆarja

  • Olga2345

   [email protected], 339 (!) Upvotes! Levičarski trol, ki nima časti in poguma, da bi govoril v svojem imenu , ampak podtika svoje sovraštvo drugim!

 • Domoljub

  Karaba je poln sovraštva s nasmeškom in privoščljivosti je pisal, da je otrok JJ. bolan in celo na policiji poizvedoval če je umrl.

 • garfi

  Frančišek je torej gLobaListični papež
  kućan je odlikoval sorosa, satanist soros pa financira rkc
  s čistkami odstranjujejo domoljubne duhovnike

  • Soave

   Veš garfi. . . . . . RKC financirajo tudi drugi, ne samo Soros.

   • garfi

    jaz nikoli več

    • Soave

     No, saj če ne želiš. . . . . . In imaš ta plus, da prav vse , kar imaš proti naši Cerkvi tudi poveš, napišeš.

     • garfi

      žal cerkev ni naša in to se vidi s tem satanističnim papežem

    • tarantela

     Dušica, za klerike prispevaš; iz državnega proračuna imajo namreč duhovniki penzijo. !!!

     • Tomzi

      Ti že veš.

 • Soave

  Duhovnik pri posvetitvi obljubi zvestobo svojemu škofu.Kamor ga pošlje, tja mora iti.

  Od nekdaj se menjajo v mesecu avgustu.
  Te prestavitve so velikokrat tudi čisto praktičenga pomena. Nekje potrebujejo dobrega gospodarja, nekje, kjer pa vera malo šepa, pa dobrega dušnega pastirja. Ljudje imamo različne sposobnosti

  Taka pretirana navezanost faranov in duhovnika ni nikoli dobra.
  In, kolkor jez vem, je g. Štumf preklical te premestitve, ker želi presojo od Cerkvenega sodišča.
  Še kaj, dragi moji neznalci spodaj ??

 • Domoljub

  NAŠI KOMUNAJZERJI BI ZGLEDA RADI VOLILI ŠE PAPEŽA NAMESTO KARDINALOV IN IMELI PRAVICO VETA.

 • Ana Job

  Karba rabi, da ga en nagarba.

 • Amerikanc

  Ali je karba že kaj denarja privarčeval ?

 • Osti jarej

  Odkar so v ZDA v 90. letih prejšnjega stoletja začeli obsežneje pisati o spolnih zlorabah v cerkvah, je potekala vrsta preiskav in procesov, objavljena so bila odmevna poročila na čelu s članki Boston Globa o zlorabah v bostonski nadškofiji. Tokratno, 884 strani dolgo poročilo o dogodkih v Pensilvaniji pa je morda najbolj poglobljeno in nazorno doslej, verjetno zato, ker je večinoma spisano na podlagi zaupnih arhivov škofij, ki so hranile tudi osebne pisne izpovedi duhovnikov. »Bila so že druga poročila o zlorabah otrok v Katoliški cerkvi. Toda nikoli tako obsežna,« piše v poročilu, ki ga je pripravila preiskovalna porota. »Duhovniki so posiljevali mlade dečke in deklice, božji možje, ki so bili zanje odgovorni, pa niso le stali križem rok, ampak so vse skupaj prikrili. Desetletja dolgo. Monsinjorji, pomožni škofi, škofi, nadškofi, kardinali – vse so večinoma zaščitili, nekateri so celo napredovali,« piše v poročilu.

  • Olga2345

   O komunistični zlorabi otrok in zločinih nič ne piše? Berite o otrocih s Petrička, o Teharjih….

