Čakata na denar: Pahorju in Šarcu po več kot 40 tisoč evrov povračila!

Foto: STA

Za kampanjo je predsedniški kandidat Andrej Šiško porabil 3.214 evrov. To je zapisano v poročilu o stroških volilne kampanje, ki ga je ta teden objavila Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Šiško je o poslovanju poročal prvi med vsemi predsedniškimi kandidati. Ker je Šiška volila manj kot desetina glasujočih, se mu finančno ne bo poznalo: povračilo stroškov kampanje mu ne pripada. Bosta pa zajetne vsote, po več kot 40.000 evrov, dobila Borut Pahor in Marjan Šarec, a šele, ko spišeta poročila, ki jih mora pregledati računsko sodišče. Ali je to veliko, je sicer relativno.

Več božičnega povišanja na letni ravni sta, denimo, dobili šefica in članica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidija Glavina in Nada Drobne Popovič. S tri tisoč evrov težko kampanjo je Šiško prepričal 16.636 volivcev ali 2,21 odstotka glasujočih in se uvrstil na peto mesto. Prehitel je župana Kopra Borisa Popoviča in ministrico Majo Makovec Brenčič (SMC). Po hitrosti poročanja pa Boruta Pahorja in Marjana Šarca, a razlog za to je objektiven: omenjena sta se pomerila še v drugem krogu, ki je bil tri tedne pozneje.

Dušan Kumer, ki je vodil štab Boruta Pahorja, in Brane Kralj, ki je posle organiziral za Marjana Šarca, sta mi zadnje dni povedala, da bosta poročili o ceni kampanj pripravila in v objavo poslala takoj po novem letu. Januarja. Kumer je napovedal, da bodo stroški Pahorjeve kampanje nižji od 45.000 evrov. To pomeni, da so bili zelo varčni in da bo tudi tokrat, kot že pred petimi leti, Pahor od države dobil povrnjene čisto vse stroške kampanje. Lahko bi dobil celo več. Dobi lahko največ 45.397 evrov, če je z oglasi in plakati porabil toliko. A po Kumrovi oceni bodo stroški nekaj nižji. Država povrne le, kar je bilo porabljeno za uradno volilno kampanjo.

Vsak glas šteje … 12 centov
Ker je bil Pahor zadnja leta že predsednik, pa tudi sicer je javno znan, velike kampanje ni potreboval in je bilo varčevanje pri oglasnih stroških zato kar logično. Po zakonu vsem kandidatom, ki jih je volila več kot desetina volivcev, za vsak glas, ki so ga prejeli, pripada 12 centov delnega povračila stroškov. Več kot desetina volivcev je volila tri kandidate. To pomeni, da bosta Borut Pahor in Marjan Šarec dobila vsak čez 40.000 evrov po številu glasov, ki sta jih zbrala v drugem krogu, ki je bil tri tedne pozneje: 12. novembra, razkriva Peter Jančič. Povračila bodo kandidati dobili, ko bo njihova poročila in poslovanje pregledalo računsko sodišče. Po številu glasov jim pripada največ:

Vir: spletnicasopis.eu

Skoraj v celoti bo stroške kampanje, podobno kot Pahor, ki je kandidiral formalno nestrankarsko, dobil povrnjene štab Marjana Šarca, za katerim je stranka Lista Marjana Šarca. Tej bo ta denar za kampanjo za lokalne volitve konec leta zanesljivo prav prišel. Če bodo pohiteli s poročanjem, je mogoče, da povrnitev stroškov predsedniške kampanje dobijo še pravočasno za plačilo kampanje za parlamentarne volitve, na katere tudi nameravajo. 40.000 evrov je dober začetek.

Šarec več kot Pahor, a krepko manj kot Türk 
Kot je povedal Brane Kralj, te dni urejajo plačila zadnjih računov. Po tem po mogoče zapreti poseben volilni račun in pripraviti poročilo. Kralj je povedal, da bo skupaj stroškov kampanje več kot 50.000 evrov.

V primerjavi s ceno kampanje Danila Türka pred desetletjem, ko je Türk v drugem krogu premagal Lojzeta Peterleta, je bil Šarčev vložek celo pravi drobiž. Türk je porabil desetkrat več denarja. Šarec pa, vsaj po teh še neuradnih ocenah, približno toliko kot Pahor na prejšnjih volitvah, na katerih je premagal takrat že pet let predsednika republike Türka, ki je imel trikrat večji proračun.

Vsote za kampanje zadnjih treh predsedniških volitev kandidatov v drugem krogu so bile takšne:

Vir: spletnicasopis.eu

Peter Jančič / spletnicasopis.eu