fbpx

Cenilec Anton Brodnjak nehote priznal, da sodeluje v montiranem procesu zoper Janeza Janšo

“Drži, da smo to naredili, ampak tudi, če bi ocenili parcele kot stavbne, bi jih ocenili enako!” je na vprašanje, zakaj je nekdanje posestvo Janeza Janše v Trenti ocenil, kot bi v celoti šlo za kmetijsko zemljišče, čeprav so vmes tri stavbna zemljišča, odgovoril Anton Brodnjak.

Sodni cenilec Anton Brodnjak, ki je poznavalcem znan kot cenilec gradbenega barona Ivana Zidarja, je v petek na sodišču, ko so se začela zaslišanja izvedencev v sodni preiskavi zaradi domnevno sporne prodaje zemljišča Janeza Janše v Trenti, ob pripombi odvetnika, da je nekdanje Janševo posestvo v Trenti ocenil, kot bi v celoti šlo za kmetijsko zemljišče (en evro za kvadratni meter), čeprav so vmes tri stavbna zemljišča, odgovoril:

“Drži, da smo to naredili, ampak tudi če bi ocenili parcele kot stavbne, bi jih ocenili enako!” Brodnjak je tako posredno priznal, da sodeluje v gonji in montiranem procesu proti predsedniku SDS.

Anton Brodnjak (Foto: Demokracija.si)

Državni sklad KGZ prodaja namreč kmetijsko zemljišče v istem TNP po 45 evrov za kvadratni meter (slika spodaj), toda zemljišče v Trenti na elitni lokaciji so novi cenilci ovrednotili na le okoli 15.000 evrov, kar je še nižja vrednost, kot jo je ocenila prejšnja komisija dokazano pristranskih izvedencev. Cenitev z dne 29. januarja letos so opravili: Jurij Tonin iz Škofljice, Anton Brodnjak iz Kamnice, Marko Blažič iz Komna in Jernej Avsenek iz Begunj na Gorenjskem. Nizka ocena vrednosti zemljišča je presenetila zato, ker je kranjska nepremičninska agencija Nepremičnina na dražbi januarja 2016 zanj odštela 127.500 evrov. Podoben znesek pa je zanj leta 2005 iztržil tudi prvak SDS, ko ga je prodal Eurogradnjam. Kot je poročal portal Siol, pa je agencija Nepremičnina posestvo prodala naprej z dobičkom, in sicer za 140.000 evrov.

Državni sklad KGZ prodaja kmetijsko zemljišče v TNP po 45 evrov za kvadratni meter. (Foto: Twitter)

Vrednost parcele v Trenti je doslej ocenjevalo že več izvedencev, v sodnem spisu pa so zdaj tri izvedenska mnenja – dva je naročilo sodišče, enega obramba, eno mnenje pa je bilo iz spisa izločeno. Zemljišče je bilo po presoji od sodišča določenega izvedenca Franca Nahtigala pred dobrim desetletjem vredno približno 110.000 evrov, ocenjevalka vrednosti nepremičnin Breda Zorko, ki je izdelala cenitev za stečajno upraviteljico Imosa, pa je tržno vrednost ocenila zgolj na 17.655 evrov. Cenilec nepremičnin Anton Kožar, ki ga je angažirala obramba, je nepremičnine ocenil na dobrih 130.000 evrov, medtem ko je po oceni Gursa njihova vrednost nekaj več kot 21.000 evrov.

Združenje sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, ki mu je sodišče na predlog specializiranega tožilstva odredilo izdelavo novega mnenja, je vrednost zemljišča lani ocenilo na 22.000 do 24.000 evrov. Obramba je nato zaradi suma nestrokovnosti in nepristranskosti zahtevala izločitev te ocene vrednosti. Član komisije je bil takrat namreč tudi Andrej Kocuvan, ki je bil izvoljen na listi takratne Združene liste socialnih demokratov v mariborski mestni svet v mandatu 1998 do 2002.

Preiskovalna sodnica je ta predlog sicer zavrnila, bolj uspešni so bili odvetniki pri zunajobravnavnem senatu okrožnega sodišča. Senatu je bilo sporno, da je bil izvedenec pred več kot petnajstimi leti v mestnem svetu Maribora aktiven član politične opcije, ki zastopa nasprotna stališča od Janševe stranke in ki je bila v opoziciji v času, ko je bil Janša predsednik vlade in ko je potekala prodaja nepremičnin. Senat je zato 9. februarja 2017 iz spisa izločil izvedenca, celotno komisijo in mnenje. Preiskovalna sodnica je nato naročila izdelavo nove vrednosti zemljišča, očitno pri še bolj “preverjenih” oziroma pravovernih cenilcih, ki so pripravljeni brezglavo in v sramoto lastne stroke do konca ignorirati dejstva in osnovne tržne zakonitosti.

Kako država oziroma pravosodje v primeru zadeve Trenta nikakor ne razume delovanje trga, si lahko preberete TUKAJ.

Demokracija.si