Carlova prepričana, da so se razmere med Rusijo in Ukrajino zaostrile le zaradi nje

Foto: Facebook

Premier Janez Janša je v torek obsodil rusko priznanje neodvisnosti ukrajinskih separatističnih regij. Slovenska vlada je v ponedeljek na dopisni seji Ukrajini namenila materialno pomoč, obrambni minister Matej Tonin pa je napovedal tudi pomoč v orožju. Premier bo danes obiskal Ukrajino – skorajšnji obisk v Kijevu je napovedal po pogovoru z ukrajinskim premierjem sredi meseca. A nekateri pač mislijo, da se vse vrti okoli njih, med njimi je brez dvoma novinarka Eugenija Carl. Ta namreč meni, da se premier boji prikazati na sodišču in gre tako “raje na rusko fronto”, kot da bi se soočil z njo in novinarsko kolegico Mojco Šetinc Pašek.

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj na delovnem pogovoru sestal s predstojniki pristojnih institucij, s katerimi so ocenili zunanjepolitična, varnostna in kibernetska tveganja za Slovenijo v luči agresivnih potez Rusije do Ukrajine. Delovni pogovor je potekal pred jutrišnjim izrednim zasedanjem Evropskega sveta, ki je bil sklican tudi na slovensko pobudo, in pred obiskom predsednika vlade v Ukrajini. Premier bo namreč v četrtek in petek obiskal Ukrajino, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade. V okviru delovnega obiska se bo srečal s premierjem Denisom Šmigalom in predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Janša je skorajšnji obisk v Kijevu napovedal po pogovoru z ukrajinskim premierjem sredi meseca. Razmere v Ukrajini so sicer zelo napete, zlasti po tem, ko je Rusija v ponedeljek priznala samostojnost samooklicanih republik Doneck in Lugansk na vzhodu države. Vrstijo se tudi svarila pred obsežnejšim ruskim napadom na Ukrajino.

“Priznajte, preroški moj post pred dvema tednoma. Fajn si je tole zrihtal. Raje na rusko fronto, kot da bi se jutri in pojutrišnjem soočil z nama z Mojca Šetinc Pašek na sodišču. Če že ne moreš biti Slovenka leta, ostane še vsaj miss sveta za “world peace”, “la pace nel mondo”, je na Facebooku zapisala novinarka Eugenija Carl. Carlova je že 14. februarja napovedala: “Ni vrag, da ga Ukrajina ne bi rabila glih 25. in 26. februarja.” Jutri bi namreč morala potekati nadaljevanje sodne razprave v zasebni tožbi novinark RTV Slovenija Carlove in Mojce Šetinc Pašek zaradi domnevne razžalitve. Prejšnjič so razpravo prestavili, ker je bil premier pozitiven na koronavirus – kar se je Carlovi zdel le priročen izgovor Janše, da se izogne naroku. Jutri bo predsednik vlade odšel na obisk v Ukrajino in Carlova je očitno prepričana, da se je tako odločil zgolj zaradi nje oziroma zato, da se izogne sodišču.

Carlova pa je na Facebooku tudi objavila “zahvalo” premierju s strani uredništva revije Jana – videti je, da uredništvu ni prav nič odveč politično opredeljevanje, pismo je namreč odraz njihov izbire Slovenke leta. Poudarili so sicer, da je za Slovenko leta glasovalo 55.560 bralcev, a več kot očitno je, kateri politični opciji potemtakem pripadajo ti bralci, če so izbrali Niko Kovač. “Seveda ne pozabljamo na znamenito prerokbo Arjana Pregla: Kaj bo 24. aprila? 8. marec. Vendar upamo, da nas boste tudi v opoziciji še naprej podpirali. Dragi Janez, še enkrat hvala. Brez vas bi bilo vse drugače,” so premierju v uredništvu Jane še napovedali poraz na volitvah. Res, nadvse profesionalen medij – a kaj drugega od Odlazkovih medijev tako ali tako ne moremo pričakovati.

Foto: zajem zaslona

Odlazek bo jutri spet na zatožni klopi
Sredi februarja se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani nadaljevalo sojenje Ivu Guliću ter Martinu in Gašperju Odlazku. Tožilstvo jim očita mešetarjenje z denarjem podjetja Set, ki je zdaj sicer v stečaju, je bilo pa del imperija Martina Odlazka. Grozi jim do pet let zapora, vsi trije obtoženi krivdo zanikajo. Martin in Gašper Odlazek sta sodni senat zaprosila, da se jim v prihodnje ne bi bilo treba udeleževati obravnav na sodišču. Gulić je prejšnjič poudaril, da je pred časom sicer priznal krivdo, vendar le zato, da bi se postopek odvil hitreje. Ker pa je tožilstvo osnovne obtožbe nadgradilo, se je odločil, da priznanje prekliče in se poda v sodni boj. Danes se sojenje nadaljuje, a po vsej verjetnosti brez prisotnosti obeh Odlazkov.

Sara Kovač