fbpx

Cepite se: V preteklem tednu občutno več okužb in hospitalizacij, med cepljenimi le promil okuženih!

Foto: epa

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je preteklem tednu precej povečalo, saj je bilo potrjenih več kot 1300 okužb, to je skoraj 64 odstotkov več kot teden poprej. Povečuje se število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, prav tako tistih, ki so na intenzivni negi. Ni pa v preteklem tednu umrl noben covidni bolnik. Podatki NIJZ pa kažejo, da je med okuženimi zanemarljivo število cepljenih, kar potrjuje učinkovitost cepiva, ki hkrati ščiti pred težkim potekom bolezni in celo smrtjo.

Do včerajšnjega dne je bilo v Sloveniji izvedenih okoli 1,7 milijona cepljenj proti covidu-19, z enim odmerkom je cepljenih skoraj milijon ljudi. Od teh se jih je po podatkih NIJZ 1113 kljub cepljenju okužilo z novim koronavirusom, kar je promil cepljenih. Z novim koronavirusom se je letos do 12. avgusta sicer okužilo 135.420 ljudi, ki niso bili cepljeni.

V ponedeljek so sicer opravili 2058 testov PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 318 okužb, kar je največ po 1. juniju, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je znašal 15,5 odstotka. Po vladnih podatkih se v bolnišnicah zdravi 49 covidnih bolnikov, 11 jih potrebuje intenzivno zdravljenje.

Na tisoč zbolelih s covid-19 je samo eden cepljen
Tudi podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), o hospitalizacijah kažejo, da je bilo doslej v bolnišnično oskrbo sprejetih 3144 covidnih bolnikov, ki niso bili cepljeni, in skupaj 70 tistih, ki so bili cepljeni. Kot so nedavno pojasnili pristojni, so bili to bolniki s pridruženimi boleznimi, ki vplivajo na imunski sistem, kar zmanjša razvoj protiteles po cepljenju. Cepiva proti covidu-19 so sicer po zatrdilih stroke učinkovita pred okužbo z novim koronavirusom, niso pa 100-odstotno učinkovita, zato se lahko potencialno okuži tudi polno cepljeni. So pa cepiva zelo učinkovita proti hujšemu poteku covida-19, ki terja bolnišnično obravnavo.

Med tistimi, ki so se cepili in so se vseeno okužili z novim koronavirusom, je tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Z novim koronavirusom se je sicer od marca lani do 12. avgusta letos skupaj okužilo že 258.786 ljudi, ki niso bili cepljeni, kažejo podatki na spletni strani NIJZ.

Sara Kovač