fbpx

Črnčec o migrantih: Gre za načrt spodkopavanja vrednot in tradicije Evrope

Foto: epa

Kaj se bo zgodilo, če Avstrija in Nemčija zapreta meje? Bo na slovenski meji dnevno 30 tisoč novih migrantov? Kako bo Slovenija reagirala? In kaj vse skupaj pomeni za razmere v naši državi?

»V kolikor bosta Nemčija in Avstrija zaprli mejo za tranzit migrantov, mora Slovenija temu nemudoma slediti. Sicer bo pri nas obtičalo na tisoče oziroma na deset tisoče migrantov. To bi bilo z vidika varnosti, družbenega in ekonomskega položaja Slovenije popolnoma nesprejemljivo,« je povedal strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec.

dr. Damir Črnčec, foto: STA

Dr. Damir Črnčec (foto: STA)

Dodal je: »Množični naval na slovenske meje bo velik zalogaj za policijo in vojsko, ki lahko v skladu z zakonom podpira policijo pri izvajanju njenih nalog, tudi v povezavi s širšim varovanjem meja.«

»Že dlje časa je več kot jasno, da je Evropa, in z njo tudi Slovenija kot tranzitna država, žrtev sistematičnega pošiljanja migrantov z Bližnjega vzhoda. Gre za načrt spodkopavanja vrednot in tradicij Evrope, kot jo danes poznamo. Skrajni čas je, da Evropa to spregleda in začne ustrezno ukrepati,« je zaključil.

Kupčija Merklove in Erdogana: 3 milijarde za manj beguncev
EU in Turčija sta v četrtek sklenili akcijski načrt za ukrepanje v begunski krizi. Ta naj bi predvideval 3 milijarde evrov pomoči Turčiji in pospešen proces vizumske liberalizacije v zameno za pomoč pri zajezitvi toka beguncev oziroma migrantov v EU. Pospešil naj bi se tudi proces pridruževanja Turčije EU.

Gre torej za kompenzacijo, da Turki beguncev ne bi več pošiljali naprej. A zgodba ima dve plati, saj so prav Turki tisti, ki močno vplivajo na razvoj krize. Je pa zanimiv razplet zgodbe, da je Merklova najprej v Nemčijo povabila vse begunce, sedaj, ko se stanje zaostruje, pa bi se z Erdoganom rada dogovorila za skupno rešitev. Problem nastane, ker gre za istega Erdogana, ki govori, kako je potrebno uničiti Evropo kot krščansko trdnjavo, pa tudi osebo, ki so ji v preteklosti očitali, da podpira ISIS v Siriji in Iraku. Kaj se pravzaprav dogaja? Ali gre zgolj za reševanje Nemčije po izjavi Merklove, da so vsi begunci v Nemčiji dobrodošli, ali pa EU resnično vidi rešitev v tem dogovoru?

J. F.