fbpx

“Če nimamo domovine, nimamo temelja naše identitete”

Foto: Nova24tv

V občini Grosuplje so v torek, 21. junija 2016, potekale kar tri slovesnosti. Dve sta bili namenjeni počastitvam lip kot simbolov slovenstva in odkritjem obeležij, sledila pa je še velika občinska proslava ob 25-letnici slovenske državnosti.

Občani in občanke občine Grosuplje so se najprej zbrali na Adamičevi ploščadi, kjer je potekala prireditev ob odkritju obeležja pri lipi. Posebna lipa, ki je dobila svoje obeležje, je bila posajena 25. junija 1991, ko smo Slovenci končno dobili svojo državo.

“Dobili smo samostojno Slovenijo, neodvisno in svobodno”
Za kulturni program pred lipo na Adamičevi ploščadi so poskrbeli pevci Moškega pevskega zbora Šmarje-Sap in člani komorne zasedbe Glasbene šole Grosuplje. Nekaj besed v počastitev osamosvojitvene lipe pa je povedal občinski svetnik občine Grosuplje Matjaž Trontelj.

“Smo na mestu, kjer smo pred 25 leti posadili to lipo. Dobili smo svojo samostojno Slovenijo, neodvisno, svobodno. Tudi v našem okolju, tukaj v naši občini Grosuplje, je Demos uspel združiti in povezati vse politične sile, gibanja in društva, da smo tudi na lokalni ravni sprejeli to našo lepo domovino kot dar. Zato je sedaj tisti čas, ko je potrebno obuditi tisto idejo Demosa, ko smo lahko presegli tudi marsikatere različne poglede in mnenja. Ampak presegli smo jih in dosegli smo to, da smo stopili skupaj. Resnična domovina je samo ena in je naša. Poskrbimo, da jo bomo zapustili našim rodovom v najlepšem stanju, kjer bodo lahko novi rodovi imeli upanje, da ne bodo odhajali v tujino, ampak bodo pri nas ustvarili vse tisto, kar znajo,” je dejal Trontelj.

Obeležje sta slovesno odkrila župan občine Grosuplje, dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar. Zbrani so se nato odpravili do Kulturnega doma Grosuplje, pred katerim je prav tako potekalo odkritje obeležja.

“Pred 25 leti smo dobili svojo državo”
Tudi pred Kulturnim domom Grosuplje je potekalo odkritje obeležja ob lipi, ki je bila posajena ob 20. obletnici naše države. Slavnostni govorec je bil direktor občinske uprave občine Grosuplje, mag. Dušan Hočevar.

“To lipo za mano pa sta posadila poslanec, gospod Janez Janša, ki je bil vsakokrat v demokratičnih volitvah doslej izvoljen v našem okraju v Državni zbor, in pa župan, dr. Peter Verlič. Prav se mi zdi, da jo danes obeležimo, da bo tudi ostalim, ki bodo tukaj mimo hodili, v spomin in opomin, da smo pred 25 leti dobili svojo državo. Dovolite mi, da vam iskreno čestitam ob občinskem in državnem prazniku in vam želim lep preostanek dneva,” je svoj govor zaključil Hočevar.

Odkritja obeležja ob lipi, posajeni ob 20. rojstnem dnevu naše države, so se udeležili tudi brigadni general Anton Krkovič, poslanec SDS Andrej Šircelj, generalni sekretar združenja VSO Božo Predalič in predsednik SDS Janez Janša, ki je skupaj z županom, dr. Petrom Verličem obeležje tudi slovesno odkril. Zbrani so nato odšli v Kulturni dom Grosuplje, kjer je potekala proslava ob dnevu državnosti.

“Hvala, da ste dobro zalivali osamosvojitvena drevesa”
Proslava ob dnevu državnosti se je slovesno začela s slovensko himno v izvedbi baritonista Marcosa Finka in evropsko himno v izvedbi komorne zasedbe Glasbene šole Grosuplje. Prvi je zbrane pozdravil Janez Janša, ki je dejal, da so lipo, posajeno 25. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani, neslavno prestavili v park ob Državnem zboru, kjer njeni listi že rumenijo. To simbolično predstavlja napake, ki smo jih v zadnjih 25 letih naredili pri vodenju naše države.

