Bulčeva: Denarja je dovolj, primanjkuje zanimivih projektov

Violeta Bulc in Borut Pahor (foto: epa).

Borut Pahor je v današnjem nagovoru udeležencem 20. posveta slovenske diplomacije izpostavil, da EU potrebuje bolj izdelano vizijo, kot jo ima danes, če želi preživeti in se krepiti. Prepričan je, da je potreben nov poskus oblikovanja evropske ustave. Violeta Bulc pa je med drugim izpostavila, da je “Evropa lačna investicij”.

“Begunska kriza je razkrila, da v sedanji pravni in politični arhitekturi odnosov in odgovornosti tako verjetno ne bo šlo naprej na dolgi rok,” je dejal predsednik republike Borut Pahor in dodal, da EU v razmerah, ko glede begunske krize in drugih vprašanj potrebuje praktične korake in hitre odločitve, potrebuje tudi dolgoročno vizijo.

Pahor: Begunska kriza je velik preizkus za Evropo
Pahor je prepričan, da je begunska kriza prej ilustracija kot vzrok kriz, ki smo jim priča v EU. “Če bi mi imeli politike in institucije, ki bi bile adekvatne takim izzivom, bi begunsko vprašanje reševali uspešneje tako iz humanitarnega kot varnostnega vidika,” je ocenil Pahor in dodal, da je sedaj potrebno še enkrat poskusiti oblikovati evropsko vizijo in predlog ustave ter v državah članicah izvesti referendume za njeno uveljavitev.

Hkrati si je po njegovem mnenju treba prizadevati za oblikovanje skupne evropske politike glede begunske problematike. Če bi to spodletelo, bi bile posledice za celotno identiteto EU lahko zelo velike. Zato begunsko krizo ocenjuje kot velik preizkus za Evropo.

Pahor meni, da Slovenija ni v nevarnosti
“Nimamo velikih odprtih političnih vprašanj z nikomer, kar bi nas postavljalo v nevaren ali delikaten položaj,” je spomnil in dodal, da nam to odpira možnosti, da stkemo nova prijateljstva in obudimo stara. Zavzel se je tudi za urejene odnose s Hrvaško. “Dokler arbitražno sodišče dela, Slovenija nima druge strategije od te, da razvija dobro, vsestransko sodelovanje s Hrvaško,” je poudaril.

Bulčeva: K projektom je potrebno privabiti tudi zasebne vlagatelje
Potrebe po investicijah v prometno infrastrukturo v Evropi so velike in k projektom je treba privabiti tudi zasebne vlagatelje, je danes v Ljubljani dejala evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

“Evropa je lačna investicij, zato smo pripravljeni veliko sodelovati, se angažirati in pomagati, da se investicijska miselnost prebudi in da denar začne krožiti,” je na drugem informativnem dnevu o razpisu evropskega instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) dejala Bulčeva.

Denarja je dovolj, primanjkuje zanimivih projektov
Po njenih besedah je namreč likvidnost institucionalnih zasebnih vlagateljev trenutno zelo velika – po ocenah imajo med 6000 in 7000 milijard evrov –, vendar denar zaradi pomanjkanja zanimivih projektov za sofinanciranje ne kroži. “Zato je pomembno, da se pripravi kakovostne projekte, ki bodo sposobni zagotavljati tudi denarni tok,” je opozorila.

Da bi v EU vzpostavili ustrezno infrastrukturo, ki bi zagotavljala povezljivost in sledila ambicijam, bi bilo po oceni Evropske komisije potrebnih za 500 milijard evrov investicij. Pri prometu – za transevropsko prometno mrežo TEN-T – je trenutno na voljo 26 milijard evrov.

Lani na razpisu potrjenih vseh 13 prijavljenih projektov iz Slovenije
Za razvoj infrastrukture so na voljo nepovratna sredstva mehanizma CEF, v okviru katerega se bo 16. februarja zaključil drugi razpis, na voljo pa bo 7,6 milijarde evrov. Na razpisu, ki je bil izpeljan lani, je bilo od 700 prijavljenih izbranih 276 projektov, ki so pridobili 13,1 milijarde evrov. Iz Slovenije je bilo potrjenih vseh 13 prijavljenih projektov – med njimi tudi študija za drugo cev predora Karavanke. Komisarka je ocenila, da so projekti kakovostno pripravljeni. Potrebno bo le bolj razdelati finančno konstrukcijo, je pripomnila.

N. K., STA