 • Osti jarej

  Poročilo je zelo nazorno, ko opisuje različne načine posilstev in drugih zlorab. Eden od duhovnikov je denimo otrokom govoril, da je morala Marija po rojstvu polizati Jezusa, da je bil čist, s čimer jih je napeljal k oralnemu seksu. »Na ta način so otroke učili, da ta zloraba ni le normalna, ampak da je sveta,« je dejal generalni tožilec Pensilvanije Josh Shapiro. V eni od škofij je skupina duhovnikov ministrantu ukazala, da je gol poziral kot Jezus na križu in ga fotografirala. V škofiji Harrisburg je duhovnik zlorabil pet sester iz iste družine in zbiral njihove vzorce urina, sramnih dlak in menstrualne krvi. Nek drug je posilil sedemletno punčko, ki je bila v bolnišnici po operaciji mandljev. Duhovnik, ki je že bil obtožen zlorab, je dobil priporočilo cerkve za delo v Disney Worldu. Ko je nek duhovnik posilil dekle in je zanosila, se je dogovoril za splav. Pristojni škof je potem v pismu zapisal: »To je zelo težko obdobje v vašem življenju, razumem, kako pretreseni ste. Tudi sam z vami delim žalost.« Toda pismo ni bilo za dekle, ampak je bilo naslovljeno na posiljevalca, piše v poročilu. Njegovi avtorji so se verjetno sami zavedali nazornosti primerov, ki jih opisujejo. Na sam začetek poročila so tako zapisali: »Mi, člani velike porote, menimo, da to morate slišati.«

  • Duhec

   Grozljivo.

  • Olga2345

   Berite o Josipu Brozu…jozu mafijozu….

 • Osti jarej

  V poročilu so identificirali približno tisoč žrtev, vseh pa je bilo verjetno na tisoče, je dejal Shapiro. Poročilo zajema območje šestih oz. osmih škofij v Pensilvaniji, ki vse skupaj tvorijo Filadelfijsko nadškofijo. Zvezna država Pensilvanija je po številu katolikov šesta največja v ZDA, vsak četrti prebivalec je katolik.

  V poročilu je poimensko naveden 301 duhovnik. Imena nekaterih so sicer ob objavi prečrtali, ker so v postopkih in bi takšna objava nanje lahko vplivala. Kot so ugotovili, je velika večina primerov zastarala ali pa so duhovniki mrtvi. Ugotovili so, da le dva od vseh lahko kazensko preganjajo.

  »Poročilo znova ponazarja bolečino žrtev spolnih zlorab posameznih članov naše duhovščine in tistih, ki so jih ščitili ter tako omogočali, da se je zlo vleklo leta ali celo desetletja. Kot organ škofov nas je sram in se opravičujemo za grehe in slabosti katoliških duhovnikov in katoliških škofov,« se je na objavo poročila odzval predsednik ameriške škofovske konference Daniel DiNardo.

  https://www.dnevnik.si/1042836375/svet/v-pensilvaniji-razkrili-300-duhovnikov-ki-naj-bi-zlorabljali-otroke

  • Olga2345

   Berite o komunističnih zlorabah, zlocinih, posilstvih…

  • Soave

   Hm. . . . . . sem že enkrat napisala otem, da dvomim v tako število. Tudi pravzaprav me ni zanimalo, ko sem prebrala nekaj primerov o pri nas znanih ljudeh ( slikarka Plestenjak,) Kaj vse je za ljudi pedofilija ?

   Pa po tolikih letih. Spominja me na te zadnje afere o spolnem nadlegovanju.

   Zato samo upam, da bo Cerkev dokazljive primere kaznovala.

   • Osti jarej

    ..tudi sama dvomim v tako število….a zakaj….zato,ker je mnogo,mnogo večje….jp…ampak to je prišlo na dan…..pa še bo

    • Soave

     Ja, marsikaj ti verjamem. Svet je pokvarjen in pokvarjeni so tudi duhovniki.

     Vendar izhajam iz svojih izkušenj.Sem od malega verna, oz. blizu cerkvi in s tem tudi duhovnikom. Tudi moj zadnji šef v moji službi je bil duhovnik.
     Fantje so do birme hodili k verouku. Ko so se odločili, da imajo dovolj, sva se z mojo polovičko strinjala.

     Nikoli. . . . .ampak res nikoli nisem jaz, ali pa kdo iz moje družine z njihove strani doživela kaj neprimernega. Vedno je ostala distanca, ki je potrebna med duhovnikom in vernikom. Tikanje sploh ne pride v poštev. Smo se pa z našo mularijo vedno veliko pogovarjali o problemih v tej smeri in bi mi – sem prepričana – povedali. Moja vnuka ne hodita v cerkev. Pa vseeno veliko vesta. Pravo vedenje človeka lahko marsičesa obvaruje.

     Veš, mislim, da je tudi odnos nas, vernikov kriv za marsikateri nesporazum.
     In . . . . . laži !! Sprenevedanja! Okoriščanja !