“Ampak tukaj v Grosupljem je drugače. Te besede izkoriščam za zahvalo, da ste dobro zalivali osamosvojitvena drevesa. V pravem in v prenesenem, simbolnem pomenu. In da sad slovenske osamosvojitve, simboli slovenske osamosvojitve v Grosupljem živijo svoje mlado, zeleno življenje,” je povedal Janša.

Po nagovoru Janše je nastopil čas za osrednjega slavnostnega govornika na prireditvi. Na govorniški oder je stopil brigadni general in veteran vojne za Slovenijo Anton Krkovič. Spregovoril je o času osamosvajanja in o nuji prepoznanja namenov Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

“Prepoznano je bilo, da je razorožitev v bistvu res razorožitev. Danes tisti, ki so bíli vojno skupaj z nami, trdijo, da je ni bilo. V razorožitvi smo, kar se mi zdi zelo pomembno, prepoznali prvi korak agresije. Jugoslovanska armada je z razorožitvijo že napadla Slovenijo,” meni Krkovič.

Krkovič je spregovoril tudi o sedanjosti in o tem, kako je pomembno, da se spopademo z demoni preteklosti in iz Slovenije ustvarimo moderno evropsko državo, kjer bodo mladi ostajali in ne bežali v tujino.

“Apeliram, da se potrudimo in da čim prej eliminiramo tiste silnice, ki nam ne pustijo naprej. Verjamem, da se bo to kmalu zgodilo in da bodo mladi še kako radi ostali v Sloveniji. Tudi sedaj, ko bežijo, sem prepričan, da ne bežijo na Balkan, ne bežijo k Putinu v Rusijo, ampak odhajajo v normalne evropske države. Mladi, prosim vas, ne moledujte, ampak zahtevajte in sodelujte pri tem, da se vzpostavijo tudi v tej državi normalne evropske razmere. In videli boste, prepričan sem, da bo še moja generacija doživela spremembe. In videli bomo, da je v Sloveniji še kako lepo živeti,” je svoj nagovor zaključil Krkovič.

“Če nimamo domovine, nimamo temelja naše identitete”
Pred zbrane je v dvorani Kulturnega doma Grosuplje stopil tudi župan Občine Grosuplje, dr. Peter Verlič, ki je vse povabil, da ponosno praznujemo 25 let obstoja naše mlade domovine.

“Slovenija in naša občina praznujeta rojstni dan. Praznujmo ga z zanosom, ponosno, veselo, radostno, domoljubno. Kajti zavedati se moramo, da če nimamo domovine, nimamo temelja naše identitete. In če nimamo naše identitete, lahko kaj kmalu izgubimo naše vrednostno središče. Kaj hitro lahko pozabimo na jezik, kaj hitro se lahko naša kultura izgubi v poplavi drugih večjih narodov. In kaj hitro bi se lahko zgodilo tisto, česar si nista želela oba velika moža, ki sta se dotaknila naše zgodovine in tudi naše občine, Primož Trubar in dr. France Prešeren,” je dejal Verlič.

Sledila je podelitev občinskih priznanj Občine Grosuplje najbolj zaslužnim občasnom. Najvišje priznanje, tj. priznanje Občine Grosuplje z zlatim znakom Občine Grosuplje, je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Zagradec.

Skozi celotno prireditev je potekal pester kulturni program, na katerem so poleg baritonista Marcosa Finka in komorne zasedbe Glasbene šole Grosuplje sodelovali tudi Moški pevski zbor Šmarje sap, Društvo Sožitje Grosuplje, Vrtec Jurček in učenka Osnovne šole Brinje Grosuplje Lara Žgajnar.

Po prireditvi so se zbrani zadržali še pred kulturnim domom, druženje občanov in občank pa je ob dobri hrani in vinu popestril še Moški pevski zbor Šmarje-Sap.

A. R.