fbpx

Cerar Brglezu po pozivu k odstopu očita, da je s svojim ravnanjem porušil zaupanje med njima

Foto: STA

Po tem, ko je Cerar prejšnji teden pozval Milana Brgleza k odstopu z mesta podpredsednika največje koalicijske stranke SMC, je premier v sporočilu, ki je bilo poslano s stranke SMC, poudaril, da je Brglezovo večkratno javno in neutemeljeno očitanje o neustavnosti premišljenih in argumentiranih odločitev vlade, ki jo vodi, porušilo zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC. 

Kljub temu, da je Cerar kot predsednik vlade stopil pred novinarje, razkola v stranki ni želel komentirati, dejal je, da gre v tem primeru za razmere znotraj stranke, zaradi česar komentar naj ne bi bil primeren. Skoraj isti čas pa so iz SMC-ja poslali pojasnilo, v katerem je Cerar pojasnil, da je kot predsednik stranke predlagal imenovanje dveh podpredsednikov na podlagi njunih kompetenc, zaupanja in istih političnih ciljev, pri čemer je izpostavil, da so bili prav politični cilji tisti, zaradi katerih so volivke in volivci stranki podelili zaupanje.

Cerar poudarja, da politični cilji ostajajo isti 
Premier je med drugim poudaril, da se cilji stranke SMC od njenih začetkov pa vse do danes niso spremenili. Zaradi javnega nasprotovanja Brgleza predlogu novele zakona o tujcih, ki ga je sprejela vlada, pa Cerar meni, da bi bilo prav, da se Brglez zamisli glede političnih ciljev, ki jim namerava slediti. Iz tega razloga ga je pozval, da dobro premisli glede njegovega delovanja v vlogi podpredsednika stranke in k odstopu s položaja.

Foto: STA

Foto: STA

“Njegovo večkratno javno in neutemeljeno očitanje o neustavnosti premišljenih in argumentiranih odločitev vlade, ki jo vodim, je porušilo zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC,” je dejal Cerar.

Brglez in nekateri koalicijski poslanci nasprotovali vladni noveli zakona o tujcih
Glede novele zakona o tujcih je Brglez odločno glasoval proti in v obrazložitvi svojega glasu navedel, da ne more podpreti sprejema zakona, za katerega je prepričan, da je v nasprotju z ustavo in mednarodnimi pogodbami, ki jih je ratificirala Slovenija. Med drugim je dejal: “Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi,” in dodal, da je zaskrbljen glede tega, kakšne bodo posledice sprejetja tega zakona v mednarodni skupnosti. Ni pa Brglez edini, ki je glasoval proti omenjeni noveli, saj so bili med njimi tudi nekateri koalicijski poslanci iz strank SMC, SD in DeSUS. Pri tem je treba omeniti, da je bila vladna novela zakona sprejeta s podporo opozicijskih strank SDS in NSi.

Foto: STA

Foto: STA

Brglez napovedal, da bo Cerarjevo mnenje temeljito preučil
Prejšnji teden je Brglez Cerarjev poziv k odstopu s podpredsedniškega mesta ocenil kot pretiran in dodal, da je tako v dobro stranke kot tudi države, da se pogovorita. Ob slovesnosti predstavitve državne vizije v letu 2050 pa je povedal, da spoštuje mnenje Cerarja, za katerega je sicer dejal, da ga bo najprej podrobno preučil in šele nato komentiral. Dejal je, da pogovor prek medijev ni pravi način in dodal, da bi bil potreben pogovor, kjer bi vse razčistili. Po njegovih besedah naj bi do dogovora zagotovo prišlo, ko bo napočil pravi čas.

Premier sicer za medije ni komentiral razkola v stranki, povedal pa je, da je z Brglezom v rednem stiku. Iz stranke pa so sporočili, da nastalo stanje pod nobenim pogojem ne sme vplivati na potek dela, ki ga na pomembni državni funkciji opravljata Cerar kot predsednik vlade in Brglez kot predsednik državnega zbora. “Notranje zadeve SMC ne smejo negativno vplivati na vodenje države.”

Glede na to, da se Cerar in Brglez od prejšnjega tedna še nista uspela sestati in se pogovoriti, je mogoče upravičeno sklepati, da gre za resen razkol znotraj stranke in vprašanje časa je, kako se bo ta odrazil pri nadaljnjem delu in sprejemanju zakonov.

N. Ž., STA