fbpx

Če je Mladina razhudila Madžare, zdaj jezo nad “lažnivim pisanjem” Igorja Mekine v zadevi nakupa rosomahov na Portalu Plus stresa še poljsko veleposlaništvo

Igor Mekina je brat Boruta Mekine, novinarja tednika Mladine, zaradi čigar naslovnice je pri slovenskem zunanjem ministrstvu pred tedni protestirala madžarska veleposlanica. Foto: Arhiv.

Prejšnji teden je Portal Plus objavil članek avtorja Igorja Mekine z naslovom Cerarjevi propadli orožarski posli: oderuške cene, oklepniki brez servisa in minometov, v katerem se je obregnil ob poljsko ponudbo oklepnega vozila Rosomah, ki jo je znova ocenil kritično. Ker so na Poljskem prepričani, da je njegov prispevek vseboval več neupravičenih očitkov in neresničnih dejstev, so se odločili prek Veleposlaništva Republike Poljske medijem posredovati svojo plat zgodbe.

Poljake je najbolj zmotil odlomek v prispevku, kjer Igor Mekina piše, “da je iz anonimk, ki so pricurljale iz vojske, jasno, da so se v vrhu vojske že odločili za nabavo oklepnikov pri poljskem podjetju Rosomah (ali pa na Hrvaškem), ki jih izdeluje na podlagi licence finske Patrije. Delegacije ministrstva za obrambo so si celo že ogledovale proizvodnjo patrij”. Mekina je navajal neimenovane vire, da gre v ozadju za korupcijo in opozoril, da so državni organi od lastnika strani Dejana Steinbucha zahtevali umik objavljenega dokumenta zveze Nato, ki je bil razkrit že v okviru OZN. Na Portalu Plus so tudi zapisali, da se je v obrambo rosomahov oglasil celo poljski veleposlanik v Sloveniji.

“Znano je, da so v Izraelu pripravljeni dobro stimulirati orožarske posle, Generalštab Slovenske vojske pa je nenadoma prišel na idejo, da po prvem nakupu okoli 80 raket Spike že vnaprej izbrane patrije potrebujejo še 500 teh istih raket za raketno protioklepno zaščito. Šlo je za korupcijo. Druge razlage ni, je ocenil naš vir,” so zapisali na Portalu Plus.

Poljski veleposlanik je ogorčen nad pisanjem Igorja Mekine. (Foto: STA)

Zakaj Mekina domnevne korupcije ni naznanil, če bi imel kakršne koli dokaze?
Zdaj na poljskem veleposlaništvu menijo, da bi moral Igor Mekina, če res razpolaga z dokazi, da je bila poljska ponudba obremenjena s poskusom korupcije, to nemudoma naznaniti tožilstvu ter — v imenu transparentnosti  — objaviti, na čem temelji njegova obtožba. V nasprotnem primeru trditve o korupciji pri preučevanju Rosomahove ponudbe niso nič več kot zgolj podtikanja, so prepričani.

“In prosim, ne poskušajte me prepričevati, da se vsebine, povezane s korupcijo, nanašajo na Izrael, kajti po logičnem vzročno-posledično branju v nadaljevanju je končni vtis, ki ga lahko ima povprečni bralec, čisto drugačen. Kategorično nasprotujem temu, da se me kot veleposlanika izpostavlja v kontekstu korupcije, in to z očitnim namigovanjem, da sem lahko njen zagovornik,” je v protestnem pismu, naslovljenem na slovenske medije, zapisal poljski veleposlanik Pawel Czerwinski.

Naj spomnimo. Namige na temo vpletenosti Poljske v korupcijsko delovanje je omenjeni novinar Mekina omenjal že septembra leta 2017, ko prav tako po mnenju veleposlanika ni predstavil ničesar razen namigov in predpostavk. “Ne poglabljam se v motive gospoda Igorja Mekine. Mogoče pa ni naključje, da se ob omalovaževanju Rosomaha pojavlja precej neprikrita promocija Pandurja Il? Vsekakor mi ne pade na pamet, da bi v zvezi s tem javno izražal kakršne koli sklepe ali domneve. Potemtakem morda lahko pričakujem, da se jih vzdrži tudi avtor. Razen če ima — ponavljam — resnično prepričljive dokaze in jih je pripravljen predstaviti,” je še zapisal Czerwinski.

T. F.