     V eni čudni ” moderni ” dobi smo sedaj. . Kjer so vse packarije dovoljene in, kjer je naenkrat lahko tudi čisto nedolžen dotik, packarija, nadlegovanje.
     Po potrebi.

  • Tomzi

   Ali si preverila vse to kar piše, ali slepo verjameš, da je vse res? Obstajajo namreč novinarji in “novinarji”.

 • Duhec

  RKC je zarad pedofilije izgubila svoje poslanstvo, kompas.

  • garfi

   pajade Satanist
   vaš papež in vaši pedofili
   in kar naenkrat so vsi samo v rkc
   povezava med pedri in pedofili je tudi vaša mavrica

  • pupa

   Potolaži se še malo, da sprejme slovenski parlament zakon, ki bo glede seksa z otroci, živalmi ter trupli usklajen s potrebami muslimanov, ki se naseljujejo po Evropi in Sloveniji.

   • Duhec

    Obsojam pedofilijo kogarkoli, kjerkoli. Zakoni gor al pa dol, ne igra vloge.

    • pupa

     Edino titeja globoko spoštuješ. čeprav je bil pedofil saj je natepaval trinajstletno deklico.

    • pupa

     Jaz tudi obsojam povojne poboje vseh nedolžnih ljudi zlasti otrok, pa vendar v Sloveniji za ta ZLA dejanja ni bil nihče obsojen niti posmrtno.

  • domovina mili dom

   Čemu potem komunisti vabijo pedofile v Slovenijo. Halo…

 • domovina mili dom

  Šef udbomafije, s pomočjo bande571, taktično preusmerja pozornost od problemov in spletk trenutne tragi- komične drame srpentinškove “vlade”.

  • tohuvabohu

   Kača (serpens) je simbol medicine, zato bo LMŠ upravičeno dal ministra za zdravljenje.

 • tarantela

  A kaj spremljate, kaj se dogaja Trumpu?

  • Tomzi

   A je na drevesu kaj novega?

  • bednick

   Kaj se dogaja, napiš?!
   Trenutno gledam na Radio Kranj osmrtnice.

   • tohuvabohu

    Zraven pa poslušaš Kmečki glas, domnevam.

    • bednick

     Sorči, tle si se zajeb..
     Radio Kranj ima internetno stran z osmrtnicami.
     Te me skoz bolj zanimajo, ker sem str in Kranjčan.
     Kadar sem depresiven, grem na osmrtnice, potem pa pogledam še trgovine s štriki.
     Če so kej znižani, da ne bi kaj mislu.
     Sem Gorenc.
     Ti si pa vosu!

     • tohuvabohu

      Uf, to je pa koristna povezava, hvala. Po Gorenjskem imam žlahte kot pes bolh.

  • Olga2345

   Dela red na veliko žalost levakov!

  • garfi

   dogajate
   rušenje

 • bednick

  Škofi naj bi bili ena sama življenska modrost.
  Pa poglejte na fotografiji zgoraj , prvega z leve.
  Debu k prašič.

  • dr Janez Sveti

   Daj objavi svojo sliko, da te primerjamo.
   DR Janez SVeti estet

   • bednick

    Jest sem tud debu, sam sem neumen.

 • Osti jarej

  ….me zanima,če oni v kikli, intimno, verjame v boga….

 • dr Janez Sveti

  Sem slišal, da gre Joiže iz Gorenja v pokoj in da ga bo nasledil Salihi Jusuf.
  DR Janez SVeti resnicopis

 • Olga2345

  Zgleda da bi komunisti radi Kučana ustoličili!

  • xtc

   Jep!
   Milan Kučan Papewž-Satanistov.

 • Volkhv

  Pravoslavno krščanstvo me vedno bolj vabi k sebi. Pravoslavne ruske pesmi so kot balzam za mojo dušo in srce. Tu v Pomurju mislim, da ni niti 1 pravoslavne cerkve. Bi pa bil vesel, da bi se vključil v njihove krščanske vrste… Tudi meditacijo pozna pravoslavje. Molitev se imenuje Jezusova molitev. Meditacija je postala tabuizirana v katolištvu, luteranstvu… V bistvu je molitev ena navadna meditacija…

  https://www.youtube.com/watch?v=C7-VLJxLEV4&t=332s

 • samotoje

  Kar napiše “novinar” Karba, je vse za v rubriko Malo za hec.